Başka bir ifade ile 2/3 çoğunluk sağlanamazsa bu karara katılmayan paydaşların gayrimenkullerinin satılması için öncelikle açık artırma yapılır. Eğer açık artırma ile de satış gerçekleşmezse bu durumda gayrimenkul Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca satın alınır.
08 - 2/3 çoğunluk kararına katılmayan vatandașların hisseleri ne olur? Hisseleri oranında paydașların en az üçte iki çoğunluğu ile alınan karara katılmayan maliklerin arsa payları; arsa payı değeri üzerinden anlaș- ma sağlayan diğer paydașlara açık artırma usulü ile satılır.
Özhaseki, “Kentsel dönüşüm kararı için, mevcut yasaya göre kat maliklerinin üçte iki çoğunluğu aranıyor.
Kentsel dönüşümde 2/3 çoğunluk kuralı, 6306 sayılı yasa ile devreye girmiştir.
Kanun'da geçen 2/3 çoğunluk, malik sayısının 2/3 çoğunluğu değil, sahip olunan hisseler oranında maliklerin 2/3 çoğunluğudur.
İlgili 27 soru bulundu
Binanın kat karşılığı yeniden yapılması için kat maliklerinden oluşacak bir kurul seçilmesi, gerekli şartların belirlenmesi ve bu şartlara arsa payları itibariyle maliklerinin en az 3'te 2'sinin onayını almak yolu ile yeterli referanslara sahip yükleniciler arasında bir ihale açılması önerilir.
2 / 3 Çoğunluk Kararı
6306 sayılı yasa gereğince arsa üzerinde bulunan ve yönetimi kat mülkiyeti kanununa tabi olan yapının yıkılıp yeniden yapılmasından evvel, kat maliklerince alınacak her türlü karar, arsa payının 2/3'üne sahip maliklerin imzası ile alınabilir ve bu kapsamda alınan kararlar uygulanabilir.
Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor? Tüm Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise binanız riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanabilirsiniz.
SORU: Riskli yapının tespit masrafları ve yıkım masraflarını kim ödeyecek? CEVAP: Riskli Yapı Tespit ve yıkım işleri mülkiyet sahipleri tarafından masrafları kendilerine ait olmak üzere gerçekleştireceklerdir.
6306 sayılı kanunda kentsel dönüşümden faydalanmak için herhangi bir metrekare sınırlaması bulunmamaktadır.
Gayrimenkulün metrekare cinsinden büyüklüğü, arsa payını belirlemede temel faktördür. Özellikle kentsel dönüşüm projelerinde müteahhitle yapılan anlaşmalarda kat irtifakının ve hisse haklarının gözetilmesi için metrekare hesabının yapılması gereklidir.
Yürürlükte olan kentsel dönüşüm yasası kapsamında ilgili taraflar tebliğden itibaren 15 gün içerisinde riskli yapının bulunduğu yerdeki İl Müdürlüğü'ne dilekçe ile birlikte itiraz etme ve kentsel dönüşüm davası açma hakkına sahiptirler.
Kentsel dönüşüm sürecinde toplumdaki genel kanı, üçte iki çoğunluk sağlandığında hukuken hiçbir sorun yaşanmayacağı yönündedir. Ancak üçte iki çoğunluk ile karar alınmış olması, hukuki problem yaşanmamasını garanti etmemektedir.
Kentsel dönüşümde daire paylaşımı nasıl olur? Binanın yenilenmesi durumunda müteahhidin alacağı yüzde oranı da arsa payı ve buna bağlı bina değeri üzerinden olmalıdır. Daha açık bir ifade ile %25 Müteahhit karı ile anlaşılmış ise yeni yapılacak binanın toplam değerinin %25 inden söz etmek gerekir.
“Madde 30 – Kat Malikleri kurulu, Kat Maliklerinin sayı ve arsa payı bakımından yarısından fazlasıyla toplanır ve oy çokluğuyla karar verir.
Eski bina yıkım kararı nasıl alınır sorusunun cevabı aslında gayet basit. Vatandaşlar oturdukları binadan şüpheleniyorsa oturdukları meskene bağlı olan belediyeye dilekçe yazmak zorunda. Dilekçe talebinin hemen akabinde belediyelerden sadece binaya ilişkin rapor alabiliyorlar.
Dolayısıyla tüm eski binalar kaç yıllık olursa olsun bu kapsama girebilir.
Riskli binanın yıkım masrafını kimin karşılayacağı ev sahiplerinin akıllarına takılan sorulardan biri. Bina sahipleri dilerlerse yıkım için bir müteahhit ile özel bir anlaşma yöntemine başvurabilir. Bu anlaşma kapsamında binanın yıkımı müteahhit tarafından gerçekleştirilir.
Devreye aldığımız finansman paketi kapsamında, kişi başı 1.250.000 TL'ye kadar finansman imkanı sunuyor ve finansman maliyetinin 840 baz puana kadarlık kısmını karşılıyoruz. Hayırlı olsun. Paket ile vatandaşlarımızın yaşam şartlarını iyileştirmeleri için önemli bir kolaylık daha sunmuş oluyoruz" denildi.
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kentsel Dönüşüm Kanununda yıl veya yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.
Kentsel Dönüşüm Kira Yardımında İkamet Şartı Kaldırıldı !!!
Yapılacak olan kira yardımı tutarı yine mal sahiplerinin hisseleri oranında olacak ve kira yardımında üst sınır aylık olarak 1.150 TL olarak belirlenecek. Ayrıca yapılacak olan kira yardımları yine en fazla 1 adet bağımsız bölüm için yapılacak.
Bir binanın ömrü ne kadardır? Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
Genel olarak imar hakkının elvermediği; taban alanında bir büyüme elde edilemediği ya da kat sınırlaması olduğu durumda hak sahibinin daire alanını küçültmek sureti ile müteahhit kendisi açısından yapılabilecek karlı bir proje yakalayabiliyor."
Deprem riskinin önüne geçmek amacıyla başta büyükşehirler olmak üzere tüm Türkiye'de inşaat yapımını artıran kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili önemli bir adım atıldı. Buna göre artık, riskli olmayan yapılan kentsel dönüşüme dahil edilmesi zorunlu olmayacak ve hak sahibi rıza göstermezse sağlam bina dönüşmeyecek.
Karara katılmayanlara ihtarname gönderiliyor ve karara katılması isteniyor. Katılmazsa da 15 günlük süre içinde payları açık artırmayla satışa çıkıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri