İçeriğindeki yüksek kepek miktarı ile doğal lif kaynağıdır. Söke Esmer Kepekli Un'u kek, pasta, kurabiye, poğaça ve ekmek çeşitleri yapımında kullanabilirsiniz.
Kepekli unu, tuzlu tariflerinde de kullanabilirsin. Kepek ununu en çok kiş, mücver ve zeytinli ekmek tariflerinde kullanıyorlar. Hafif bir akşam yemeği yemek istediğinde veya 5 çayı için tuzlu atıştırmalık hazırlarken kepekli unu kullanabilirsin. Kepek unu, tariflerine ekstra koyu bir görünüm katacaktır.
Yıkanmış ve kurutulmuş buğdaylar değirmende öğütülürken buğdaydan ayrılan bu kabuklu kısım da en az buğday unu kadar sağlıklı ve değerli bir besindir. Buğday kepeğinde buğdayın kendisine göre çok daha fazla lif bulunur. Buğday kepeği özellikle B grubu vitaminleri açısından çok zengindir.
Kepekli un, beyaz unun içerisine sonradan kepek eklenmiş halidir ve beyaz undan farkı olmadığı için kan şekerine olumsuz etkisi vardır. Tam buğday unu, buğday taneciklerini bütün olarak içinde barındıran un çeşididir ve dolayısıyla buğdayın yapısında bulunan vitamin, mineral gibi maddelerin de kaybolmamış halidir.
Buğday kepeğini tüketmenin birçok keyifli yolu vardır. Buğday kepeğini çorbalarınıza ekleyebilirsiniz. Yoğurda buğday kepeği ekleyip, üzerine armut, incir gibi posa yönünden zengin meyveleri dilimleyip, toz tarçın serpip keyifle ara öğünlerde tüketebilirsiniz veya köfte harcına buğday kepeği ekleyebilirsiniz.
İlgili 28 soru bulundu
Yulaf kepeği veya yulaf ezmesi olarak özellikle kurabiye tariflerinizde beyaz un yerine kullanabilirsiniz.
Tam buğday unu: Beyaz unda ruşeym ve kepek kısmı çıkartılır. Ancak tam buğday ununda buğday bütün olarak öğütülür. Herhangi bir katkı maddesi kullanılmadığı için en çok tercih edilen sağlıklı un çeşitlerinden biridir.
Kepekli Baget Ekmek Tarifi: İki su bardağı kepekli un ve bir su bardağı tam buğday un, bir paket instant maya ve tuzu birbirine karıştırılır. Daha sonra aldığı kadar ılık su ilave ederek yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğrulur. Hamur en az bir saat kadar mayalandırılır.
Kepekli ekmek konusunda Türkiye'mizde çok güzel gelişmeler var ama bunlar yeterli değil. Maalesef unlara (un fabrikalarında ve fırınlarda) en az dört çeşit kimyevî madde konulmaktadır. Bunlar yasaklanmalıdır. Elenmemiş buğday unu, unların en hasıdır.
Yalnızca bir dilim kepekli ekmek içerisinde barınan kalori oranı tam olarak 80 kalori şeklindedir. Ancak kilo vermeye yardımcı olduğu gibi kilo aldırması da mümkündür. Bu yüzden çok fazla tüketilmesi de önerilmemektedir.
Kepekli ekmek: Beyaz una ham kepek eklenmesi ile hazırlanan ekmek çeşididir. Bir dilimi yaklaşık 70 kaloridir. Beyaz ekmeğe göre kan şekerini daha yavaş yükseltir ve daha yavaş düşürür. Bu nedenle beyaz ekmeğe oranla daha uzun süre tok tutar.
Kepekli ekmekler kilo kontrolünde ve insan sağlığında pek çok yararı bulunmaktadır. Sağlığına dikkat eden herkesin kepek ekmeği tüketmesi gerekir. Özellikle yüksek kilo ve diyabet gibi rahatsızlıklara sahip bireylerin dışında herhangi bir sağlık sorunu olmayan kişilerin de kepek ekmeği tüketmesi önerilmektedir.
Un, kepek unu ,kabartma tozunu vanilya ve kakaoyu ekleyip iyice karıştırın . Margarin yada tereyağ ile yağladığımız fırın tepsisine döküyoruz. Önceden ısıttığımız 180 derecelik fırında 25 dk pişiriyoruz. çok güzel oluyor.
Çok amaçlı un kurabiyeler, kekler ve ekmekler için idealdir ve sıklıkla kullanılır. Bu un sert ve yumuşak buğdayın karışımından elde edilir. Biraz sert olduğundan yaptığınız ekmekler de sert düşebilir. Ekmek unu, çok amaçlı una göre daha fazla protein içeriğine sahiptir.
Kepekli ekmekle diyabet riski azalıyor
Bu gerçekten hareket eden İskandinav bilim insanları, esmer ekmek diye adlandırılan yulaf, çavdar ya da tam buğday ekmeği ile diğer kepekli besinlerin tüketiminin de diyabet riskini azalttığını ortaya çıkardı.
3) Tam Buğday Ekmeği
Buğdayın her bir kısmının kullanılarak hazırlandığı tam buğday ekmeği, beyaz ekmekle kıyaslandığında sağlık dostu ekmek olarak ilgileri üzerine toplar. Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor.
Kepekli ekmek, en düşük kalorili ekmeklerden bir tanesidir. Kepekli ekmek diyet listelerinde rahatlıkla bulundurulabilir. Bu ekmek yüksek lif oranı ve uzun süre tok tutan yapısı ile özellikle kilo vermek isteyen kişiler tarafından tercih edilir.
günümüze kadar genetiği bozulmamış buğdayın atası olarak biliniyor.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Nişasta olarak buğday veya mısır nişastası kullanılabilir.
Yulaf kepeği, un, kakao ve kabartma tozunu ekleyip az yağla yağladığımız kek kalıbına döküyoruz. Normal kek kıvamından biraz daha akıcı oluyor. O yüzden 150 derece fırında 25 dakika kadar pişiriyoruz.
Yulaf kepeğinin kan şekeri kontrolü, sağlıklı bağırsak fonksiyonu, düşük kan basıncı ve kolesterol gibi birçok faydası vardır. Dengeli bir besin içeriğine sahip olan yulaf kepeği; yulaf ezmesinden daha fazla protein ve life, daha az kaloriye sahiptir. Güçlü bir çözünür lif türü olan beta-glukan bakımından zengindir.
Kinoa unu kullanacağınız zaman, tarifte yer alan buğday unu miktarının yarısını kullanabilirsiniz. Krep, kek ve pizza tariflerinin yanı sıra çorba ve soslara kıvam vermek için de harikadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri