Kur'ân'ı incelediğimizde anlıyoruz ki Allah'ı idrak edenlerin içinde korku olmuyor. Hakikate ulaşanlarda korku olmuyor, onlarda Allah korkusu değil, Allah sevgisi oluyor. Allah'ı idrak edenlerin içinde Allah sevgisi oluyor ve yaşamları hep sevgi içinde geçiyor.
Allah, sevilmesi gerekendir; korkulması gereken değildir. Zaten, Allah'a olan sevgi kişide oluşmuşsa, Allah'ın emir ve yasaklarını uygulamak ve yasakların hikmetini kavramak kolay olacaktır. Allah'ı gereği kadar tanıyan kişi, Allah korkusunu itici değil gerekli olan bir durum olarak görecektir.
Bizi Cennete koyacak olan da, Cehenneme atacak olan da Allahü teâlâdır. Bir başkası bu işi yapamaz. (Putların gazabına uğrarız da, bizi Cehenneme atar) gibi bir korku yanlış olur. Deccal veya başka zalimlerden, bizi Cehenneme sokar diye korkulmaz. Bu hususlarda yalnız Allahü teâlâdan korkulur.
İşte Kur'ân-ı incelediğimizde anlıyoruz ki, Allah'ı idrak edip teslimiyet içinde olanlar Allah'tan korkmaz. Çünkü Allah sevgisine ulaşan insan artık Allah sevgisiyle yaşar, Allah korkusuyla değil. Allah'ı idrak edemeyip hep kendi menfaatleri peşinde koşan ve hep kötülük peşinde olan kişilerde ise Allah korkusu vardır.
O'ndan başka gerçek sevgiyi hakeden yoktur. Bu ayetten de anlaşıldığı gibi, Allah'ı sevmenin şartı Hazret-i Peygamberi (asm) sevmek ve O'nun sünnet-i seniyyesine tabi olmaktır. O'nu seven, onun hayatını kendine rehber edinir. Cenab-ı Hakk'ın emirlerine uyar ve yasaklarından kaçınır.
İlgili 38 soru bulundu
Kul, Rabbini sevme konusunda münafıkane iddialardan kurtulmadığı sürece iki cihanda da kurtuluşa eremez. Allah'ın sevdiği kul olmaya çalışanı, Allah'ın sevdikleri de sever. Anası sever, babası sever, eşi, çocukları, akrabaları komşuları, yer sever, gök sever, yerdekiler sever, göktekiler sever.
Allah dürüst olanları, dürüstlüğü şiar edinenleri sever. Allah, yaptığı yanlışların farkına vararak yanlışlarından tövbe edenleri sever. Allah kötülükten, haksızlıktan sakınanları sever. Allah güzel davranışta bulunanları ve güzel davranışlara öncülük edenleri sever.
Allah korkusu, insanı Allah'ın razı olmayacağı bir tavır içerine girmekten sakındırır. Bu korku Allah'ın azabından uzaklaştıran, cennetine yaklaştıran bir korkudur. Çünkü bu korkuyla birlikte insan, cehennemdeki sonsuz dehşetten kurtulacaktır. Allah korkusu insanı son derece üstün bir ahlak seviyesine ulaştırır.
İnsanın Allah katındaki durumu hakkında hissettiği korku ve kaygıları ifade etmek üzere kullanılan bir terim. Kulun Allah'ın rahmetine güvenerek ümit içinde olması anlamında tasavvuf terimi.
Allah'tan korkan kişi, bütün korkuları aşmış ve O'nunla ünsiyet kazanmış olur. Marifet ve korku, Allah'tan utanmayı, O'nu yüce bilmeyi, murakabe, sevgi ve tevekkülü, sadece O'na ibadet etmeyi, O'nun rızasını kazanmayı ve O'nun emrine boyun eğmeyi gerektirir.
Allah'tan uzaklaşan insan kendi gerçek kimliğinden de uzaklaşmış, Allah'ın kendisine bahsetmiş olduğu değerini kaybetmiş olur. Hem Rabbinden hemde kendinden uzaklaşan insan hayatını israf etmiş demektir.
Allah'tan korkmak, doğru iman sahibi olmak şartıyla, Allah'ın yasak ettiklerinden sakınıp, emrettiklerini yapmak, yani haramlardan uzaklaşıp, ibadetleri yapmak demektir.
Hatta gaflete düşmemek için ölümün birçok kez akla getirilmesi gerekmektedir. Fakat ölümden korkmak, insana büyük sıkıntılar verip, hayatını yaşanmayacak hale getirmemelidir. Bu korkma duygusu, Cenab-ı Hakk'ın emirlerini yerine getirmek ve yasakladıklarından uzak durmak gibi davranışlarını düzeltmekte kullanılmalıdır.
Efendimiz (sav) şunu ilave etti: – Hiç şüpheniz olmasın, Allah (cc)'ın kullarına acıması, bu annenin acımasından (kıyas kabul etmeyecek derecede) fazladır.
Vahiy, Allah'ın kelâmı, insana seslenişi ve konuşmasıdır. Allah, insanlara elçileri aracılığı ile hak ve doğruluğun yollarını gösteren mesajlarını göndermiştir. Bu bağlamda vahiy, Allah'ın insana seslenişi ve konuşmasıdır. Elçiler, insanlar gibi vahye karşı muhatap ve sorumlu olan insanlardır.
Allah'ın bizim duygularımıza benzer bir sevinmesi ve üzüntüsü de olmaz. Çünkü bu duygular bir ihtiyacın, bir arzunun yerine gelmesinin veya kaçırılmasının sonucunda oluşur. Allah ise, Samed'dir; her şey ona muhtaç, fakat o, hiçbir şeye muhtaç değildir.
Peygamberlerin korkusu hepsinden çoktur. Nitekim Peygamber efendimiz: "Allah'ı en çok tanıyanınız, Allah'tan en çok korkanınızdır. Ben ise O'ndan en çok korkanınızım."(8) buyurmuştur. Kâinattaki canlı ve cansız bütün varlıklar Allah'tan korkar.
Kur'ân literatüründe bu olguyu ifade eden birden fazla terim vardır. Ancak korku olgusunu en genel anlamı ile ifade eden kelime “havf” kelimesidir. Kur'ân, imanla küfrü, hakla batılı, iyi ile kötüyü birlikte zikreder ve her iki davranışın sonunda insanı nelerin beklediğini ortaya koyar.
Bu duygudan kurtulmanın yollarını ararlar. Bunun başında, bu duygudan arınmanın en temelinde dua etmek ve Allah'a sığınmak gelir. İnsanlar dua ederek bu korkularını hafifletebilirler. Bu dualara örnek Nas suresi, Felak suresi, Fatiha suresi verilebilir.
ALLAH ARACISIZ İŞİTİR
Yani mahlûkatının seslerini, duâlarını, niyazlarını, yalvarışlarını, yakarışlarını harfiyen işiten; herkesin her âhını, her sözünü, her çağrısını, her çığlığını eksiksiz duyandır.
“Biz” Demenin Hikmetleri
Bu, azamet ve kudretin göstergesiydi. Allah Teala da mâlik-i mutlak olduğundan bu ifadeyi hiç şüphesiz en çok hak edendir. Bir diğer tevili ise “Biz” zamiriyle kullarına tevazuyu öğretmesidir.
Allah'ı gözümüzle görmememizin nedeni, kudret ve ilmiyle her şeyi kapsamasından ve zıddının yokluğundandır. Mesela, atmosferin yer küreyi her yandan kuşatması gibi, güneşin de bütün feza âlemini kuşattığını farz etsek, o zaman güneşi göz ile görmek mümkün olmaz.
Bu ayet şu kesin kıyası içeriyor: Eğer Allah'ı seviyorsanız, Habibullaha uyacaksınız. Ona uyulmazsa demek ki Allah'ı sevmiyorsunuz. Eğer Onun habibine uyarsanız, onun hayatını hayatınıza hayat yaparsanız, Allah da sizi seviyor demektir.
Demektir ki farz ve nafilelerde devamlılık göstermek, Allah'ın sevgisine işaret olmaktadır. Her işinde dürüstlük görülen, istekleri yerine getiren, tehlikelerden uzak tutulan kimsenin bu hâli de onun Allah Teâla tarafından sevildiğini gösterir. Çünkü Allah Teâlâ sevdiklerini yardımsız bırakmaz.
Habibullah kelimesi Arapça kökenli bir kelime olarak bilinmektedir. Habibullah kelimesi peygamber efendimiz için kullanılmakta olan bir unvandır. Habibullah kelimesi, Allah'ın sevgilisi manasında kullanılmakta olan bir kelimedir. Peygamber efendimiz için kullanılmakta olan bir sıfat olarak da ifade edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri