Kepse baharat pilav için 250 gr karışik baharat, içindekiler: Karabiber, kimyon, karanfil, kişniş , zerdeçal , köri , toz biber ,kakule, tarçın, defne. Bu üründen en fazla 20 adet sipariş verilebilir.
Kepse baharatı, özellikle kepse pilavında kullanılan bir baharat çeşididir. Bir kaç çeşit baharat karışımının mikserden çekilerek elde edilir. Yemeklere ayrı bir lezzet katar.
En yaygın biçimde kepse pilavı yapımında kullanılan karışık baharattır. Orhinal tarif ve oranla hazırlanan kepsenin içinde zerdeçal, yenibahar, köri, karabiber, lumi (siyah kuru limon), karanfil, kakule, defne, kırmızı biber bulunur. Yüksek aromalı leziz bir baharat karışımıdır.
Kepse baharatının içinde neler var? Arap pilavı baharatları: Zerdeçal, kişniş tohumu, çekilmiş karabiber, kara kakule kabuğu, zencefil ve rezene tohumu gibi farklı baharatların karıştırılması ile elde edilir.
Kepse (Arapça: كبسة) veya mahbus (مكبوس), ortak bir tabakta servis edilen karışık bir pirinç yemeğidir. Kökeni Suudi Arabistan'a dayanmakla birlikte genellikle Arap Yarımadası'ndaki ülkelerde de ulusal bir yemek olarak kabul edilmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Uygun bir kase içerisine rendelenmiş soğan, domates, tuz, karabiber, zerdeçal, kişniş ve sirkeyi alarak güzel bir şekilde karıştıralım. Tavuk butlarımızı hazırladığımız sosun içerisine koyarak güzel bir şekilde harmanlayalım.
4,5su bardağısu. 1adetçubuk tarçın. 1/2çay kaşığıkarabiber.
Yıkadığınız pirinci ve salçayı da ekleyip iyice karıştırın. Sıcak suyu ilave edip karıştırın ve kaynamaya başladıktan sonra ocağı kısıp pişmeye bırakın. Yaklaşık 10 dakika sonra pişip pişmediğini kontrol edin ve duruma göre bir süre daha pişirin. Kuş üzümlerini de ekleyip karıştırın ve ocaktan alıp demlenmeye bırakın.
İlk olarak pilici güzelce derilerini ayırmadan haşlayalım. (Derilerindeki yağı suya bıraksın diye.) Ama haşlarken tavuğun içine tarçın, karanfil ve menengiçleri koyalım. Beraber kaynasınlar. Tavuk piştikten sonra içindeki menengiç, karanfil ve tarçını çıkaralım. Artık onlarla işimiz bitti.
POY: Tohum alındıktan sonra geriye kalan meyve parçalarının toz edilmesi ile elde edilen bir üründür. Halen bilhassa İnegöl ve Karacabey köylerinde elde edilmektedir. Açık sarı renkli, hafif kokulu ve lifli bir tozdur. İstanbul ve Bursa bölgelerinde baharat olarak kullanılır.
Kırmızı toz tatlı biber, poy otu, kişniş, nane, kekik, acı kırmızı biber, çemen unu, tuz. Kereviz, soya, süt ve süt ürünleri, susam, çam fıstığı, hardal ve gluten içeren ürünlerle aynı hatta üretilmiştir.
Özellikle kahvaltılarda sıcak köy ekmeğinin üzerine tereyağ sürüp biraz da poy eklenip yenir. Mis gibi kokusu çeşitli yemeklerde kullanılmasının başlıca sebebidir diyebiliriz. Tarhana çorbasına, bulgur pilavına, etlere, tavuk soteye, menemene, hamur kızartmalarına inanılmaz yakışır. Kokusu biraz ağırdır.
Çiğ köfte,dolma,tarhana,çorba ve yemeklerde kullanabileceğiniz bu karışık baharatın içerisinde; Kekik, kimyon, pul biber, toz biber, nane, çemen ve sumak bulunmaktadır.
Sütlü tatlılarda, keklerde, yumurta kokusunu bastırmak için yumurtalı tatlı tariflerde kullanılır. Dolma içlerinde, köftelerde, iç pilavlarda, sucuk içlerinde, çemen yapımında ve bazı soslarda kullanılır.
Kimyon: Gaz ve hazımsızlık şikâyetlerine iyi gelir. Karabiber: Ateş düşürücü, spazm giderici, antioksidan ve idrar söktürücüdür. Kişniş: Antimikrobiyaldir, mikrop öldürür. Zerdeçal: Karaciğeri toksinlerden arındırır, zihni güçlendirir.
Erzurum mutfağından mutlaka denemeniz gereken bir pilav tarifi ile karşınızdayız. Bulgur ve yeşil mercimek karışımından oluşan bu pilav, sirke ile lezzetlendirilir.
Kabuklarını soyuyoruz cevizle beraber tereyağında kavuruyoruz ve beklemeye alıyoruz. Daha sonra pilavımızı güzelce kavurup içine Suriye baharatımızı koyup suyunu çekene kadar pişiriyoruz bir yandan da tavuk butlarımızı yine suriye baharatı ile harmanlayıp fırında 45 dakika pişiriyoruz.
Çok ince bir süzgeç yardımıyla safranlarımızın liflerini süzerek safranlı suyumuzu 3 bardak olarak ölçüp pilavımıza ekliyoruz. (Eksik kalan kısmı su takviyesi yaparak tamamlıyoruz) Pilavımızın tuzunu ayarlıyoruz ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişiriyoruz.
Ender bulunan bir pirinç türüdür.
Bu yüzden uzun yıllar boyunca Güneydoğu Asya bölgesinde sadece soyluların sofrasını süslemiştir. Düşük nişasta oranına sahip olması nedeniyle tane tane pişer, pişerken de muhteşem aromasıyla mest eder.
Burda önemli nokta soğan havuçla, pirinç ve et tak başlarına kavruluyor. Daha sonra pirinçi soğanları etin üzerine koyup karıştırıyoruz. Üzerine tuz, karabiber ve malzemelerin üzerini geçecek kadar su ve et suyu karışımı koyup kaynadıktan sonra altını kısıp pişiriyoruz. Piştikten sonra dinlendirip servis edebilirsiniz.
Pirinci bir kaba alın ve üzerine oda sıcaklığında su ilave ederek bekletin. Eti yağ koymadan düdüklü tencerenize alın,suyunu salıp çektikten sonrada hizasını geçmeyecek şekilde su ekleyerek yaklaşık yarım saat bir ön pişirme yapın. Pişen etleri pilav tencerenize alın üstüne yağları ekleyin ve kısık ateşte kavurun.
Zerdeçallı Pilav Malzemeleri
İçerisine zeytinyağı ve tereyağını ekleyip tereyağını eritin. Eriyen tereyağın içerisine yıkadığınız pirinçleri ve zerdeçalı ilave edip kavurun. Pirinçler iyice kavrulunca tuz, beyaz biber ve kuş üzümünü ilave edip bir tur çevirin. Son olarak suyunu ekleyin ve bir tur karıştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri