Kendine Yüklenen Yapay Bozukluk; Kişi kendini diğer insanlara hasta, yaralı ya da iş göremez olarak sunarak, yanıltıcı/düzmece şekilde bedensel ya da ruhsal belirtiler çıkarma ya da yaralanmaya ya da hasta olmaya yol açma tutumu içerisindedir.
Yapay Bozukluk (YB), hastaların fiziksel ya da psikolojik semptomları taklit ettiği ya da abarttığı durumlara sebep olan bir sendromdur. Altta yatan temel motivasyon bilinç dışı gereksinimlerden kaynaklanan hasta rolüne girerek tıbbi bakım görme ihtiyacıdır.
Yapay bozukluk, açık bir kazanç olmadan, fiziksel ya da psikiyatrik hastalık belirtilerini taklit etme, kendini yaralama, aldatma niyetiyle davranışların gizlice oluşturulması ile karakterizedir (1).
Munchausen sendromu (yapay bozukluk); akut batın, miyokard infarktüsü, renal kolik ve solunum sistemi hastalıkları gibi halk tarafından da iyi bilinen birçok hastalık tablosunun bilinçsiz olarak taklit edil- mesi şeklinde görülen kronik ve ruhsal kökenli bir tablodur.
Konversiyon bozukluğunun asıl nedeninin kişinin bilinçaltında yatan yaşam stresi ile boğuşması, duygusal çatışmaları, diğer zihinsel bozukluklar ve depresyon olduğu düşünülmektedir.
İlgili 35 soru bulundu
Konversiyon bozukluğunun belirtileri çok çeşitlidir, herhangi bir nörolojik işlev ile ilgili olabilir. Örneğin, körlük, sağırlık, kolun ya da bacağın tutmaması, konuşamama, sesin çıkmaması, yürüyememe-dengesiz yürüme, baş-boyun bölgesi kaslarında kasılmalar, tikler gibi.
Bazı konversif ataklar kendiliğinden geçebilmektedir. Ancak bazı durumlarda bu bozukluk tedavi edilmeden geçmemektedir. Geçmemesi durumunda kişinin hayat kalitesini etkilemektedir. Bireyin hayatındaki bu problem onun yalnızlaşması, içe kapanması ve sosyal hayattan geri çekilmesine neden olabilir.
Bu sendrom en çok olgun yaşta ortaya çıkmaktadır (sosyal görevleri olduğu andan itibaren). En çok bekar insanlarda görülmektedir. Dan Kiley'e göre, bu sendromun küçüklükte, annenin baskısı ve babanın otoritesizliğinden kaynaklanmaktadır.
Yapay bozuklukla ilgili Munchausen sendromu özel bir klinik tablodur. Orta yaşlı, işsiz, bekar, sosyal ve ailevi bağları zayıf erkeklerde sık görülen bu sendrom hastaneye yatmak için abartılı belirtiler üretme, hospitalize edilme için hastane hastane dolaşma ile karakterizedir.
1977 yılında Meadow tarafından tanımlanan Munchausen by Proxy Sendromu (Bir Başkasına Yüklenen Yapay Bozukluk), çocuğun bakımından sorumlu olan yetişkinin çocukta hastalık belirti ve bulgularını yaratıp, çocuğu gereksiz tıbbi uygulamalara maruz bırakması olarak tanımlanan bir çocuk istismarı türüdür.
Somatizasyon bozukluğu, belirgin ve sürekli bedensel belirtilerle karakterize, duygusal ve psikolojik stresin fiziksel semptomlarla kendini gösterdiği karmaşık bir durumdur. Bu durum, kişinin yaşam kalitesini ciddi anlamda etkileyebilir ve tıbbi bir nedeni bulunamayan belirtilerle kendini gösterir.
Somatik belirti bozuklukları, belirgin somatik veya bedensel semptomların göze çarptığı ancak ruhsal bozuklulardır. Kişiler genellikle, vücutlarında farklı bölgelerde oluşan ağrı, yorgunluk, baş dönmesi, çarpıntı vb. gibi bedensel şikayetler ile başvururlar.
Kişinin bazı isteklerini yerine getirmek, bir kazanç elde etmek veya sorumluluktan kaçmak amacıyla var olan bir rahatsızlığını aşırı derecede abartması veya olmadığı halde bir rahatsızlığı varmış gibi göstermesi durumuna temaruz adı verilir.
Hastalık kaygısı bozukluğu kişinin ciddi bir hastalığa yakalanma korkusu veya kişinin zaten bu hastalığa sahip olduğu inancıyla ilgili yoğun kaygı ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Ciddi bir hastalığa yakalanma olasılığını diğer insanlardan daha yüksek olarak değerlendirirler.
Medikal olmayan psikoloji dilinde Anormal psikoloji de psikopatoloji olarak kullanılır. Psikolopatoloji, duygu, düşünce ve davranışta sorunlu bir durumun varlığını tanımlar. Evde, işte, sosyal yaşamda işlev bozukluğu söz konusudur. Kişinin kendisinde ve/veya çevresinde sıkıntı/tehlike oluşturur.
Hastalık hastalığı; kişinin ciddi bir hastalığı olduğunu düşünmesi ve vücudundaki belirtileri yanlış ya da abartılı okuması sonucunda oluşur. Yeterli tıbbi değerlendirme yapılmasına ve güvence verilmesine rağmen birey kendisinde bir hastalık olduğu düşüncesinden kurtulamaz.
Ayrışmamış Somatoform Bozukluk
Bu bozukluk herhangi bir grup altında sınıflandırılamayan ancak belli somatik bozukluklarla ilerleyen bir bozukluktur. Kişide belirli bir tıbbi duruma bağlı olmadan en az altı ay boyunca fiziksel yakınmalar görülür. Semptomlar kişiden kişiye farklılıklar gösterir.
Somatizasyon bozukluğu, tıbbi olarak açıklanamayan fiziksel/bedensel semptomların bulunduğu psikiyatrik bir durumdur. Bir kişinin somatizasyon bozukluğu tanısı alabilmesi için bu rahatsızlıklarının iş, sosyal ortam, aile ortamı, okul gibi yaşamındaki önemli aktiviteleri ciddi anlamda etkilemesi gerekmektedir.
Bu hastalık genel olarak erkeklerde görülen ve 30'lu yaşlardan itibaren kendini gösteren bir sorundur. Hastaların çoğunlukla ileri düzeyde koruyucu ebeveynlerinin olduğu ve benzeri aile ortamlarında büyüdükleri belirlenmiştir. Aşırı hoşgörülü ebeveynler, çocuklarının davranışları hususunda pek bir sınır tanımazlar.
Peter Pan, büyümeyi reddeden haylaz bir çocuktur. Bitmeyen çocukluğunu, Varolmayan Ülke (Neverland) adındaki küçük adada, Peri arkadaşı Tinker Bell ve Kayıp Çocuklar adlı çocuk çetesiyle, maceradan maceraya atılarak Korsan Kaptan Hook ve mürettebatı'na meydan okuyarak geçirmektedir.
Peter Pan Sendromu Belirtileri
Sorumluluk ve bir şeyi üstlenme (bağlılık gösterme) ile ilgili zorluk yaşamak. Sorumlulukların yerine getirilmesi konusunda başkalarına güvenmek. İş ve kariyer ile ilgili sorunlar. Kibirli ve bencil olmak.
Konversiyon bozukluğu yapısal organik bir temele dayanmayan, hareket ve duyu sistemlerinde işlev yitimi ya da işlev azalması ile giden bir hastalıktır. Tipik bir klinik görünümü olmayan hastalık, çok değişik belirtilerle seyredebilir ve zaman içinde aynı hastada farklı farklı belirti verebilir.
Konversiyon (döndürme) mekanizması ile kişi yaşadığı bilinç dışı çatışma ve bunların sonucunda oluşan anksiyeteden kurtulur. Stres ve sıkıntının tetiklediği kendinden geçme, baygınlık durumudur. Bu hastaların bu hastalığı bazı kişiler tarafından ciddiye alınmaz.
Erken erişkinlikte başlayarak, insan ilişkilerinde, benlik imgesinde, duygulanımda kararsızlık ve dürtüsellik olarak kendini gösterip, davranışların sonuçlarını düşünmeden hareket etmeye, duygu ve davranışlarını kontrolde güçlük yaşatan kişilik örüntüsüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri