Birden yığdırmadığınız ve çok aşırı devir çevirmediğiniz sürece zararsız. Ama fren balatası da 100-150 lira bir şey, erken bitse de olur. Kafada canlandırması bile iskence gibi. Yokuş aşağı 1.viteste ve boşta inilmez.
Bilinenin aksine yokuş aşağı giderken araçta vitesi boşa almak yakıt tasarrufuna katkı sağlamamaktadır. Yakıt tasarrufu sağlayabilmenin en güzel yolu aracın doğru bir şekilde devirde ve en doğru vites ile kullanılmasıdır.
yokuş aşağı veya düz yolda vites değiştirirken gaza basma ihtiyacı yoktur. sağ ayak frendeyken sol ayak ile debriyaja basıp vites küçültülür.
Bu aracın çekiş gücüyle alakalı bir durumdur. Eğer ki siz yokuşta duran bir aracı kaldırmak istiyorsanız bunun için aracın birinci viteste olması gerekiyor. Fakat seyir halindeyseniz aracın devrini düşürmeden vitesin ayarlanması gerekir. Eğer ki çekiş gücü 2. viteste zorlanmıyorsa bu iyi bir tercih olacaktır.
En küçük vitese takılır. Arabaların dört vitesli olduğu zamanlarda 1. vites biraz büyük kalıyor, geri vites 1'den küçük olabiliyordu. Bu senelerde bu tür arabalarda geri vites tavsiye edildi. Bildiğim kadarıyla sadece Fiat yokuş yukarı 1, aşağı ise geri vites tavsiye ediyor.
İlgili 16 soru bulundu
2-Park halinde aracın meyiline göre viteste bırakmanız gerekir Yokuş yukarı duruyorsa 1. vites, yokuş aşağı duruyorsa geri vitese takılması gerekir. Bunun nedeni ise aracın frenlerinde herhangi bir sorun olması halinde vitesin arabayı tutacak olmasıdır.
Yokuş inerken araç boşa alındığında rölanti tüketimine geçecek ve motor gücünü lastiklerin hareket etmesinden alacağı için yakıt tüketim seviyesi artacaktır. Ancak araç vitesteyken aracı yokuş aşağı bırakmak aracın yakıt tüketimini sıfıra indirecektir.
Yokuşta araba kaldırılacaksa ve araç manuel vitese sahipse öncelikle hem frene hem de debriyaja basılması gerekir. Frene ve debriyaja basıldığı sırada vites 1'e getirilir ve ayak fren pedalından çekilip gaza basılarak kavrama sağlanır. Böylece araç güvenle hareket etmiş olur.
Yokuşta kalkış yapabilmenizin en rahat yolu yarım debriyaj yaparak kalkmaktır. Ayağımızı yavaşça debriyajdan kaldırırken araç titremeye başlayacaktır. Araç gaza basmadan kendiliğinden ileri doğru hareket etmek isteyecektir. O anda gaza basarak aracı hareket ettirebilirsiniz.
Vitesler aracın gücünü, motorun devrini ve hızını ayarlar:
1.Vites: Minimum hız limiti 5 KM – Maksimum hız limiti 40 KM olup, 20 KM hızı aştıktan sonra ikinci (1.) vitese geçilir. 2.Vites: Minimum hız limiti 10 KM – Maksimum hız limiti 60 KM olup, 40 KM hızı aştıktan sonra üçüncü (3.) vitese geçilir.
Önemli bir nokta da, doğru vites seçimidir. Ve aracın hızı tam doğru noktada olmalıdır. Viraja girdiğinizde gaza basmazsınız. Doğru teknik budur.
Rüyada yokuş aşağı inmek; barındırmakta olduğu anlam bakımından rüya sahibi kişi tarafından kaçırılmış olan fırsatlardan çok daha iyilerinin elde edileceğine ve kişinin dostlarının yanı sıra ailesiyle birlikte çok mutlu bir hayatının olacağına işaret eder.
Boş viteste giderken motorda herhangi bir ateşleme olayı meydana gelmediğinden dolayı doğal olarak yakıt tasarrufu yapılır. Araçta yakıt tasarrufu yapmanın en önemli kriteri uygun devirde uygun vitesin seçilmesidir.
Yokuş aşağı bir yolda, daha düşük bir vitese geçiş yaparak motor frenini kullanın. Bu, frenlerinizi oldukça hafifletir. Aracınızı hiçbir koşulda boş vitese almayın! Aracı rölantiye almak motor frenini devre dışı bıraktığı için aracın frenleri aşırı ısınabilir.
Boşa atma olayının tek tavsiye edilmeme nedeni eğer araba stop ederse direksiyon sertleşir frenler tutmaz ve aniden böyle birşey olursa sürücü çok panikler ciddi bir konudur. Eğer yüksek devir çevirdikten sonra birden boşa alır yada ayağın debriyajda gidersen , motorun devri aniden rölanti devrine düşer.
Vites boşa alındığında araç kontrolsüz bir şekilde hızlanıyor. Azaltmak için fren kullanılıyor. Balatalar yanabiliyor ve fren tutmuyor. Ayrıca viteste olmayan aracın motorunun da, fren yapıldığında deviri düşüren özelliği ortadan kalkmış oluyor.
Ateşleme kesilerek yani motor durdurularak debriyaj üzerindeki yük boşaltılıyor ve kolayca vites değişiyor yani elektronik olarak yapılıyor mekanik değil. Debriyaja basmadan vites değiştirmek motora zarar vermez.
Debriyaj fren aynı anda. Eğer debriyaja basmazsanız durmaya yakın, hele ki yüksek vitesteyseniz devir rölanti devrinin altına inince motor, rölanti devrini arttırmak için gaz verecektir.
Devir saatinde hareket görüldüğünde veya araç hafifçe titrediğinde yarım debriyaj uygulanmaya başlanır. Kısacası, ayak o seviyede sabitlenir. Devamında sağ ayak fren pedalından çekilerek yavaşça gaz pedalına basılır.
Eğer 3. Vitesle çıkılması gereken bir yokuşu, manuel araba hızını almadan 5.viteste çıkmaya kalkarsanız bu motoru strese sokar ve arabanın şanzımanının yıpranmasına neden olur.
Her ne kadar aracın motor hacmi, şanzıman oranları ve yük durumuna göre farklılıklar gösterebiliyor olsa da yokuş çıkarken her zaman iniş gibi düşük vitesle çıkmak gerekir. Özellikle dik rampalarda kaçıncı vitesle çıkılır sorusuna mutlaka düşebileceğiniz en alt vites olarak cevap verebiliriz.
Yokuş inerken motor freni yetersiz kalıyorsa araba hızlandıkça freni sert basarak yavaşlatın. Sabit az miktar basılı tutmayın. Kısa ve sert basarsanız ısınma ve aşınmalar çok daha az olur. 1 kere frenle inersin 2 kere 3 kere sonra balatalarını yakarsın duman attırırsın.
Sonuç olarak; aracın yokuş aşağı minimum yakıt yakmasını istiyorsak... Yokuş aşağı inerken viteste ve ayağımız gazdan çekili inmeli, mümkün olduğunca yüksek viteste inilmeli. Çünkü yüksek viteste indiğinizde motor devri düşer ve motor sürtünmeleri azalır, aracın hızlanma eğilimi artar.
Hızınızı Azaltın
Aracın hızı ne kadar artarsa yakıt tüketimi o denli artar. 90 km/s ile gidilmesi gereken bir yolda 120 km/s hız yapmak yakıt tüketimini neredeyse iki katına çıkarır. Yüksek hızın yanı sıra çok düşük hızla gitmek de fazladan yakıt tüketimine yol açabilir.
Hızlı giderken ve ya arac hareket halindeyken vitesi bosa almayın. Sadece aracı durdurdugunuzda stop etmeyeceginiz zaman bosa alın. ayagınızı uzun sure debriyajda basılı tutmayın. Sadece vitese takacakken ve vitesten cıkartacakken debriyaja basın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri