Kerem ismi Kur'an-ı Kerim'de (İsra Suresi 70. Ayet) geçmektedir ve Kerem ismini koymak caizdir.
Bu bağlamda Kerem isminin Kur'an-ı Kerim'de geçtiğini söylemek gerekir. Özellikle bu yönüyle İslamiyet açısından önemli bir isim olarak ön plana çıkmaktadır. Verilen anlamları ile beraber Kur'an-ı Kerim'de farklı ayetlerde yer alır.
Sözlükte “cömert olmak, iyi, ahlâklı, asil ve değerli olmak” anlamındaki kerem (kerâmet) kökünden sıfat olan kerîm “yaratılıştan cömert olan, insanın şerefiyle bağdaşmayan her türlü şeyden arınmış bulunan” demektir. Kerem kavramı Allah'a nisbet edildiğinde “lutuf ve ihsanda bulunma” mânası ağır basar.
Kerim ismi, İslam'a göre çocuklara konulmaması gereken isimler arasında yer almaz. Anlamının güzelliği sayesinde ebeveynler için tercih edilen bir isimdir. Kerim ismi İslam'a uygun olduğu için koymak isteyen Müslümanlara engel olmaz.
Kerem İsmi Kur'an-ı Kerim'de Geçiyor mu? Kerem ismi Kur'an'da geçmektedir. Isra suresi 70. ayette Kerem ismi yer alır.
İlgili 38 soru bulundu
3. Ahmed Çok övülmüş, beğenilmiş. 4. Atâullah Allah'ın hediyesi, ihsanı, lütfu.
Kerem, Arapça kökenli bir Türkçe bir erkek adıdır ve "bağlılık, asalet ve cömertlik" anlamına gelir.
'DİNEN MEKRUH SAYILAN İSİMLER DE VAR'
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, ''Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri çocuklara verilmemeli, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
İslâm Hukuku'nda da isim koyma hakkı babanındır.
Kerem ismi Kur'an-ı Kerim'de (İsra Suresi 70. Ayet) geçmektedir ve Kerem ismini koymak caizdir.
Kerem isminin karakter özellikleri
Çevresi tarafından çok sevilen ve sayılan bir insandır; lider özelliğinin de bu durumda payı büyüktür. Hayal gücünün gelişmişliği nedeniyle, hayal ile gerçeği birbirine karıştırmaya eğilimlidir. Maddi dünyada hep başarılı olur ve zor anlarda bile parayı nereden kazanacağını bilir.
Kerem isminin yanına yakışan isim olarak ise Ali, Asaf, Ömer, Berke, Efe, Uras, Eymen, Yağız, Yusuf, Hamza, Yavuz, Bahadır, Burak, Ege, Melih, Uygar, Çağdaş ve Mert isimleri önerilebiliyor.
Ebeveynlerin çocuğun ismi hususunda anlaşamamaları durumunda hakim çocuğun menfaatleri doğrultusunda gerekli kararı verecektir. Ancak çocuğa milli kültüre, örf ve âdete aykırı isim konulamaz. Türk Medeni Kanunu'nun 339/5 maddesine göre çocuğun adını ana ve babası koyar.
Kuran-ı Kerim'de en çok geçen isimlerden birisi de Melek'tir. Melek kelimesi Kuran'da 98 farklı ayette yer almaktadır. Kuran'da da manevi varlık olarak geçen melek kelimesi bu yönüyle İslam dininde caiz kabul edilmektedir. Kişiler tarafından tercih edilmektedir.
Arslan İsmi Caiz Midir? Arslan ismi, olumlu ve saygın nitelikleri temsil ettiği için İslami açıdan herhangi bir sakınca taşımaz.
Hz.
Peygamber (aleyhissalâtu vesselâm) Ya'la, Bereket, Eflah, Yesâr, Nâfi ve benzeri isimlerin kullanılmasını yasaklamayı arzu etmişti.
İbni Âbidînde buyuruluyor ki: “Çocuğa konulacak isimler arasında en efdal olanı, Abdullah, sonra Abdurrahman, sonra Muhammed, sonra Ahmet, daha sonra İbrahim'dir. Allahü teâlânın isimlerinden olan Ali, Reşit, Aziz gibi isimleri de koymak caizdir. Fakat, bu isimleri söylerken hürmet etmek lazımdır.
Efnan ismi Kur'an-ı Kerim'de (Rahman Suresi 48. Ayet) geçmektedir ve Efnan ismini koymak caizdir. EFNAN İSMİNDE KAÇ KİŞİ VAR? Türkiye'de Efnan ismini kullanan 1.274 kişi bulunmaktadır. İstanbul'da Efnan ismini kullanan 367 kişi bulunmaktadır.
12665 (1) Ashabdan biri olan Ebu Vehb b. el-Cüşemi'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Peygamberlerin isimlerini kullanın, Allah'ın en sevdiği isimler; Abdullah ve Abdurrahmanıdır.
Aden: Cennet bahçesi. Ahsen: Çok güzel, en güzel. Alev: 1.Yanan maddelerin veya gazların türlü biçimlerdeki ışıklı uzantısı, yalım, yalaz, alaz, şule.
Ancak Yiğit ismi Kuran'ı Kerim'de geçen isimler arasında yer almamaktadır. Yiğit ismi Kuran'da geçmese de İslam dininde caiz olarak kabuk edilmektedir. Çünkü bu isim İslam dinine ya da kültürüne aykırılık içermeyen anlamlara sahiptir. Bu sebeple erkek bebeklere bu isim sıkça koyulmaktadır.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Karan ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Temiz, masum, katkısız. Sözünün eri, yiğit. Kahraman, yürekli.
TDK'da yer alan bilgiler eşliğinde, Kayra ismi ne demek ve anlama gelir sorularının cevabı şu şekildedir; Yüksek büyük tutulan ya da sayılan birinden gelen iyilik, lütuf. Şafak vaktinin kızıllığı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri