Keş, yüksek oranda protein ve kalsiyum, uzun ömürlü olması içinde yoğun miktarda tuz içerir. Bolu ve çevresinde keş önce rendelenir, ufalanmış cevizle karıştırılıp ev yapımı makarna (erişte) içine kat kat serpilir.
Keş Nedir? Keş süzme yoğurdun kurutulmasıyla elde edin bir gıdadır. Bolu mutfağıyla özdeşleşmiş olsa da Zonguldak ve Beypazarı gibi farklı coğrafyalarda da bilinir ve kullanılır.
KEŞ NEDİR? Esasen kurutulmuş yoğurttur. Süzme yoğurtla yapılan oldukça sert bir çökelek çeşididir. Anadolu'da birçok mutfakta kurut ismiyle tanınır ancak meşhur olarak Bolu mutfağında yer alır ve çok sevilerek tüketilir. 4 kg. yağlı süzme yoğurda iki yemek kaşığı turşu yapımında kullanılan kaya tuzu koymamız gerekiyor.
Keş peyniri; süzme yoğurdun kurutulmasıyla sağlanan ve neredeyse Anadolu'nun her yerinde üretilen bir peynirdir. Keş peyniri; tuzla beraber süzme yoğurdun yoğurulmasından sonra kıvamlı yoğurda biçim verilerek kurutulması sonucunda oluşur.
Kurut, Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'n- de genellikle köy ve kasabalarda sütün fazla miktarda olduğu yaz aylarında yapılan koyu kıvamlı bir süt ürünüdür. Kurutun, Türk mutfağında özellikle Doğu Anadolu'nun yöresel yemeklerinde kullanıldığı bilinmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Kurut, yoğurttan ya da yayık altı ayranından yapılan ve uzun süre saklanabilen fermente bir süt ürünüdür. Ayrandan tereyağı elde edildikten sonra kalan yayık altı kurut sekline dönüştürülerek en az besin ögeleri kaybıyla değerlendirilmiş olmaktadır.
Kurut özellikle Doğu Anadolu bölgesinde köylerde ve ilçelerde yapılan ve halkın önemli bir protein kaynağı olan süt ürünüdür. Sütün yoğun olduğu dönemlerde üre- tilen tadı mayhoş, sulandırıldığında yoğurt benzeri koyu kıvamlı, oldukça lezzetli bir süt ürünüdür.
Keş TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,argo Aptal. sıfat,argo Ayyaş
Sesli Sözlük - i., argo keş, uyuşturucu bağımlısı; eroinman.
1 yıl önce aldığım, buzdolabımda duran ve 1 yıldır bozulmayan ve bitmeyen peynir. makarnaya yapacağınız pesto sosuna rendelediğiniz zaman mükemmel yakışan harika bir peynirdir. bolu'da tanıdığım tattığım peynir. aylarca bozulmuyor bildiğin kurumuş yoğurttan imal edilen peynir.
(keş) yağı alınmış sütten ya da yoğurttan yapılan peynir. batı karadeniz'de bilinen bir yiyecektir. kurudur, çok tuzludur.
Bölgenin en iyi Keş markası Gerkeş üretimidir. Bolu Gerede yöresinden yoğurdun kurutulup tuzlanması ile üretilmektedir. Makarna üzerine yada erişte üzerine sos olarak kullanılır. Rendelenip Tereyağında hafifçe kavrulduktan sonra kullanıma hazırdır.
Divle obruk peyniri Karaman ili Ayrancı ilçesi Divle köyünde yapılan bir çeşit peynirdir.
Kars ve Erzurum yöresinde üretilir. Genellikle inek sütünden üretilse de koyun sütü ile de üretilebilir. Tam yağlı bir peynir çeşididir. Lifli, tel tel ayrılan bir peynirdir.Tadı kaşar peynirine benzer fakat kaşar peynirine göre daha yumuşaktır.
Keş kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan kelimelerden bir tanesidir. Keş kelimesi Farsça kökenlidir.
Keş Peyniri Nereden Satın Alınır? Marketlerde veya şarküterilerde bulabileceğiniz keş peynirini Peynirci Baba ailesi olarak market market gezmenize gerek kalmadan ayağınıza kadar getiriyoruz. Peynirci Baba online mağazamızda bulunan Bolu keş peynirini en ucuz satış fiyatları ile satın alabilirsiniz.
Ökkeş isminin anlamı erkek örümcektir. Ayrıca Ökkeş bir dağ ismidir.
* Sakıp Sabancı'nın Dünya - Türk işadamlarına hitaben söylediği, çok alkış alan "Elimizde üçün biri var" deyimindeki "üçün biri"nin argoda erkeğin iki bacağı arasından sarkan "üçüncü uzuv" anlamına geldiğini ve bunu aldığı için Sabancı'yı ayakta alkışlayan işadamlarına ve "Üçün biri Sabancı'dır, sizlersiniz" diyen ...
Örneğin: Salak kelimesi 1980'li yıllara kadar en adi ve büyük bir küfür sayılırken şimdi günümüzde o kadar da etkili bir kelime değildir ve küfrün derecesi kişiden kişiye değişebilir.
Çilekeş kelimesi günlük yaşamda sıklıkla duyulan kelimelerden bir tanesidir. Bu kelime Farsçadan dilimize geçmiştir. Türk Dil Kurumuna göre çilekeş kelimesinin anlamı yaşamı boyunca sıkıntı ve üzüntü çeken kimse anlamındadır.
patatesin kars bölgesindeki mahalli adı rusçadan gelmektedir. kartofel ya da kartoşka rusçasıdır bu kelimenin, onlardan karsa ve diğer bölgelere geçme ihtimali yüksektir.
Kars'ta yerli dedikleri kişiler de Kars'ın yerlisi olan Türklerdir ve Sunnidir. Terekeme Türkleri ve Ahıska Türkleri de Sünnidir.
Kars ilinde karasal iklim hakimdir. Yazları kurak, kışları ise yağışlı geçen ilde kışın sıcaklıklar -39 °C'ye kadar düşer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri