Kendini gerçekleştiren insana,
Psikoloji Sözlüğüne göre “Kendini Gerçekleştirme Nedir?” sorusunun cevabı şu şekildedir: “Kişinin potansiyelini ve becerilerini tam olarak fark etmesi, bunları en üst düzeyde geliştirmesi, hayatı tam olarak yaşaması, hayattan zevk almasıdır.
Kendini Gerçekleştirme İhtiyacı
Erdemli olma, yaratıcı olma, kendini bilme, önyargısız olma, içten olma, yetenekleri ve potansiyelleri açığa çıkarıp kullanma vb.
Maslow için kendini gerçekleştiren birey, gerçeği doğru ve tam algılar, çarpıtma yapmaz. Kendilerini ve başkalarını olduğu gibi kabul eder. Bu kişiler içten ve doğal davranırlar, ikiyüzlülükten uzaktırlar. Yalnızlık ve mahremiyete önem verirler fakat diğer insanlarla da ilgilidirler.
İlgili 28 soru bulundu
Çağırmak, kapı çalmak manası vardır. Demek ki insan bu âleme ilim ve dua vasıtasıyla tekâmül etmek için gelmiştir. Buradaki kasıt Allah ile bağ kurmaktır. İnsanın en büyük ihtiyacı zaten bağlanma ihtiyacıdır.
Bireyin kendisini anlaması, çevresindeki olanakları tanıması, problemlerini çözebilmesi, bağımsız hale gelebilmesi ve doğru kararlar vererek kendisini gerçekleştiren bir kişi olabilmesi için uzman kişilerce yapılan sistematik ve profesyonel bir yardımdır.
Gerçekleştirme eğilimi: tüm canlılarda ve insanlarda açıkça görünür olan bir gelişme yönü -büyümeye, genişlemeye, gelişmeye ve olgunlaşmaya yönelik bir istek- organizmanın ya da insanın tüm kapasitesini ortaya koyma ve aktif hale getirme eğilimi.
Kendini gerçekleştirme durumu, bireyin içindeki potansiyeli keşfetmeye başlaması, içindeki gizli yetenekleri ortaya çıkarması ile ilgilenir. Kendini gerçekleştirme, bireyin kendini tatmin etmesini ve yapabileceklerinin en iyisini yapması şeklinde bir ihtiyacı temsil eder (Maslow, 1969, s.3).
Maslow kendini gerçekleştirmeyi (self-actualization), ihtiyaçlar hiyerarşisinin önemli bir unsuru olarak görür. Maslow'a göre kendini gerçekleştirme, insanın özünde var olan potansiyelini açığa çıkarması ve bu potansiyelini en mükemmel şekilde kullanabilmesidir (Maslow, 1969).
Kendini kabul (self-acceptance) “Kişinin, suçluluk, yetersizlik, beğenme ya da öğünme duygularına kapılmadan kendini tüm yönleriyle olumlu olumsuz olarak kabul etmesi” şek- linde tanımlanır (Kılıçlı, 1985).
Kendini gerçekleştiren kehanet, olması düşünülen bir durum veya eylemin gerçekliğe dönüşmesi durumudur. Örneğin “bugün sanırım çok kötü bir gün geçireceğim” düşüncesine kapılan bir kişi isteyerek olmasa da bilinçaltına yerleşen bu düşünce dolayısı ile eylemlerini negatif yönde etkiler ve kötü bir gün geçirir.
3) Ait Olma – Sevme – Sevilme İhtiyacı: Bir gruba ait olma hissi, sosyal statü kazanma, insanlar tarafından kabul edilme, benimsenme, sevme, sevilme gibi sosyal ihtiyaçlardır. Bu ihtiyaçlar karşılanmazsa bireyde yalnızlık, umutsuzluk, yabancılaşma, bunalıma girme gibi duygular ortaya çıkabilir.
Kendini gerçekleştirme kavramını ilk kez kullanan ve Gestalt psikoloji kuramını en çok etkileyen Alman nörologu ve psikiyatrisi aslında Kurt Goldstein'dir.
Kendini gerçekleştiren insanlar, Maslow'un tanımıyla, kendilerinden doyum bulan ve yapabileceklerini ortaya koyabiliyor olan insanlardır. Kendini gerçekleştiren insanlar, yaşamda kendileri için bir anlam bulabilmiş olan insanlardır.
Öz-gerçekleştirme, ister bir sosyal statü olsun isterse duygusal bir tutku ya da amaç veya başka bir şey, ne olursa olsun en önemli ihtiyaçlarımızı karşılayabilmek demektir. Ayrıca hayatın bizim için ne anlama geldiğini tanımlamaktır. Bu teori, içimizde mevcut olan şeyi yapmamız gerektiğini belirtir.
Eğitimde amaç, bireyin kendini gerçekleştirmesine imkân hazırlayarak insan ilişkilerini, ekonomik etkinliğini ve vatandaşlık sorumluluğunu geliştirmektir (Varış ve arkadaşları, 1991:26). Pestalozzi'ye göre eğitim, çocuğun “güç ve yetiler”inin doğal ve ahlâkî bir şekilde geliştirilmesidir.
Kendini tanımak isteyen biri, sürekli sosyal ortamlara girmeli ve farklı aktivitelere katılmalıdır. Örneğin spor yapmak, festivallere katılmak, yeni arkadaşlar edinmek, kitap okumak, film izlemek, yeni yerler gezmek gibi aktiviteler kişinin kendini tanımasına yardımcı olur.
Kendini geliştiren kişiye ne denir? Olgun insan denir.
Kendini gerçekleştirme fenomenolojik yaklaşımda önemli bir yer teşkil etmekte ve psikolojik çalışmalarda özellikle “tanımlayıcı güdülenme teorisinin modeli veya merkez noktası” (Maslow, 1943, s.370) olarak kabul edilmektedir.
Kendini Geliştirme
Daha ziyade, insanların yaşamları boyunca sahip oldukları kişisel gelişim için devam eden ihtiyacı ifade eder. Kendini gerçekleştirme, önemli bir hedefe ulaştıktan veya belirli bir zorluğun üstesinden geldikten sonra ortaya çıkabilir. Buda yeni bir özgüven veya memnuniyet duygusu ile işaretlenebilir.
Bireyin hissettiklerini, duygu ve düşüncelerini, çarpıtmadan ama uygun bir dille karşısındakine iletmesidir. Danışmanın kendi yaşantısından, kendi durumundan örnekler vermesidir. Danışmanın, danışanın olumlu ya da olumsuz duygusuna, düşüncesine katılmasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri