Mersin Kerebici; irmik ile yapılan hamurun bezelere ayrılıp el ile oyulması ve içinin ceviz içi ya da Antep Fıstığı içi ile doldurulması sonrasında odun fırınında pişirilen, üzerine çöven kökünden elde edilen köpük ilave edilen bir tatlıdır. Mersin'de yapılan "Kerebiç" ramazan aylarının vazgeçilmez tatlıları arasında.
Kerebiç; Mersin yöresine ait, bayramlarda çokça tüketilen bir tatlıdır. Kerebiç beyaz bir kaymağın içinde yatan, içi fıstık ya da cevizle dolu, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır. Beyaz kaymak olmaksızın da yenen bu tatlıya mamul denilir.
İrmikli kurabiye ismiyle de bilinen kerebiç, Hatay ve Mersin ile özdeşleşen bir tatlıdır. Arap mutfağında sık sık tüketilen bu tatlı, ceviz, fıstık, irmik ve çöven otu ile hazırlanır. Özellikle Ramazan ayında rağbet gören kerebiç tatlısı, çöven otu köpüğüyle süslenir.
Kerebiç, Mersin yöresine ait, Ramazan ayında ve bayramlarda çokça tüketilen bir tatlıdır.
Tatlı kreması olarak bilinen kerebiç kreması için de çöven otu kökü mutfağınızda yer alır. Köpük köpük ağızda eriyen krema kıvamına lezzet veren çöven otu detayıdır.
İlgili 18 soru bulundu
1 kg da 16 adet Kerebiç bulunmaktadır, kerebiç kurabiyeleri köpüğüyle beraber tartılmaktadır.
Köpüğü için; Çöven otunun kökünü bir tencereye alın ve üzerine su ekleyerek kaynatın. Kaynatma işlemini 1-2 saat kadar sürdürebilirsiniz. Tenceredeki su azaldıkça üzerine su ilave edin. Daha sonra çöven otunu süzün ve suyun içerisine pudra şekeri ekleyin.
Kerebiç, tantuniden sonra Mersin'in en bilinen yiyeceği. Tatlı kategorisinde arz-ı endam eden kerebiç hem Antep fıstıklı hem de cevizli olabiliyor. Üzerine dökülen özel köpüğü ise çöven otundan hazırlanıyor.
cevizlisi pek guzel degildir fıstıklısı tadılabilcek en guzel tatlılardan biridir. beyaz kopugunun sutle falan alakası yoktur tamamen çöven otu denilen otun kaynatılmasından elde edilir. muhtemelen arap tatlısıdır şam da tepsi kerebici şeklinde satıldıgını duydum ama ne şam a gitmek ne de tatmak kısmet olmadı.
Kerebiç - Mersin
Un (alabildiği kadar) 3 yemek kaşığı irmik. 2 Yumurta.
mersin'de satılan versiyonu vegan olan şahane bir tatlı. mersinliler kahvaltıda da yiyormuş. irmikle yapılan bir hamurun içi ceviz / fıstık doldurulup pişiriliyor. sonra bu çöven otu ile yapılan krema ile birlikte yeniyor.
Cevizli kerebiç kg fiyatı 25 TL.
Buzdolapları tatlıları soğuttuğu için şekerlenmesine neden olacaktır. Yani şerbetli tatlınızı buzdolabına koyduğunuzda tatlınıza büyük kötülük yapmış oluyorsunuz. Bu nedenle tatlınızı temiz, kuru ve güneş almayan bir yerde saklamanız gerekir. Böylelikle tatlınızın bayatlamasını ve şekerlenmesini önlemiş olursunuz.
25 dakika pişirin. Fazla veya az pişmemeli, bu yüzden ara ara kontrol edin. Not: Mamülü birkaç gün önceden de hazırlayabilirsiniz. Çöven kökünü hamileler için tüketmek tehlikelidir.
Mersin'in meşhur tatlısı kerebiç, Ramazan'da da yoğun ilgi görüyor. Kentte uzun yıllardır kerebiç üretimi ve satışı yapan dokuz kadın sabahtan akşam geç saatlere kadar kerebiç yapıyor. Kerebiçin yanında mamul üretimi de yapan kadınlar, günde binlerce kerebiç üretiyor.
Deniz, kültür ve inanç turizminin yanı sıra gastronomi zenginliğiyle de öne çıkan Mersin'de, coğrafi işaret tesciline sahip yöresel lezzetlerden kerebiç ve cezerye, ramazan ayında iftar ve sahur sofralarını tatlandırıyor.
Un, zeytinyağı, su, pudra şekeri ve kabartma tozuyla hamur yoğrulur. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparılır ve ortası parmakla oyularak hazırlanan ceviz içi ve tarçınla kapatılır. Üzeri ince desenlerle süslenerek fırın tepsisine koyulur. Pişen kerebiç çevresinde kaymakla servis edilir.
Hayvanların geviş getirmeyenlerinin etini yemezler. Yörenin en ünlü et yemeği ve tarifi; Tantuni: Mersin yöresinde yaygınlığını koruyan sıkma ve börek gibi yiyecekler kolay ve çabuk hazırlanmakta, ayaküstü yenilebilmekte ve hamur işi olduklarından uzun süre tok tutmaktadır.
Tercihe göre içi cevizle veya yeşil fıstıkla doldurulan, irmik, un ve yağ ile yapılan kerebiç tatlısının özelliği, çöven otunun şeker ile karıştırılmasıyla elde edilen bir köpükle servis edilmesidir. Mersin dışında çok bilinmeyen bu tatlının tadı damağınızda kalacaktır.
Mersin'in nesi meşhur sorusunda akla gelen ilk yemekler arasında Tarsus Kebabı, Tantuni, Yüksük çorbası ve Humus vardır. Mersin'in yemekleri dışında meşhur tatlıları da dikkat çekmiştir. Dillere destan olan bu lezzetler arasında; Cezerye, Mamül, Kerebiç, Karsambaç yer almıştır.
Antakya'da Meşhur Kerebiç ve Kömbe tatlısı yapmak için Kullanılan Kalıplardır. Kömbe ve Kerebiç kalıpları Kayın ağacından güzel işlemeli şekiller verilerek yapılır.
Bu tarif için yarım su bardağı, yani 100 ml çöven kökü suyu kullanılıyor. Yani elde ettiğiniz bu 600 ml su ile 6 kez büyük bir kase çöven köpüğü elde edebilirsiniz. Çöven kökü suyunu buzdolabında kapaklı bir kavanozda bir ay kadar, dondurarak bir yıl saklayabilirsiniz.
Cevap: 1 adet 126 kalori efendim.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri