Bağırsakları çalıştırdığından dolayı bağırsak kanserine yakalanma riskini % 50 oranında azaltır. Safra kesesinde taş oluşması ihtimalini azaltır. Kabızlığı önler, iştahı keser, kilo vermeye yardımcıdır.
Kepekli ekmek, en düşük kalorili ekmeklerden bir tanesidir. Kepekli ekmek diyet listelerinde rahatlıkla bulundurulabilir. Bu ekmek yüksek lif oranı ve uzun süre tok tutan yapısı ile özellikle kilo vermek isteyen kişiler tarafından tercih edilir.
Yalnızca bir dilim kepekli ekmek içerisinde barınan kalori oranı tam olarak 80 kalori şeklindedir. Ancak kilo vermeye yardımcı olduğu gibi kilo aldırması da mümkündür. Bu yüzden çok fazla tüketilmesi de önerilmemektedir.
Lif ve posa açısından da çok zengindir. Bu özelliği sayesinde de uzun süre tok tutar ve kilo vermeye yardımcı olur. Çiğnemesi oldukça zor bir ekmek türüdür. Uzun süre çiğnemek gerektiği için de daha kısa süre içinde tokluk hissi verir.
İlgili 37 soru bulundu
Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor. Kahvaltı ve ana öğünler için ekmek tüketmek isteyenler tam buğday ekmeğini tercih edebilir. Sandviç ve hamburger ekmeklerinde de tam buğday ekmeği tercih edilirse; alınacak kalori bir nebze düşer.
Zayıflatan ekmek çeşitleri içerisinde yulaf ekmeği, keten tohumu ekmeği, kepekli ekmek, esmer pirinç ekmeği, tam buğday ekmeği, çavdar ekmeği, ezekiel ekmeği, glutensiz ekmeği saymak mümkün.
Kepekli ekmekler kilo kontrolünde ve insan sağlığında pek çok yararı bulunmaktadır. Sağlığına dikkat eden herkesin kepek ekmeği tüketmesi gerekir. Özellikle yüksek kilo ve diyabet gibi rahatsızlıklara sahip bireylerin dışında herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerin de kepek ekmeği tüketmesi önerilmektedir.
Tam Buğday Ekmeği
Eskiden zayıflama diyetlerinin baş düşmanı olarak gösterilen ekmek artık sofralarımızda hak ettiği değeri görerek baş sıraya oturdu. Özellikle tam tahıllı ekmekler içerdikleri yoğun lif ve kepek nedeniyle uzun süre tok tutma özelliğine sahip.
Karbonhidratlı yiyeceklerin başında gelen ekmeği bırakarak ayda ortalama 4-5 kilo verebilirsiniz. İlk aşamada tümüyle ekmeği bırakmak yerine her öğünde sadece 1 dilim ekmek tüketilebilir. Ekmek yemeyi bırakmaya çalışırken gözden kaçabilen en önemli nokta ise ekmekteki karbonhidratın başka yiyecekten karşılanmasıdır.
Herkesin en sağlıklı bulduğu tam buğdaylı ekmekler, diğer ekmek türlerine göre daha çok vitamin, tahıl ve lif içeriyor.
Bakın uzmanlar bu konuda neler söyledi. Hiç ekmek yemeden sağlıklı yaşama trendi neredeyse tüm dünyada kabul edilir hale geldi. Oysa araştırmalara göre uzun yıllar karbonhidrattan fakir beslenmek kalp hastalığı riskini yüzde 20 oranında artırıyor!
Ekmek tüketiminin miktarı kişinin kilosuna, cinsiyetine veya çalışma temposuna göre değişkenlik gösterebiliyor. Sağlıklı bir insanın her öğünde ortalama ikişer dilim ekmek tüketmesi fazla olmayacaktır. Gün içinde bir kişi en az 6 dilim tüketebilir.
Ekmek, ölçülü tüketilirse kilo aldırmaz. Her gün yediğimiz yemeklerden pilav, makarna gibi karbonhidratlı yiyeceklerden tüketip yanında da bolca ekmek yersek sonuç tabi ki kilo artışı yani şişmanlık olacaktır.
2 ince dilim kepekli ekmek kaç kalori? Kepekli Ekmeğin 100 gramında 216 kcal kalori, ayrıca 1 İnce Dilim yani 25 gram Kepekli Ekmekte 54 kalori bulunmaktadır. Kepekli ekmek, beyaz una kepek karıştırılması ile elde edilen bir ekmektir. Kepekli ekmek beyaz ekmeğe göre lif ve doyuruculuk açısından daha değerlidir.
Sadece beyaz ekmekte lif daha az. Tam buğday ekmeği kana geç karışıyor, bu nedenle de daha uzun süre tokluk hissi veriyor. İkisi de önemli vitaminleri içeriyor. Kepek oranı yüksek olduğu için tam buğday ekmeği daha faydalı.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Canan Karatay'ın ekmek yerine Maraş cevizi tüketimini önermesi yaptı. Ceviz, fındık, fıstık, badem gibi kuruyemişler, bol miktarda sağlıklı yağ içerir. Bu sağlıklı yağlar, karbonhidrata göre insülin seviyelerini fazla yükseltmediği için ani gelen açlık krizleri de önlenmiş olur.
Yaygın olarak bilinen bir gerçek olarak kepekli ekmeğin özellikle sindirim açısından beyaz ekmeğe göre daha rahatlatıcı olduğu söylenir. Bağırsakları çalıştırdığı için, bağırsak kanserine yakalanma riskini yarı yarıya azaltır.
Kepek ekmeğini normal ekmekten ayıran en büyük fark yüksek doğal karbonhidrat seviyesidir. Beyaz ekmek katkı maddesi içerir ve düşük karbonhidrat seviyesine sahiptir. Bu durum beyaz ekmeğin tüketildiğinde kan şekerini hızla yükseltmesine ve daha hızlı bir şekilde açlık hissi yaratmasına sebep olur.
Diyet ya da kepekli ekmek dilim başına daha az kalori ve daha az karbonhidrat içerir. Bu ekmeklerin dilimleri genellikle daha küçüktür ve lif içeriği yüksektir. Bu özellikle bütçesi kısıtlı olan ve sporcu beslenme programı uygulayan kişiler için iyi bir seçenek olabilir.
Ekmek, kızartma gibi besinlerce sağlıklı kilo alınmaz. Doğru kilo almak için et, sebze ve kaliteli karbonhidrat yenmesi gerekiyor.
Tam buğday ekmeği kolayca kilo almak için etkili bir besin kaynağıdır. Tam buğday ekmeği tükettiğiniz öğünleri, diğer tahıllarla karıştırmamaya özen gösterin.
Piştiğinde ilk kalori değerini koruyamadığı için yüksek kalorili bir yemek haline gelir. 1 porsiyon pilav ortalama 360 kaloridir. Bu değer 100 gramlık pilav için ölçülmüştür. Eğer her öğünde, yardımcı yemeklerle beraber 100 gram pilav tüketirseniz; zamanla kilo alımı gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri