Bölgeden bölgeye değişse de Anadolu'da pek çok bölgeye uyum sağlayabilen başlıca arı dostu çiçek türlerini şu şekilde listelemek mümkün: Ayçiçeği. Kanola. Lavanta.
Lavantanın mor çiçekleri nektar bakımından da oldukça zengindir ve bu yönüyle arıların dikkatini çeker. Türkiye'de yaygın olarak Isparta bölgesinde; dünyada ise Fransa'da yetiştirilen lavanta bitkisi, güzelliği, rengi ve hoş kokusuyla gıda ve kozmetik sektöründe çokça kullanılan bitkilerden biridir.
5. Lavanta – Lavandula officinalis
Sakinleştirici, misler gibi kokusu ve nektar dolu mor çiçekleriyle lavanta arıların sevdiği bitkilerdendir.
Arılar; çan çiçeklerini, yoncaları, peygamber çiçeklerini, çayır adaçayını, evliya otunu, papatyaları, civanperçemi, kuş fiği, dere baklası, uyuz otu veya çayır çiçekleri sever.
Arılarımız lavanta balının çoğunluğunu lavanta nektarından alırlar.
İlgili 39 soru bulundu
Türkiye'deki çayır ve meralarda bol miktarda bulunan geven, kenger, çiriş, sütleğen, şalba, sarmaşık, ballıbaba, kekik, lavanta, nane, adaçayı, hardal, yonca, ak üçgül, çayır üçgülü, kırmızı üçgül, taş yoncası ve gazal boynuzu gibi bitkiler aynı zamanda arılar için de çok önemli ve zengin birer nektar ile polen ...
Sonuç olarak, yeni arıcıların çoğu, petek bal üretimine başlamadan önce standart peteklerin içindeki balı süzerek bal sağımı yaparlar. Bal hasadı bazı bölgelerde kovanların ilkbahar muayenesinin yapıldığı Nisan ayından 45- 50 gün sonra, bazı bölgelerde ise Ağustos veya Eylül ayında yapılır.
Arılar, renkleri görebilir. Sarı ve mavi renklerine doğru uçmayı tercih ederler. Kırmızı rengi göremezler.
Nane: Nane kokusu, hatta taze nane kokusu arıları rahatsız eden kokular arasındadır. Bu şekilde arıları uzak tutabilirsiniz.
Arı Maya sadece güllere konarmış. Güllerden bal yapar, vız diye uçarmış.
Arıların en sevdiği bitkiler lavanta, kekik, fesleğen, adaçayı, biberiye, melisa, yonca, karahindiba, bakla, acı
Lavanta, kuru ve yağ formu başta olmak üzere pek çok şekilde kullanılabiliyor. Özellikle de rahatlatıcı kokusundan sıklıkla yararlanılan lavanta, bakım ve beslenme gibi alanlarda da kendisine geniş bir yer buluyor. Genel olarak ise lavantadan en çok kozmetik, aromaterapi ve farmakoloji alanlarında yararlanılıyor.
Lavanta kokusu evinizin havasını temizleyerek daha ferah bir atmosfer oluşmasına da destek olur.
Sarımsak : Sarımsakları doğrayıp birkaç gün suda bekletirseniz oldukça doğal bir aroma ile arıları uzak tutmaya yeterli olacaktır. Sarımsak iyi bir arı kovucudur. Türk Kahvesi : Kahveyi pişmemiş halde bir çay tabağı içine dökerek yakarsanız çıkardığı duman yine arıları uzak tutmaya yardımcı olacaktır.
Havalı toprakları sever. Bu yüzden saksı veya fark etmeksizin fidesini havalandırılmış toprağa ekin. Mineral bakımından zengin bir toprak karışımı idealdir. Soğuk havalardan hoşlanmayan lavanta bitkisi için sıcak veya ılıman ortamlar uygundur.
Arılardan korunma yolları rehberimiz içerisinde yer alan ilk maddemiz; Türk kahvesi ile arıları kovmak olacaktır. Küçük bir tabağın içerisine koyacağınız pişmemiş (çiğ) Türk kahvesini yaktığınızda, meydana gelecek dumanlar arıları rahatsız edecek ve bulunduğunuz ortamdan kaçıracaktır.
Her canlı türünde olduğu gibi bal arıları da yaşamlarını sürdürebilmek için besin maddelerine ihtiyaç duyarlar. Bal arılarının doğal besin maddeleri; nektar, bal ve polendir.
Eşek arısı ve sarıca arılarla mücadele için kullanılır. Plastik pet kavanozlara uyumludur. Asma ipi ile beraber gönderilir. Tuzak içerisine; ballı sirke, kola, tatlı şerbeti vb. gıdalar koyarak yabani arıları yabani arı kapanına çekebilirsiniz.
Duman arıların koku duyusuyla çatışıyor, bundan dolayı arılar feromonların düşük konsantrasyonlarını uzun süre saptayamıyorlar. Bu nedenle de saldırmıyorlar ve kaçışmıyorlar.
Ihlamur ağaçları, Türkiye'de ağırlıklı olarak Ege, Karadeniz, Marmara ve Antalya bölgelerinde yetişmektedir. Haziran ayından itibaren çiçeklenen ıhlamur ağaçları, bal arılarını kendine çeker.
Aslında bütün arı türleri ete gittiğini söyleyemeyiz. Balarısı gibi bazı arı türleri sadece bitkisel gıdalarla ilgilenirken eşekarısı gibi bazı arı türleriyse etçildir. Yani bazı arı türlerinin ete gitmesinin sebebi etle beslenmesidir.
Arılar neden karanlıkta uçamaz? Arılar karanlıkta uçamamakta çünkü görsel sistemleri, ışık algılayarak yol bulmak için evrimleşti. Arılar için karanlık ortamlar, fiziksel çevrelerini anlamak için gereken görsel verilerin eksikliği anlamına gelir ve arıların güvenli bir şekilde uçmasını ve yol bulmasını engelleyebilir.
Sıcak bölgelerde arılar dışarıya çıkmaya başlayacağından kovan bakım işlerine başlanır. Yavru üşümesine engel olmak ve rahat çalışmak için kovanların ilkbahar bakımları hava sıcaklığının 15 oC civarında olduğu, günün 11:00-15:00 saatleri arasında yapılmalıdır.
Bir bal arısı kovanında kışın yaklaşık 20.000-30.000, yazın 60.000-80.000 arası işçi arı bulunur. Kış aylarında 4-9 ay, yaz aylarında 6 hafta civarı yaşarlar. İşçi arıların dikenli bir iğnesi bulunur ve bu iğne ile bir canlıyı soktuklarında iğnelerini bırakır ve ölürler.
Bal Arısı: 3 ay kadar yaşayabilir. Arıların ömrü sezona ve aylara göre değişiklik gösterebilir. İlkbahar ve yaz aylarında 45 gün yaşarken, kışlatmaya giren arı ortalama 6 aydan daha uzun bir süre yaşayabilir. Yani arılar ne kadar uzun süre çalışırlarsa o kadar hızlı ölürler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri