Arap mutfağında sık sık tüketilen bu tatlı, ceviz, fıstık, irmik ve çöven otu ile hazırlanır. Özellikle Ramazan ayında rağbet gören kerebiç tatlısı, çöven otu köpüğüyle süslenir. Kerebiç tarifinin en önemli püf noktası, köpüğü uzun süre çırpmaktır.
KEREBİÇ NASIL YAPILIR
Kreması ise çöven otu köklerinin bir gece suda bekletilmesinin ardından 5 saat süreyle kaynatılması sonucunda oluşan yeşil suyun köpürene dek çırpılması ile köpük oluşturulur. Ancak köpük oluştuktan sonra bol şeker ilave edilerek kıvamı arttırılır.
Köpüğü için; Çöven otunun kökünü bir tencereye alın ve üzerine su ekleyerek kaynatın. Kaynatma işlemini 1-2 saat kadar sürdürebilirsiniz. Tenceredeki su azaldıkça üzerine su ilave edin. Daha sonra çöven otunu süzün ve suyun içerisine pudra şekeri ekleyin.
Tatlı kreması olarak bilinen kerebiç kreması için de çöven otu kökü mutfağınızda yer alır. Köpük köpük ağızda eriyen krema kıvamına lezzet veren çöven otu detayıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Kerebiç, Mersin yöresine ait, Ramazan ayında ve bayramlarda çokça tüketilen bir tatlıdır. Kerebiç beyaz bir kaymağın içinde yatan, içi fıstık ya da cevizle dolu, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır. Beyaz kaymak olmaksızın da yenen bu tatlıya Ma'amoul denilir.
1 kg da 16 adet Kerebiç bulunmaktadır, kerebiç kurabiyeleri köpüğüyle beraber tartılmaktadır.
mersin'de satılan versiyonu vegan olan şahane bir tatlı. mersinliler kahvaltıda da yiyormuş. irmikle yapılan bir hamurun içi ceviz / fıstık doldurulup pişiriliyor. sonra bu çöven otu ile yapılan krema ile birlikte yeniyor.
Mersin'in en meşhur tadlarından biri olan Kerebiç için en ideal adreslerden biri. Bu konuda uzmanlaşan mekan şehrin farklı yerlerine yayılmış durumda.
Un, zeytinyağı, su, pudra şekeri ve kabartma tozuyla hamur yoğrulur. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler koparılır ve ortası parmakla oyularak hazırlanan ceviz içi ve tarçınla kapatılır. Üzeri ince desenlerle süslenerek fırın tepsisine koyulur. Pişen kerebiç çevresinde kaymakla servis edilir.
Fransız mutfağının temel soslarından biri olan mousseline kreması, yumuşak dokusu ile tereyağı bazlı bir kremadır. Pasta, ekler, profiterol gibi ürünlerle birlikte kullanılır. Vanilya esansı ile aroma katılır.
Pastacı Kreması İçin; orta boy derin bir tencere içine 1 adet yumurta kırın. Üzerine 1 yemek kaşığı nişasta, 2 yemek kaşığı un ve 2 yemek kaşığı toz şeker koyun. Son olarak karışım üzerine 2 su bardağı süt dökün. Tel çırpıcı yardımı ile iyice karıştırın.
Elenmiş un ve mısır nişastasını derin bir tencereye alın. Üzerine süt, yumurta, şeker ve vanilya özütü ekleyip tüm malzemeyi topaklanmaması için bir mikser yardımıyla karıştırın. Ocağa aldığınız krema karışımını kısık ateşte sürekli karıştırarak pişirin.
Şeker şurubu yeterli soğukluğa erişince mikserde tamamen köpük haline gelmiş olan çöğen suyu varilden alınarak, şeker şurubunun bulunduğu dığana (derin kazan) parça parça aktarılır. Köpük şeker şurubuna aktarılırken, kendine özgü tahta küreği ile helva kıvamını alıncaya kadar köpük ve şeker şurubu birbiri ile çırpılır.
Meşhur Köpük Helvası
Tahin ve Köpük Helva, karışımı vazgeçilmez lezzet ikizidir. Tabakta karıştırıp tüketebilirsiniz. Köpüklü Helva, çifte kavrulmuş tahinle, birlikte harika bir tat olarak size sunulmaktadır. Kar gibi köpük helvayı tahin ile tabakta karıştırıp yerseniz lezzetine doyum olmaz.
cevizlisi pek guzel degildir fıstıklısı tadılabilcek en guzel tatlılardan biridir. beyaz kopugunun sutle falan alakası yoktur tamamen çöven otu denilen otun kaynatılmasından elde edilir. muhtemelen arap tatlısıdır şam da tepsi kerebici şeklinde satıldıgını duydum ama ne şam a gitmek ne de tatmak kısmet olmadı.
Kilis'te ramazan bayramlarında yapılan ve gelen misafirlere ikram edilen gerebiç nefis bir cevizli kurabiye çeşidi. Özel şekilli kalıplarda yapılan gerebiç, adıyla Mersin'in kerebiçini görüntüsü ve lezzetiyle de mamul kurabiyelerini hatırlatıyor.
25 dakika pişirin. Fazla veya az pişmemeli, bu yüzden ara ara kontrol edin. Not: Mamülü birkaç gün önceden de hazırlayabilirsiniz. Çöven kökünü hamileler için tüketmek tehlikelidir.
İrmikli kurabiye ismiyle de bilinen kerebiç, Hatay ve Mersin ile özdeşleşen bir tatlıdır. Arap mutfağında sık sık tüketilen bu tatlı, ceviz, fıstık, irmik ve çöven otu ile hazırlanır. Özellikle Ramazan ayında rağbet gören kerebiç tatlısı, çöven otu köpüğüyle süslenir.
Çöven otu köklerini iyice yıkayıp suyu ekleyin. Bu şekilde 1 gece bekletip ardından 2 saat kadar kaynatın.
Yağlı kağıt serili bir fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirdiğiniz içi dolu kurabiyeleri, önceden ısıtılmış 180 derece fırında hafif bir renk alana kadar pişirin. Oda sıcaklığında kısa bir süre dinlenen kurabiyeleri, pudra şekeri ve toz tarçın ilavesiyle servis edin.
Kerebiç; Mersin yöresine ait, bayramlarda çokça tüketilen bir tatlıdır. Kerebiç beyaz bir kaymağın içinde yatan, (Tercihe Bağlı) Antep fıstığı parçacıkları ya da cevizle dolu, irmikten yapılmış, içli köfteye benzeyen bir tatlıdır.
Cevizli kerebiç kg fiyatı 25 TL.
Bu tarif için yarım su bardağı, yani 100 ml çöven kökü suyu kullanılıyor. Yani elde ettiğiniz bu 600 ml su ile 6 kez büyük bir kase çöven köpüğü elde edebilirsiniz. Çöven kökü suyunu buzdolabında kapaklı bir kavanozda bir ay kadar, dondurarak bir yıl saklayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri