Kepek ekmeği buğdayın en yüksek besin değerini içerisinde barındıran kısmından elde edilen kepek unu ile yapılmaktadır. Kepek ekmeği ile beyaz ekmek arasındaki fark yüksek karbonhidrat seviyesidir. Beyaz undan yapılan beyaz ekmek kısa sürede kan şekerini yükseltmekte ve açılık hissi oluşturmaktadır.
daha az kalorili olmasının yanında b vitamini ve oksidanlar ihtiva eder. sindirimi daha uzun sürer ve bağırsakları harekete geçirdiğinden dolayı boşaltım sistemini hızlandırır. bu nedenle diyet yapanlara uzmanlar tarafından tavsiye edilir. kalori açısından bildiğimiz beyaz ekmekten pek bir farkı yoktur.
Yani metabolizmayı hızlandıran kepek ekmeği, kabızlık ve hemoroid gibi hastalıkları da önler. Safra kesesinde taş oluşması ihtimalini de azaltır. Ayrıca östrojen hormonunun dolaşımını da azaltan kepekli ekmek, kadınlarda göğüs ve rahim kanserini önleyici bir etkiye de sahiptir.
Yıkanmış ve kurutulmuş buğdaylar değirmende öğütülürken buğdaydan ayrılan bu kabuklu kısım da en az buğday unu kadar sağlıklı ve değerli bir besindir. Buğday kepeğinde buğdayın kendisine göre çok daha fazla lif bulunur. Buğday kepeği özellikle B grubu vitaminleri açısından çok zengindir.
Allerjen uyarısı: Gluten içerir.
İlgili 19 soru bulundu
Kepek Ekmeği : Dış kepeği ayrılmış, ancak embriyo ve iç kepeği ayrılmamış undan elde edilen mayalı ekmek, beyaz ekmeğe göre daha besleyicidir. Önemli bir B1 vitamini (thiamin) kaynağıdır. Bu sebeple çok kahve içenlerde ve düşük kalorili diyet yapanlarda tercih edilmelidir.
Hangi ekmekte gluten yok sorusunun en bilinen cevabı; karabuğday ekmeği, hindistancevizi unuyla yapılan ekmekler, nohut unu kullanılarak yapılan ekmek çeşitleri ya da ekşi mayalı ekmekler ve mısır unundan üretilen ekmeklerdir.
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
Tam buğday ekmeği
En sağlıklı ekmek türleri arasında birinci sırada gösterilen tam buğday ekmeği pek çok vitamin ve mineralin birleşiminden oluştuğu için en sağlıklı ekmek unvanını sonuna kadar hak ediyor.
Kepek Ekmeği : Dış kepeği ayrılmış, ancak embriyo ve iç kepeği ayrılmamış undan elde edilen mayalı ekmek, beyaz ekmeğe göre daha besleyicidir. Önemli bir B1 vitamini (thiamin) kaynağıdır. Bu sebeple çok kahve içenlerde ve düşük kalorili diyet yapanlarda tercih edilmelidir.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Kepekli Ekmek: Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Diyabet ve kalp damar hastalıklarını önleyicidir.
Bu ekmek türleri arasında tam buğday ekmekleri yer almaktadır. Yüksek lifli tam buğday ekmeği ve yulaf veya kepek gibi yüksek lifli ekmekler, diyabetli insanlar için en iyi ekmek türüdür.
Tam çavdar ekmeği vücutta salgılanan insülin hormonunun, vücuttaki şeker düzeyini koruyabilmesine yardımcı olmaktadır. Temel vücut dengesinin sağlanması ve korunması etkisine sahip olan tam çavdar ekmeği, kan dolaşımını dengeleyerek özellikle şeker hastaları için önem taşıyan etkiler oluşturmaktadır.
Tam buğday ekmeği kadar besleyici olmasa da kepek ekmeğinin de tok tutucu özelliğini göz önünde bulundurmakta fayda var. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayça Kaya günlük yaşamda beyaz ekmek yerine esmer ekmeği tercih etmenin faydalarını sıralıyor: 1. Zayıflarken çok yardımcıdır.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor. ve “Verimli Hilal” olarak adlandırılan Siyez Buğdayı, Anadolu'nun yanı sıra Filistin ve Irak'da belirli bölgelerde yetiştirilen endemik bir ürün olarak biliniyor.
Kepek ekmeği yüksek miktarda lif ve posa içermektedir. Bu nedenle diyet yapan kişilere çok iyi gelmektedir. Sağlıklı beslenme düzeninde büyük bir rol oynayan kepekli ekmekler sağlıklı karbonhidratlar arasında yer alır. Beyaz ekmek ile aynı kaloriyi içerse de bağırsakları çalıştırıp iştah kesme özelliği bulunmaktadır.
TAM BUĞDAYLI EKMEKLER
Herkesin en sağlıklı bulduğu tam buğdaylı ekmekler, diğer ekmek türlerine göre daha çok vitamin, tahıl ve lif içeriyor. Ayrıca insülin direnci olan bireyler için kan şekerini olumsuz anlamda etkilemiyor.
Ayrıca sindirim sistemini hızlandırmaya yardımcı olan kepekli ekmek, yiyeceklerin yanında bir iki dilim kullanılarak tüketilmelidir. Uzun süre tazeliğini koruyan bu ekmek, fazla tüketilirse yine kilo alımına sebep olacaktır. Bu sebeple günlük ölçülü bir şekilde tüketilmelidir.
Özellikle kepek içerdiği yoğun lif sayesinde kolay dışkılamaya yardımcı olur. Eğer kabızlık yaşıyorsanız işlenmiş tahıl tüketimini yavaş yavaş azaltmalı ve onun yerine tam tahıllı besinler koymalısınız.
Sağlıklı bir kadın her öğünde 1-3 dilim, erkek ise 3-5 dilim kadar ekmek tercih edebilir." Ekmek yerine ne yenebilir?
İçinde gluten bulunan tahıllar arasında arpa, buğday kepeği, buğday tohumu, bulgur, çavdar, durum, irmik, kavuzlu buğday, Horasan buğdayı, kuskus, çavdar, buğday melezi olan mir, tam buğday ve tritikale sayılabilir.
Bağışıklık sistemi glutene karşı tepki veriyorsa, çölyak ve benzeri bağışıklık sistemi sorunlarına neden olabilir. Gluten kullanımı durumlarında sinirsel problemler oluşabilir. Huzursuzluk ve çeşitli depresif hastalıklar gluten kaynaklı gelişebilir. Ayrıca gelişme geriliğine ve dışkıda kötü kokuya neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri