Tarihi olarak, şehir her zaman Kürtler ve Türkmenler tarafından kültürel bir başkent olarak atfedildi. 2010'da Irak Kültür Bakanlığı tarafından Irak kültürünün başkenti olarak isimlendirildi. Şehirde günümüzde etnik kökeni Kürt, Türkmen, Arap ve belirli ölçüde Süryani olan insanlar yaşamaktadır.
Şehrin nüfusu 1,1 milyon civarındadır. Nüfus Kürtler, Türkmenler, Araplar, Keldani ve Süryani Hristiyanlardan oluşur.
Demografik göstergeler
2014 yılı nüfus tahminlerine göre Irak, 32.585.692 kişilik bir nüfusa sahiptir. Toplam nüfusun %75-80'i Araplar, %15-20'si Kürtler ve %5'i ise Türkmenler, Süryaniler, Keldaniler, Nesturiler, Asuriler ve diğer etnik gruplara mensuptur.
Kerkük'te 2 milyondan fazla Türk yaşıyor.
Örneğin Baas rejimi, Kerkük şehrinin tarihsel olarak bir Irak Arap şehri olduğunu kabul etti ve kültürel yöneliminde sıkı bir şekilde kaldı. Böylece, Araplaştırmanın ilk dalgası, Arap ailelerin Irak'ın merkezinden ve güneyinden Kerkük'e giderek büyüyen petrol endüstrisinde çalışmak üzere taşındığını gördü.
İlgili 27 soru bulundu
Kürt halkı günümüzde büyük oranda Müslüman ve Ehl-i Sünnet'in Şafii mezhebine mensuptur.
Arapça ve Kürtçe, ülkenin tamamında resmî dildir.
16 Haziran 2014'te IŞİD, Kerkük kenti yakınlarındaki 4 farklı noktadan (Çardağlı, Kara Naz, Beşir, Biravci) en az 40 Türkmen'i katletti. IŞİD bir kez daha Türkmenleri etnik kökenleri nedeniyle hedef almakla suçlandı. Bir gün sonra Beşir'de 52 Türkmen daha öldürüldü ve yerel halka göre katliam etnik nedenlerle yapıldı.
Türkler 66.000, Hıristiyanlar 62.000, Yahudiler 17.000 olmak üzere Musul Vilayeti'nin nüfusu 750.000 ile 800.000 arasında olmuştur (Yerlikaya, 2019:63). Başka bir istatistiğe göre, Musul'da 104.000 Kürt, 35.000 Türk, 28.000 Arap ve 31.000 diğer etniklere bağlı insanlar yaşamıştır.
Musul ve Kerkük vilayetleri Irak'a verilecektir. Irak sınırı Milletler Cemiyeti'nin 29 Ekim 1924 yılındaki aldığı kararla kesin olarak belirtilmiştir. Milletler Cemiyeti'nin belirttiği sınır kararını iki devlet de kabul edecek ve bozmak için herhangi bir eylem hazırlığına girmeyecektir.
Suriye Kürtleri (Arapça: أكراد سوريا), Suriye'de doğmuş veya ikamet eden Kürtlerdir. Kürtler, Uluslararası Azınlık Hakları Grubu, CIA The World Factbook ve hükûmet yanlısı kaynaklara göre ülke nüfusunun %10 ila %15'ini oluşturan Suriye'deki en büyük etnik azınlıktır.
Bugün dünyada en büyük Kürt nüfusu, 14-16 milyon civarı ile Türkiye'de bulunurken; İran, Irak ve Suriye'de de kayda değer önemli Kürt nüfusları bulunmaktadır.
Türkiye Kürtleri'nin toplam nüfusu ülke nüfusunun %15-%18'ini oluşturur ve 12.500.000 ila 15.000.000 arasındadır. 19. yüzyılın ikinci yarısında farklı bölgelerden geleneksel kıyafetleriyle Kürt erkekleri.
Bölgesel yönetimin başkenti Erbil'dir. Kürdistan Parlamentosu Erbil'de yer almaktadır, ancak Kürdistan Bölgesi anayasası tartışmalı Kerkük kentini Kürdistan Bölgesi'nin başkenti olarak tanımaktadır. Bölgenin nüfusu, 2020 sayımına göre 6.171.083'dür. Resmî dili Kürtçedir.
Hacı Omeran Sınır Kapısı / Foto: Rûdaw
Erbil (Rûdaw) – İran hükümeti Irak ve Kürdistan Bölgesi vatandaşları için vize uygulamasını kaldırdı. İran, Perwêzxan ve Başmak sınır kapılarından giriş yapan Kürdistan Bölgesi ile Irak vatandaşları için vize zorunluluğunu kaldırmıştı.
Irak Cumhuriyeti anayasasına göre Kürdistan bölgesi (Kürtçe: ههریمى كوردستان; Herêmî Kurdistan) terimi Irak'ın kuzeyinde bulunan Kürdistan Bölgesel Yönetimi hükûmeti için geçerlidir.
Türkiye Kürtleri, Türkiye sınırları içerisinde yaşayan Kürtlerdir. Türkiye'nin farklı bölgelerinde yaşarlar, ancak en yoğun olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde bulunurlar.
Rûdaw Radyo'ya konuk olan Karwani, Birleşmiş Milletler'e ait belge ve dosyalar üzerinde araştırma yaptığını ve 20 ülkede yaklaşık 70 milyon Kürdün yaşadığını doğruladığını söyledi.
Sıkça dillendirilen Irak'ın üçe bölünme senaryoları da bu tarihi zemine dayanıyor. Musul vilayeti nüfusu, tarihsel olarak yüzde 95 Müslüman Kürt, Arap ve Türkmenlerden, geri kalan yüzde 5 nüfusu ise Ezidi Kürt, Hıristiyan Asuri, Ermeni ve Yahudilerden oluşuyor.
Kerkük, Irak ve Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasında statüsü tartışmalı bölgeler arasında yer alıyor. Peşmerge güçleri, ABD'nin Irak'ı işgal ettiği 2003'ten Ekim 2017'ye kadar merkezi hükümete bağlı güçlerin bulunmadığı Kerkük'te denetimi elinde tuttu.
Diğer kol ise Bağdat, Musul, Kerkük, Selahaddin, Dakuk ve Erbil yöresine yerleşen Çepni (Gökhan), Eymür ve Salur (Dağhan),Yıva ve İğdir (Denizhan) gibi Oğuzların Üçok koluna mensup Türk boylarıdır.
Kerkük nüfusunun yüzde 55'i, IKBY nüfusunun ise yüzde 5'i Türkmenlerden oluşuyor. Ana dili Türkmence olan Iraklı Türkmenlerin yarısının Şii, yarısının ise Sünni olduğu kaydediliyor.
Kürtçe lehçelerini konuşan kişi sayısının 20-30 milyon olduğu tahmin ediliyor. Irak'ın resmi dilleri Arapça ve Kürtçedir. Kürdistan Özerk Bölgesinde (Irak), Kürtçe gündelik yaşamda konuşulmasının yanı sıra, idarenin ve eğitimin de dilidir.
Kerkük İli (Arapça: محافظة كركوك/ Muhāfaza Kirkuk) Irak'ın kuzeyinde yer alan, nüfusun çoğunluğunu Araplar, Kürtler ve Türkmenlerin oluşturduğu, yönetim merkezi Kerkük kenti olan ve dört kazaya ayrılan ildir.
Kerkük Türkleri, Çin'den Türkiye'ye uzanan Oğuz kuşağının uzantısıdır. Kerkük Türkleri ve Kerkük Türkçesi deyimleri, geniş anlamıyla, bir şehir adı olmanın ötesinde Irak Türklüğünün ve Irak Türkçesinin tamamını ifade etmek üzere kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri