Düz, ince ve yağlı bir saç derisine sahip olduğunuz durumda saçları sık sık yıkamak kepeğin geçmesine yardımcı olur. Her gün normal şampuanlama yapmanın dışında kepek şampuanını da haftada iki kes uygulamak gerekebilir. Kabarık ve kıvırcık saç tipine sahipseniz haftada 1 kepek şampuanın kullanılması önerilir.
Kepek tedavisinde çinko pirition, selenyum sülfit, ketokonazol içeren kepek karşıtı şampuanların düzenli kullanılması ile bulgular tamamen kaybolur. Uygulama sırasında şampuan saçlı deride 5-10 dakika bekletildikten sonra durulanır. Kepeklerin kalın olduğu hastalarda salisilik asitli solüsyonlar yardımcı olabilir.
Saçınızı düzenli olarak yıkamak, doğru şampuanı seçmek, saç derinize masaj yapmak ve stresi azaltmaya çalışmak kepek oluşumunu önleyebilir.
Elma ya da üzüm fark etmez, sirke de kepek sorununu ortadan kaldırmada başta gelen isimlerden. Genişçe bir kabın içine ılık su doldurun, ardından içine sirke koyup karıştırın. Saçlarınızı güzelce yıkayıp duruladıktan sonra hazırladığınız bu sirkeli suyla da saçlarınızı güzelce durulayın.
Özellikle kuru bir saç deriniz varsa saf zeytinyağını kullanabilirsiniz. Kuru saç diplerine zeytinyağı ile masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Birkaç saat bu şekilde beklettiğiniz saçlarınızı daha sonra ılık su ile durulayın. Zeytinyağı ile kepekten kurtulurken aynı zaman da saçınızı da besleyebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Saç derisini nemlendirmek ve kepek oluşumunu engellemek için oldukça etkilidirler. Hindistan cevizi yağı, badem yağı, ardıç yağı, argan yağı ve zeytinyağı gibi doğal yağlar güzel bir nemlendirme sağlayarak kepek oluşumunu azaltabilir.
Sıcak su, saç derisinin doğal nem dengesinin bozulmasına neden olur. Bu da kuruyan ya da aşırı yağlanan saç derisinde kepek oluşumuna neden olabilir. Dolayısıyla saçlarını ılık su ile yıkayarak kepeklenmenin önüne geçebilirsin.
Kepek gibi saç derisi sorunlarını tedavi eder
Tuz, mantar gibi zararlı maddelerinin saç derinizde barınmasına izin vermez, bu sayede kepeklenmeyi önler. Şampuanınıza 2-3 çorba kaşığı tuz ekleyerek kepek sorununuza dur diyebilirsiniz.
Kepeğin, gençler ve yetişkinlerde en sık görülen belirtisi, genellikle beyaz ve yağlı yapıdaki ölü derilerin omuzlarda pul pul dökülmesidir. Kış ve sonbahar aylarında ev içindeki hava sıcaklığı ile dışarıdaki hava sıcaklığı arasında farklar oluştuğu için cilt kurur, bu nedenle kepek sorunu da artabilir.
Elma Sirkesi, güçlü bir asittir ve insanlar onu saç ve saç derisinde pH dengesini sağlamak için kullanır. Nedeni, bunun pH dengesinin sağlanmasına yardımcı olabileceği ve kepeğe neden olan mikrop olan Malassezia globosa 'ya karşı koruma sağlayabileceği düşüncesidir. Fakat işe bunlar yaramaz.
1 tatlı kaşığı ısırgan otu, 1 su bardağı klorsuz su. (Klorsuz su yoksa, marketten satın alacağınız pet şişe su da olur) Hazırlanışı; Kaynamakta olan bir bardak suya ısırgan otunu ekleyin yaklaşık 4 dakika kısık ateşte kaynattıktan sonra süzerek akşam yemeklerinden 2 saat sonra ılık olarak içebilirsiniz.
Limon suyunun kepek problemini doğal bir şekilde çözdüğü kanıtlanmıştır ve bu bilinir. Saç köklerinizdeki kepeklerle içerdiği sitrik asitle etkili bir şekilde savaşır. Aynı zamanda saç derisinde kepeklenmeye sebep olan mantarları da tedavi eder.
Şampuan işe yaramadığı durumda ise farklı maddeler içeren kepek şampuanlarından yararlanmak doğru olacaktır. Genellikle kepeğe karşı çinko pirition, salisilik asit, kükürt, selenyum sülfür, ketokonazol ve kömür katranlı şampuan kullanmak kepeğin geçmesine yardımcı olur.
Saçların sık sık şampuanla yıkanması ve soğuk su kullanılması da kepek oluşumunu olumsuz etkiler. Kepek saç diplerinin fazla kuruması sonucunda oluştuğundan genel cilt kuruluğunun ortadan kaldırılması da kepeği azaltacaktır.
Kepek problemi, kişilerde birçok farklı nedenle görülebildiği gibi bazı durumlarda kendiliğinden geçebilir fakat bazı durumlarda ciddi rahatsızlıkların habercisi de olabilir.
Saç Derisi Kuruluğu: Saç derisinin kuruması, kepek oluşumuna katkıda bulunabilir. Soğuk hava, sık sık saç yıkamak veya aşırı sıcak su kullanmak gibi faktörler saç derisini kurutabilir.
6. Sirke: Kepekten kurtulmak için, her şampuanlamanın ardından 2 fincan soğuk suya 2 fincan elma sirkesi ekleyip saçınızı bununla durulayın. Ayrıca, saçınızı şampuanlamadan önce saçınıza doğrudan 3 yemek kaşığı sirke uygulayarak saç derinize masaj yapın. Birkaç dakika bu şekilde bekleyin ve saçınızı durulayın.
Türk kahvesi, partikülleri sayesinde derinizi temizleyecek ve kepekten arındırmaya yardımcı olacaktır. Aynı zamanda içeriğindeki kafein saç tellerinizi uykusundan uyandıracak.
Sabun, kepek oluşumunu önler ve mevcut kepek sorununu hafifletir. Saç derisini temizler ve dengeler. Bıttım sabunu, saç derisini derinlemesine temizler ve gözenekleri açar. Bu, sağlıklı saç uzamasını teşvik eder.
Sıkça karşılaşılan kepeklenme saç döker mi sorusuna gelecek olursak; kepek doğrudan saç dökülme problemine sebep olacak bir rahatsızlık değildir. Fakat dolaylı yollardan saç dökülmesine neden olabileceği kanıtlanmıştır. Kepeklenme belli bir süre sonra deride kaşıntıya sebep olmaktadır.
En iyi sonuç için, saçınıza uygun olan modeli seçmeniz yeterli. Sıcak su ile durulamak ya da yıkamak, saç derinizin kurumasına yol açar ki bu da kepeği tetikleyebilir. Soğuk su ya da ılık su saçınız için daha sağlıklı çünkü bu şekilde yıkamak saçlarınızı parlaklaştırır ve daha yumuşak olmasını sağlar.
Maden suyu saç derisinin nem dengesini korumaya yardımcı olarak kepeklenme ihtimalini ortadan kaldırmada en büyük yardımcımız. Yapmanız gereken tek şey saçınızı yıkadıktan sonra maden suyu ile saçınıza masaj yapmak. 5 dakika kadar saçınızda bekledikten sonra saçınızı durulayın.
En Doğru Saç Yıkama Rutini Nedir? Normal şartlarda saç yıkama rutini 2 günde bir olmalıdır. Saçları her gün yıkamak temizlemek yerine daha çok yağlanmasına ve kurumasına sebebiyet verir. Saç derimizde, saçlarımızı daha sağlıklı hale getirecek doğal ve faydalı yağlar bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri