Sistematik Örnekleme Yöntemi Evren büyük olduğunda kullanılan bir örnekleme yöntemidir. Çok sayıda birim içeren kayıt sistemlerinin incelenmesinde kullanılır Seçim işlemlerinde evren büyüklüğü (N) örneklem büyüklüğüne (n) bölünerek kaç birimde bir birimin örnekleme alınacağı saptanır.
Sistematik örnekleme, araştırmacının rastgele bir başlangıç noktası seçerek hedef popülasyondan eleman seçtiği ve sabit bir 'örnekleme aralığından' sonra örneklem üyelerini seçtiği bir olasılıklı örnekleme yöntemi olarak tanımlanır.
Sistematik Örnekleme
Örnekleme aralığı evrendeki birim sayısının (N) örnek büyüklüğüne (n) bölünmesiyle (N/n) elde edilir. Seçime başlangıç noktası, basit rastgele yöntemle/kura çekerek belirlenir.
Dilim örnekleme yönteminde kitledeki birimler geniş bir alana yayılır. Ya da kitle kendi içinde belli bir özelliğe göre alt gruplara bölünür. Tüm bu şartlar altında birimlerin keyfi olarak seçilme yöntemine dilim örnekleme yöntemi denir.
İlgili 38 soru bulundu
1. Örneklem birimlerini seçme aşamasında, tesadüfi sayılar tablosundan yararlanmak vb. random yolların kullanıldığı örnekleme tipleri (basit random, tabakalı ve küme örnekle- me). 2. Örneklem birimlerinin sistematik, belli bir listeden eşit aralıklarla seçildiği örnekleme tipleri (sistematik örnekleme).
Örnekleme türleri: örnekleme yöntemleri
Pazar araştırmasında örnekleme iki türdür – olasılıklı örnekleme ve olasılıksız örnekleme. Bu iki örnekleme yöntemine daha yakından bakalım.
Adım 1: Başlangıç birimi j ilk k birim arasından rastgele olarak belirlenir. Adım 2: j. birim ile başladıktan sonra k birim aralıkla ilerleyerek, istenilen örneklem çapına ulaşıncaya dek tüm birimler örnekleme dahil edilir. Sistematik örneklemde örnek çapı eşitliği kullanılarak belirlenir.
Tanım: Kolayda örnekleme, araştırmacıların pazar araştırması verilerini elverişli bir katılımcı havuzundan topladıkları bir yöntem olarak tanımlanmaktadır. Son derece hızlı, karmaşık olmayan ve ekonomik olduğu için en yaygın kullanılan örnekleme tekniğidir.
Ölçüt örnekleme: Bir araştırmada gözlem birimleri belli niteliklere sahip kişiler, olaylar, nesneler ya da durumlardan oluşturulabilir. Bu durumda örneklem için belirlenen ölçütü karşılayan birimler (nesneler, olaylar vb.), örnekleme alınırlar.
Gelişigüzel (haphazard) örnekleme; araştırmacı- nın saptanan örneklem büyüklüğüne göre herhangi bir şekilde evrenin bir parçasını seçmesidir. Herhangi bir okula gidip saptanacak sayıda (100 öğrenci gibi) rastlanan öğrenciyi olasılıklı olmadan örnekleme alma gelişigüzel örneklemedir (1,2).
Her bir örneklem seçimine eşit seçilme olasılığı vererek (seçilen birim yerine konularak ya da konulmadan) seçilen birimlerin örnekleme alındığı yöntemdir. Bu örnekleme yönteminde evrendeki tüm birimler, örneğe seçilmek için eşit ve bağımsız bir şansa sahiptir.
Evren bir araştırmada toplanacak verilerin analizi ile elde edilecek sonuçların geçerli olacağı, yorumlanacağı gruptur. tüm birimlerine ulaşılarak bilgilerin toplanmasına sayım denir. Örneklem özellikleri hakkında bilgi toplamak için çalışılan evrenden seçilen onun sınırlı bir parçasıdır.
Kota örneklemesi nedir? Araştırmacıların bir popülasyonu temsil eden bireyleri içeren bir örneklem oluşturdukları yöntem. Araştırmacılar bu bireyleri belirli özelliklere veya niteliklere göre seçmektedir. Pazar araştırması örneklerinin veri toplamada faydalı olabilmesi için kotalar belirler ve oluştururlar.
Olasılık örneklemesi, mevcut büyük bir popülasyondan küçük bir grup insanı (örnek) rastgele seçmek için istatistiksel teoriyi kullanır ve ardından tüm yanıtlarının genel popülasyonla eşleşeceğini tahmin eder.
Olasılıklı örnekleme yöntemleri populasyondaki bireylerin bilinen ve eşit olasılıkla örnekleme seçilmelerini sağlayan yöntemlerdir.
Basit rastgele örnekleme nedir? Basit rastgele örnekleme, popülasyondaki her öğenin eşit seçilme şansına ve olasılığına sahip olduğu bir tekniktir. Burada, öğelerin seçimi tamamen şansa veya olasılığa bağlıdır; bu nedenle, bu örnekleme tekniği bazen şans yöntemi olarak da bilinir.
Kartopu örnekleme yapmak için herhangi bir şekilde evrendeki birimlerden birisiyle bağlantı kurulur. Sonra bağlantı kurulan kişinin yardımıyla bir başkasıyla, daha sonra yine aynı yolla bir başkasıyla temas kurulur. Böylelikle örneklem kartopu etkisi şeklinde, zincirleme olarak örnek büyütülür .
Bu örnekleme türünde araştırmacının yapmak istediği araştırmayı yakınlarında bulunan kişilerden veya nesnelerden toplamasıyla elde edilir (Aziz, 2013). Zaman, para ve işgücü kaybını önlemek amacıyla gerçekleştirilen, sonuçlarına en az güvenilen ve araştırmacılar tarafından önerilmeyen bir yöntemdir.
Sistematik Tesadüfi Örnekleme Yöntemi
Evreni oluşturan birimlerin numaralandırılma (sıralama) işlemi yansız olarak yapılır veya hazır listelerde varolan sıralama kullanılarak sistematik tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılır (Ural,2011:39).
Alanyazındaki araştırmalarda sıklıkla kullanılan olasılıklı örnekleme yöntemleri basit tesadüfi örnekleme, sistematik örnekleme, tabakalı örnekleme, küme örnekleme ve çok aşamalı kümeleme yöntemleridir.
Çok aşamalı yahut ardışık örnekleme, istatistikte örneklemlerin aşamalı bir biçimde ve her aşamada daha da küçük birimleri halinde alınması işlemidir. Çok aşamalı örnekleme, popülasyonu gruplara (veya kümelere) ayırmayı içeren bir örnekleme türü olduğu için küme örneklemesinin bir çeşidi olarak görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri