Mazoşist, ruhsal ve fiziksel olarak kendisine acı çektirmekten haz duyan kişilere denir. Mazoşizm, bireyin kendine kasıtlı olarak zarar verdiği ve bu nedenle psikolojik travmalara yol açabilen bir hastalık türüdür.
Yalnız kendini düşünen, kendi çıkarını herkesinkinden üstün tutan, hodbin, hodkam, egoist. Öncelikle kendi çıkarlarını sağlamaya uğraşan (kişi).
Bencil, sadece kendini düşünen kimsedir. Kişisel menfaatini, şahsî çıkarını milletin ve memleketin üstünde tutandır.
Bencilliğin (egoism) karşıt anlamlısı olan ve “özgecilik, elcilik” olarak da bilinen diğerkâmlık, tanımlarından da anlaşılabileceği gibi, “kendi gelişim gereksinimlerini bir kenara itip yalnızca başkalarının çıkarlarını sağlamaya çalışma” anlamında değil, başkalarını da kendisi kadar düşünme, başkalarını da kendisi ...
bencil, kendi isteğinden başkasını düşünmeyen, kendini beğenmiş
İlgili 44 soru bulundu
İnce düşünen kişilere, kibar, nezih, centilmen, nazik ve düşünceli denir. Bu şekilde hareket etmeyen kişiler ise düşüncesi, kaba ve nobran olarak nitelendirilir. Deyimdeki ince kelimesi, kibar manasında kullanılmıştır.
Eleştirel düşünme, karşı tarafın söylediği bir yargının aslında ne kadar doğru olduğunu sorgulamaktır.
Takıntıların azaldığı dönemler aslında iyileşilmemektedir. İlaç tedavisi de iyileşmeyi ve takıntının bitmesini sağlamaz. Takıntının geçmesi için gerekli olan Psikanalitik kökenli bir psikoterapi ile ile obsesif düşüncelerin altında yatan bilinçdışı çatışma ve duygular psikoterapi ile çalışılmalıdır.
Takıntılı düşünce ve dürtüler anlamına gelen obsesyon ile yineleyici zihinsel eylemler ve davranışlar anlamına gelen kompulsiyon davranışları bir araya gelerek hastalığı oluşturur. Obsesyon, yani kişinin zihninde uzaklaştıramadığı fikir, düşünce ve dürtüler, kişinin isteği dışında gelişir.
Bazı şeylerden emin olmamak ve tekrar tekrar kontrol etmek, düzenli olmak, titiz olmak vb. herkesin yapabileceği şeylerdir. Ancak bu tür düşünce ve davranışlar kişinin günlük işlevselliğini etkileyecek ve kısıtlayacak şekilde şiddetli ve yoğun hale geldiğinde OKB' den söz edilebilir.
Ancak bencillik narsisistik kişilik bozukluğunun önemli bir belirtisidir. Narsisistik kişilik bozukluğu olan kişiler derindeki örselenmişliklerini onarma çabasıyla öylesine meşguldürlerdir ki, başkalarının ne hissettikleri, neye ihtiyacı olduklarıyla ilgilenemezler.
Başkalarının ihtiyacını göz önünde bulundurmanın insanın kişilik diziliminde sahip olması gereken sağlıklı düşünceler olduğunu ve bencil insanlarda bu duygu ve düşünce gelişmediğini söyleyen Psikolojik Danışman Murat İdin, Bencilliğin psikolojik bir rahatsızlık olduğunu belirtti.
Bencil insanlar başka bireylerin düşüncelerini ve ihtiyaçlarını önemsemeden davranırlar. Sadece kendi isteklerini ve ihtiyaçlarını önemserler. Her zaman kendi çıkarlarını herkesinkinden üstün tutarlar. Bencillikle, insanın kendini düşünerek hareket etmesi birbiriyle karıştırılmaktadır.
En ağır üstbenlik bozukluğu antisosyal kişilik bozukluğunda görülür. Aşırı bencil, başkalarına aşırı ilgisiz, asalak, üzüntü duymayan, suçluluk hissetmeyen, suç işlemeye yatkın kişiler antisosyal kişilik bozukluğuna sahiptir. Narsisistik ve hipomanik bireyler çıkarları adına değerlerini rahatça değiştirebilirler.
Sadece terapiler ya da egoist olan kişinin kendine dikkat etmesi, kendinde olan bencillik hatalarını düzeltmesi ile egoistlik ve egoizm kavramı son bulabilir. Egoist Ne Demek? Fransızca kökenli bir kelime olan egoist kelimesinin kelime anlamı bencil olarak tanımlanmaktadır.
Şizofreni ile OKB (Obsesif Kompulsif Bozukluk) birlikteliği 19. Yüzyıldan itibaren psikiyatri literatürüne girmiş bir kavramdır. Aynı hastada hem psikotik, hem de obsesif kompulsif belirtilerin bulunması şizo-obsesif bozukluk olarak tanımlanır. Şizofrenide obsesif kompulsif belirtilerin tanınabilmesi oldukça güçtür.
Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu kurallar, düzen ve kontrol üzerine aşırı düşünme olarak karakterize edilir. Bu kişiler bir şey üzerinde kontrol sahibi olamama ihtimali varsa aşırı derecede kaygı yaşarlar ve bu nedenle bu tür durumlardan kaçınırlar. Kontrol sağlayamadıkları durumlarda ise öfkelenirler.
Kapı kilidini tekrar tekrar kontrol etmek, İşleri belirli sayıda yapmak, Rahatsız edici kelimelere veya düşüncelere takılı kalmak, Belirli kelimeleri, cümleleri veya duaları tekrarlamak gibi birçok takıntılı düşünce ve davranış obsesif kompulsif bozukluk belirtilerindendir.
OKB kendiliğinden geçmez, ilaç tedavisi veya bilişsel davranış terapisi yöntemlerinden biri ile tedavi edilmelidir. Erken teşhis gerçekleştirildiğinde tedavi süreci de hızlanır. Bazı hastalarda ilaç tedavisi yerine terapi yöntemi uygulanabilmektedir. Bilişsel davranışçı terapi bu terapiler arasında en etkilisidir.
Düşünce takıntısı sadece Psikanalitik Psikoterapi süreci ile geçer. Çünkü siz takıntını yenmek istesenizde onunla uğraştıkça zihninize yapışır. Düşünce takıntısının olmasının nedeni kişinin altta yatan bilinçdışı kaygılarının takıntılı düşünceler üstünden huzursuzluk vererek çıkmasıdır.
Takıntı hastalığı neden olur? Araştırmalarda obsesif kompulsif bozukluğun nedenleri arasında; vücutta mutluluk hissini veren serotonin hormonunun üretimindeki aksamasının en önemli neden olduğu görülmektedir. Çocuklukta görülen travmalar da takıntı hastalığına neden olmaktadır.
Aşırı düşünme; stres, kaygı veya depresyon belirtisi olabilir. Ayrıca başlı başına bir zihinsel bozukluk olmasa da yaygın anksiyete bozukluğu ile de ilişkili olabilmektedir. Yaygın anksiyete bozukluğu olanlar aşırı derecede endişelenme eğilimindedir.
Aşırı Düşünme (Overthinking Sendromu) Belirtileri
Aşırı düşünmek hayat kalitesini düşürmenin yanı sıra kişinin psikolojik durumunu da olumsuz etkileyebilir. Uzun uzadıya düşünme eylemine özellikle anksiyete ve depresyon gibi psikiyatrik rahatsızlıklarda çokça rastlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri