Dayanıklılık Antrenmanlarının Temel Fizyolojik Etkileri -Kalp güçlenir, -Aktif kılcal damarların sayısı artar, -Organizmanın enerji kapasitesi artar, Bunların birbiriyle kombine ilişkileri gelişir (Sevim, 2003).
Vital kapasite artar, Kalp güçlenir, Aktif kılcal damarların sayısı artar, Organizmanın enerji kapasitesi artar, Bunların birbiriyle kombine ilişkileri gelişir. sporcuda bulunması gereken dayanıklılık özelliğidir.
Dayanıklılık vücudun yüklenmelere ve yorgunluğa uzun süre dayanabilme yeteneğidir. Sporcunun sportif verimini sınırlayan ve etkileyen ana sebeplerden en önemlisi de yorgunluktur. Dayanıklılık organizmanın yüklenmeler sonunda çok çabuk (normale dönmesi) toparlanabilmesi ile kendini gösterir.
İlgili 30 soru bulundu
Dayanıklılık; cismin boyutuna, hammaddesine, ortama, şekline ve sıcaklığına bağlıdır. Bu değerlerde meydana gelebilecek herhangi bir değişiklik cismin dayanıklılığını değiştirmektedir. Örneğin, sıcaklık arttıkça cismin dayanıklılığın azalmaktadır.
Dayanıklılık, fizik biliminde katı bir cismin özelliklerini kaybetmeden basma, germe ya da sıkıştırma gibi etkilere karşı gösterdiği direnç olarak tanımlanmaktadır. Basmak, germek ya da sıkıştırmak kuvvet uygulamak demektir.
Dayanıklılık sporları, uzun süreli ve düşük şiddetli aktivite gerektiren spor branşlarıdır. 3200 m koşu, kros, maraton, 2000 m kürek gibi sporlar dayanıklılık sporlarına örnektir.
Dayanıklılık, fiziksel anlamda en basit haliyle cisme ait sabit ile cismin kesit alanının hacmine oranının çarpımının sonucudur. Dayanıklılık cismin ebatlarıyla ters orantılıdır. Yani cismin ebatları arttıkça dayanıklılık azalır.
Dayanıklılığın geliştirilmesine yönelik antrenman yöntemleri üç ana başlık altında toplanabilir. a. Devamlı yükleme yöntemleri, b. İnterval (aralı) yüklenme yöntemleri (intensiv/yoğun ve ekstensiv/yaygın interval olarak da ikiye ayrılır), c.
Antrenmanın amacı, bireyin fiziksel, zihinsel, psikolojik veya mekanik verimini hızla arttırmaya yönelik herhangi bir şekilde organize edilmiş eğitimidir. sporcunun fiziksel egzersizler uygulayarak fiziksel, teknik, zihinsel, psikolojik ve moralman hazırlanmasıdır.
Direnç egzersizi nedir sorusunu şu şekilde cevaplayabiliriz: Direnç egzersizleri ağırlığa karşı efor sarf edilen ve ağırlık kaldırılan egzersizlerin bütünüdür. Yani direnç egzersizleri için ağırlık antrenmanlarının tümü denilebilir.
Dayanıklılık, bireyin tüm şartlara rağmen dirayetli durabilmesi ve savaşma gücü göstermesidir.
Spor dalına göre; genel dayanıklılık ve özel dayanıklılık. Enerji sistemi ve sürelerine göre; anaerobik dayanıklılık, aerobik dayanıklılık. Motorik özellikler açısından; süratte devamlılık, kuvvette devamlılık, çabuk kuvvette devamlılık.
Dayanıklılık için tercih edilen tekrar sayısı 15 ve üzeri tekrarlardır. Buradaki amaç kasların direncini arttırmaktır.
Antrenmanın Temelleri Nelerdir? Yapılacak olan antrenman 7 temel ilkeye bağlı şekilde ele alınmakta ve uygulanmaktadır. Bunlar içerisinde yüklenme, toparlanma, adaptasyon, çok yönlü gelişim, geriye dönüşüm, bireyselleşme ve özelleşme olarak öne çıkmaktadır.
Koordinasyon, esneklik gelişir. Hareketlilik ve beceri gibi özellikler, iyileştirilir. Ayrıca sporcunun, teknik, taktik, zihinsel ve psikolojik özellikleri de gelişir. Özet olarak antrenman ile sporcuların enerji oluşum sistemleri, kuvvetleri ve motorik özellikleri geliştirilebilinir.
5×5 antrenman sistemi, özellikle güç ve kas kütlesi artışı hedefleyen sporcular için popüler bir antrenman yöntemidir. Bu sistem, temel bileşik egzersizlere odaklanarak yoğun ve etkili bir antrenman programı sunar. İsminden de anlaşılacağı gibi, her egzersizde 5 set ve her sette 5 tekrar yapılır.
Psikolojik dayanıklılık, bireylere zorluklar karşısında dayanma ve mücadele etme gücü vermektedir. Bu gücü taşıyanlar, yaşadıkları olumsuz olaylarda daha çabuk toparlanabil- mekte ve eski hayatlarına geri dönebilmektedir. Hatta yaşadıkları stresi, kendilerine yarar sağlayacak duruma bile getirebilirler.
Konumuz vücut dayanıklılığı olduğu zaman esnemenin; performans, kıvraklık ve dayanıklılığı da arttırdığı bir gerçektir. Isınma bu sayede hem antrenman esnasında hem de normal yaşamda bizi performans açısından destekler. Kasların işlevini yerine getirebilmesi için oksijen oldukça önemlidir.
Katıların en önemli özelliklerinden biri çekmeye, gerilmeye ve kopmaya karşı gösterdikleri dirençtir. Cismin dış kuvvetlere karşı gösterdiği direnç onun sağlamlığını belirtir. Katı mad- delerin, uygulanan kuvvet karşısında şekillerini korumaya çalışmasına dayanıklılık denir.
Şınav, barfiks ve mekik egzersizlerini 10 tekrardan yapacağınız turlar oluşturun ve bu hareketleri art arda yapın ve ikinci tura başlamadan önce de mümkün olan en kısa süreyle dinlenin. Böylelikle bir yandan dayanıklılığınızı artırırken, diğer yandan metabolizmanızı da ateşleyebilir ve ciddi anlamda yağ yakabilirsiniz.
Dayanıklılık = k.(yarıçap)2 formülü, ip dayanıklılığı ile alakalı sorular için kullanılır. Yarıçapın karesi, kesit alanı anlamına da gelmektedir.
Psikolojik sağlamlık, zor deneyimlerden ve öngörülemez zorlayıcı olaylarla başedebilme, uyum sağlayabilme, esneklik kullanabilme ve ilerleyebilme, zorlayıcı bir stres faktörü karşısında, olumsuz duygusal tecrübelere karşı kendini toparlayabilme ve iyileştirme gücü şeklinde tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri