Beyaz sirke ile turşu yapmanın sakıncası yoktur. İstediğiniz sebzeleri koyduğunuz bidon ya da kap içine yeterli miktarda beyaz sirke ekleyerek turşunun oluşması beklenmelidir. Turşu yapımında beyaz sirke kullanmak tamamen kişinin damat tadı ile ilgilidir.
KAYA TUZU VE BEYAZ SİRKE KULLANIN
“Turşu kurarken iyota bağlı kararma yaşanmaması için sofra tuzu kullanılmamalı, turşuluk kaya tuzu kullanılmalı. Turşunun en az yüzde 5 asidite oranına sahip beyaz sirke ile yapılması, meyve sirkelerinin lezzetinin sirkeye geçmesini önler.
Lahana Turşusu Hangi Sirkeyle Yapılır? Kıtır kıtır olması için limondan ziyade üzüm sirkeli ya da elma sirkeli beyaz lahana turşusu yapılır.
Lahanalarımızı yerleştirdikten sonra limon tuzunu, sirkeyi ve kavanozumuzu dolduracak kadarda suyu ekleyelim. Daha sonra kavanozumuzun kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatalım. Ardından kavanozu ters çevirelim ve malzemelerin güzelce karışmasını sağlayalım.
Turşu yapımında genel olarak üzüm sirkesi kullanılıyor. Biber turşusu ise en güzel limon sirkesiyle yapılıyor. Turşu yapımının püf noktası ise kullanılan sebze veya meyvelerin taze olmasıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Sirke, limon, tuz, su ve mor lahananız olsun gerisi kolay. Lezzetine lezzet katmak için de çok az miktarda şeker de ilave ettik biz, ancak ilave etmeden de yapabilirsiniz.
Beyaz sirkenin tadı ve kokusu keskin olduğu için her yemekte tercih edilmez. Daha çok salatanın üstüne dökülür ve et ürünlerinde sos şeklinde tüketilir. Beyaz sirke tarz yemeklerde kullanılsa bile miktarı oldukça az kullanılır. Peynir yapımı, unlu mamuller ve turşu yapımında da kullanılmaktadır.
Beyaz sirke genel olarak içilebilen bir sirke değildir. Fakat salatalar üzerinde sos olarak kullanılabilir. Bunun yanı sıra yemeklerde de tercih edilmemektedir. Daha çok et ürünlerinde sos şeklinde tüketilebilir.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır. 6) Turşu mutlaka kaya tuzundan yapılmalıdır.
Turşu suyunu önce kaynatıp sonrasında ılımasını beklemek, turşularınızın daha sert olmasını sağlayabilir. Turşusunu yapacağınız sebzelerin taze ve diri olmasına özen gösterin. Turşu kurarken sofra tuzu değil kaya tuzu tercih edin.
Kaya tuzu, bir gece dinlendirilen suyun içinde iyice eritilmelidir. Kaya tuzu ne kadar fazla kullanılırsa, turşunun yumuşama ihtimali o kadar azalıyor. Turşular kavanoza arada boşluk kalmayacak şekilde dizilirken, arzu edilmesi halinde bir limon dilimlenerek aralara yerleştirilebilir.
2 litre hazır su (eksik gelirse eklenebilir) 2 su bardağı sirke (üzüm sirkesi) 1 tatlı kaşığı limon tuzu.
Lahanaları yıkayıp sterilize ettiğiniz kavanozun içine yerleştirin. Kabuğunu soyup diş diş ayırdığınız sarımsakları lahanaların arasına sıkıştırın. Limon tuzunu sirkeyle karıştırıp lahanaların üzerine dökün. Kavanozun kalan boşluğunu da suyla tamamlayın ve kapağını hava almayacak şekilde sıkıca kapatın.
En klasik yöntemiyle turşular, sirke, limon, tuz ve sarımsak gibi malzemelerle hazırlanarak kurulur. Ancak çok eskilerden bu yana, sirke kullanılmadan yapılan, lezzetiyle damakları şenlendiren, çok sağlıklı bir turşu kurma yöntemi daha var.
İçme suyunu lahanaların üzerini geçecek kadar doldurun. Son olarak limon tuzunu ilave edip kavanozun ağzını hava almayacak şekilde kapatın ve oda ısısında, güneş görmeyen bir yerde 15 gün süreyle muhafaza edin. Açıldıktan sonra buzdolabında muhafaza edin.
Lahana turşusu aynı zamanda sağlığımıza inanılmaz faydalar sağlamakta. Ancak lahana turşusunun besleyici özelliğinden faydalanmak için uzmanlar ev yapımı sirke ile yapılmasını öneriyorlar.
cevabı limon suyu olan soru. cevabı sirke olan soru.
Beyaz ve elma sirkesi arasında fark, renklerinden ibaret değildir. Elma sirkesinde yaklaşık %5 -6 düzeyinde asetik asit bulunur ve ezilmiş, fermente edilmiş elmalardan elde edilir. Beyaz sirke ise %4-7 oranında asetik asit içeriyor ve tahıl fermantasyonu sürecinde ortaya çıkar.
Beyaz sirke mısır şekeri ya da şeker pancarından elde edilen bir fermantasyon ürünüdür. Şekerin birtakım işlemlerden geçerek alkol oranı yoğun bir yapı oluşturması ile oluşur. Bu bir çeşit fermantasyon aşamasıdır; bu adımda alkol asetik asite dönüşür.
Türkiye'de diğer sirke çeşitleri kadar yaygın olmayan beyaz sirkenin, dünya genelinde çeşitli amaçlarla kullanımı oldukça yaygındır. Diğer bir adı da “sirke ruhu” olan, beyaz sirke adını saydamlığından almıştır. İngilizce'de beyaz sirkenin diğer adı tam bu yüzden 'damıtık sirke' olarak ifade edilmektedir.
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
Bir kabın içerisinde lahanayı, kaya tuzunu, sirkeyi ve sarımsakları 4-5 dakika kadar ovalayın. Kabın içerisindeki lahanaları da kavanoza ilave ettikten sonra kabınızda kalan sirkeli karışımı içme suyuyla çoğalttığınız karışımı kavanoza ekleyin. Ağzına kadar dolu olan kavanozun kapağını sıkıca kapatın.
Konserve kavanozuna doldurup üzerine sirkeyi ekleyin, Üzerini kaplayacak kadar su ekleyip kapağını kapatın ve buzdolabına kaldırın, Ertesi gün tüketmeye başlayabilirsiniz.
Özellikle beyaz sirke ev temizliğinde çok tercih edilir. Camlarınızı tertemiz yapabilen bu ürün doğal bir dezenfektandır. Bunun yanı sıra yer yüzeylerinde kullanılan bu sıvıyı banyo temizlerken de kullanabilirsiniz. Ev temizliğinin yanı sıra kıyafetleriniz için de tercih edebilirsiniz.
Meyve ve sebzelerin temizlenmesindeki hassasiyetimiz, söz konusu yeşillikler olunca daha da artmaktadır. Meyve, sebze ve yeşilliklerin, içine 1/3 oranında Torku Beyaz Sirke eklediğiniz bol suda yıkayarak gönül rahatlığıyla tüketebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri