Kaşar peyniri, bağışıklık sisteminin daha düzenli çalışmasını sağlayarak ishal gibi rahatsızlıkları tedavi eder. Kaşar peyniri çeşitlerini düzenli olarak tükettiğiniz takdirde sindirim sisteminizde oluşan rahatsızlıkların önüne geçebilirsiniz. Sindirim sisteminizin daha sağlıklı bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır.
Kalsiyum deposu olduğu için ihtiyacı karşılar. Kemik sağlığı için birebirdir. Sindirim problemlerini çözer. Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar.
Süt, yoğurt, peynir gibi inek sütünden elde edilen besinler gaz problemi yapabilir .
Kaşar peynirinde bolca protein yer alır ancak içerdiği süt yağından dolayı çok fazla tüketilmemelidir. Aksi takdirde kilo yapabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Kaşar peyniri, yağ oranı bakımından yüksek bir besindir. Fazla tüketildiği zaman kişide kilo alımına sebep olur. Aynı zamanda kolesterol yüksekliğine de yol açabilir. Laktoz intoleransı olan kişilerde bazı sindirim problemleri de görülebilir.
Kaşar peyniri veya tulum gibi sert peynirlerde birkaç hafta dayanıklıdır. Gravyer gibi oldukça sert peynirler ise bir aya kadar dayanıklılık göstermektedir.
Kaşar peynirinin içinde yer alan yüksek kalsiyum miktarı sayesinde kemik erimesi riskini en aza indirir. Aynı zamanda çocukların diş sağlığı ve kemik gelişimi için düzenli bir şekilde kaşar peyniri tüketmesi, sağlığı bakımından çok faydalıdır.
Özelliği: Bol miktarda protein içeren kaşar peyniri, ayrıca önemli bir kalsiyum ve A, B6, B12 vitamin kaynağıdır. Ne kadar: Haftada iki kez 50 gramı aşmayacak şekilde tüketilebilir. 100 gramı: 387 kalori, 33.5 gr protein, 28.1 gr yağ, 1.159 mg kalsiyum, 373 mcgr A vitamini.
Yağsız ve yağlı olmasına göre içeriği az da olsa değişse de kaşar peyniri her anlamda beyaz peynire besinsel açıdan daha üstündür. Çünkü serum proteinleri kaşar peynirinde mevcuttur. Bununla birlikte damak zevkine göre beyaz peyniri de kaşar peynirini de tercih edebilirsiniz.
Çünkü yoğurtta ve peynirde, özellikle sert peynirlerde (kaşar peyniri) laktoz miktarı süte oranla bir hayli azdır, bu besinler gaz ve şişkinlik pek yapmazlar.
Dilimlenebilir yarı sert peynirler grubunda olan kaşar peyniri sevilerek tüketilen bir süt ürünüdür. 1 kg İçim Kaşar Peyniri 11 kg sütten elde edilir, bu sebeple hem besleyici hem de lezzetlidir. Kahvaltıda tek başına yenebileceği gibi erimiş kıvamı ile iyi bir tostun lezzet kaynağıdır.
Gaz Muzlar, gaz oluşturabilen çözünür lif ve fruktoz içerirler. Eğer lif alımını aniden artırırsanız veya çok miktarda tüketirseniz, kalın bağırsağınızın lifleri parçalaması çok fazla çaba gerektirir ve bu da gaza neden olabilir.
Tam buğday ekmeği, bulgur, yulaf, nohut, kuru fasulye, barbunya gibi besinler yüksek posa (lif) içeriği sayesinde bağırsak hareketlerini artırarak, sindirilmiş besin artıklarının kalın bağırsaktan geçişini hızlandırıyor.
Bağırsakları Çalıştıran Besin Önerileri
Bağırsakların çalışması adına; elma, brokoli, erik, kefir, yoğurt, limon, karpuz, biber, turşu, kivi gibi besinler tercih edilebilir. Bunun yanı sıra bol bol su tüketmek, bağırsak hareketlerinin düzenli bir şekilde çalışması için oldukça önemlidir.
Lifli besinler bağırsakları uyararak sindirim sistemi fonksiyonları iyileştirir. Yeşil yapraklı sebzeler, sebze suları, kuru yemişler, baklagiller, tahıllar, yaş ve kuru meyvelere beslenme rutininizde daha fazla yer açarak kabızlığı yenebilirsiniz.
Kaşar peyniri her kahvaltı sofrasında yerini aldığı gibi, aynı zamanda soğuk ve sıcak sandviçlerde sıklıkla tüketilir. Rendelenerek makarnalara, hamur işi tariflerine, beşamel soslu tüm yemeklere ve pidelere eklenerek lezzet verir. Beyaz peynirden sonra ülkemizde en çok tüketilen peynir çeşidi, kaşar peyniridir.
Tüketicinin kaliteli taze kaşar peynirini seçerken; sert yapılı, kendine has kokulu, süt tadında ve sarımsı renkte olmasına dikkat etmesi gerekiyor. Kalitesiz taze kaşarın ise aşırı sarı renkte veya kahverengiye dönük, yumuşak yapılı, margarin tadı verdiğini ve kesim sırasında ise bıçağa yapıştığını belirtiliyor.
Hem tost gibi atıştırmalık yiyecek ürünleri ile hem de kahvaltılarda tüketilebilen bu peynir türü, lezzeti nedeniyle çoğu mutfağın vazgeçilmezi olarak görülür.
Eski kaşar daha uzun süre dinlendirilirken, taze kaşarın yapım süresi ve olgunlaşma süresi daha azdır. İçeriğindeki kalsiyum ve protein oranı da daha fazla olmakla birlikte her iki peynir de vücut sağlığı açısından oldukça yararlıdır.
Kaşar Peynirinde tercihi Sütaş
En çok tüketilen ikinci peynir türü olarak karşımıza çıkan kaşar peynirinde de zirvede yine Sütaş (yüzde 26,9) ve Pınar yer alıyor (yüzde 12,3). Sektöre 2013 yılında giriş yapan Torku yüzde 9'la en çok tercih edilen üçüncü marka olurken onu yüzde 8,6'yla İçim takip ediyor.
Bugün Kars ilinde modern tesislerde geleneksellik korunarak üretilen Kars Kaşarı ülkenin dört bir yanına pazarlanarak, yöre ekonomisinin en önemli sektörü olmuş, ülke genelinde ünü Kars ili ile özdeşleşmiştir.
Saklama sırasında asla buzdolabına veya derin dondurucuya bayat kaşar peyniri koymayın. Bunun yerine, eski kaşar peynirini buzdolabının daha taze veya daha az soğuk olan kısmında saklamak çok daha uygundur.
Kaşar loru diyette yenir mi? Yüksek kalorili rokfor ve gravyer peynirinin yanı sıra, otlu peynir, cheddar peyniri gibi yağ oranı ve kalorisi yüksek peynirlerin de diyet süresince tüketilmemesi gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri