Yönetim tarzlarını geleneksel yönetim ve lider yönetimi olarak ikiye ayırabiliriz. Geleneksel yöneticiler otoriter, demokratik ve insancıl; liderler de otokratik, demokratik, bürokratik, karizmatik, durumsal, etkileşimci, organizasyonel, müteşebbis ve doğal lider gibi birçok türe ayrılabilmektedir.
Sert yaradılışlı otoriter tiplerdir. Çok uygulanan bir stildir ve buhran zamanlarında ihtiyaç duyulur. Yönetici, uygun zamanda yüksek düzeyde göreve, az miktarda ilişkilere dönüktür. İsteğini, hoşnutsuzluk yaratmadan gerçekleştirir.
3 çeşit. Bunlar; Yüksek, orta kademe yöneticiler ve ilk kademe amirleri olarak üç gruba ayrılabilir. Yüksek yöneticiler; amaç saptayan, politika kararları alan yönetim ilke ve standartları koyan, stratejik planlama ve örgütlerinin genel yönetimini yapan kişilerdir.
İyi bir yönetici, davranışlarıyla tutarlı ve örnek bir duruş sergilemeli; kısacası bir temsil yeteneğine sahip olmalıdır. Ayrıca planlama, organizasyon, yönlendirme, rehberlik gibi konulara da yeterli derecede ilgi göstermelidir. Hiçbir çalışan söylediklerini kendi hayatına uygulamayan bir yöneticiyi, ciddiye almaz.
İlgili 26 soru bulundu
Yönetim yazınındaki bir çok eserde üst yöneticilerin sahip olmaları gereken beceri türleri olarak kavramsal beceriler, analitik beceriler ve karar verme becerilerinden yaygın olarak söz edilmektedir.
– Bütün davranışlarıyla tutarlı ve örnek duruş sergilemeli, temsil kabiliyeti yanında mutlaka; planlama, organizasyon oluşturma, yönlendirme, koordinasyon yapma ve rehberliği de sağlayan bir kontrol yetkinliğine sahip olmalıdır.
Yönetim Kademeleri
alt,orta ve üst kademe yönetimi olmak üzere üç başlık altında toplanır. uzmanlaşmış bir iş yaparken (finans,muhasebe,personel),genel yöneticiler birden fazla bölümü yöneten kişilerdir.
İyi bir yönetici, sorun değil çözüm odaklı olabilmeli ve ekip arkadaşlarına yetki/sorumluluk verebilmeli. İyi bir yönetici, duygusal zekaya sahip olmalı. Duygularını yönetebilmeli, dinlemeli ve empati yapabilmeli. İyi bir yönetici, vizyon sahibi olmalı ve değişimlere ayak uydurabilmeli, durumsal davranabilmeli.
Yönetim tarzlarını geleneksel yönetim ve lider yönetimi olarak ikiye ayırabiliriz. Geleneksel yöneticiler otoriter, demokratik ve insancıl; liderler de otokratik, demokratik, bürokratik, karizmatik, durumsal, etkileşimci, organizasyonel, müteşebbis ve doğal lider gibi birçok türe ayrılabilmektedir.
Yönetim becerileri, bir organizasyonun hedeflerine ulaşabilmesi için gerekli olan ve bir yöneticinin sahip olması gereken yeteneklerdir. Başarılı bir yöneticinin sahip olması gereken temel beceriler arasında; liderlik, iletişim, karar verme, zaman yönetimi, problem çözme ve delege etme becerileri bulunmaktadır.
Her şirketin her kurumun her oluşumun her projenin başarısı iyi yönetilmesine bağlıdır. Yöneticilik; anlık karar alma, planlama, organize etme, liderlik etme, motivasyonu yükseltme, değişimi anlama ve yönetme işidir. Yöneticilik görevi sadece bu işlerle de sınırlı değildir.
Liderlik türleri şunlardır: Otoriter (otokratik) lider. Demokratik (katılımcı) lider. Karizmatik lider.
5) DEMOKRATİK YÖNETİM BİÇİMİ - ASLAN TİPİ YÖNETİCİ
Bu yönetim biçiminde insana ve işe verilen önem en yüksek düzeydedir ve yüksek verim elde edilmektedir. Bu yüzden bu tür yönetime “grup yönetimi” ya da “ekip yönetimi” de, denilmektedir.
Karar verme; planlama, örgütleme, yürütme, ve kontrol fonksiyonlarının esasını oluşturmaktadır.
İlk kademe yöneticiler (İKY), çalışanların gözünde şirketi temsil ederler. Bu nedenle İKY için sadece iyi teknik bilgiye sahip olmak yeterli değildir. Onlardan ustalık yanında yüksek liderlik ve iletişim becerileri göstermeleri de beklenir ve bu mümkündür.
Üst düzey yönetim tipik olarak bir firmanın kuruluş veya coğrafi birimlerinin başkanlarından, ayrıca mali işler müdürü, baş işletme görevlisi ve baş strateji görevlisi gibi işlevsel yöneticilerden oluşur.
Orta kademe yönetici nedir sorusu şöyle cevaplanabilir; kurumsal işletmelerde üst yönetim ile personel arasında görev yapan kişidir. Bu kişi, çalıştığı işletmelerde farklı unvanlara sahip olabilir. Müdür, şef, uzman, mühendis, yönetici gibi unvanlar ile görev yapabilir.
Alt Düzey Yöneticiler
Bunun için yönetsel işlevleri olmayan işçi, memur, hizmetli gibi çalışan ve herhangi bir yönetim görevi olmayan kişileri yöneten, kısım şefleri, posta başı, ustabaşı, baş kalfa, formen ve odacı başları gibi çeşitli çalışanlar alt düzey yöneticilerini oluştururlar.
İyi bir yönetici, zaman konusunda doğru bir strateji izlemeyi bilen kişidir. Adil olmak: Yönetici adil olduğu sürece, çalışanlarının sempatisini ve güvenini kazanır. İyi bir yönetici, hem çalışanların özlük hakları hem de yapılan işler konusunda adil davranırsa; çalışanlar daha verimli ve daha mutlu çalışır.
Yönetici, gücünü yasa, yönetmelik veya kurallardan alır. Liderler ise • kendilerine verilen doğuştan yetenekleri güce dönüştürürler. Yöneticiler her ne kadar üst kademede olsalar da genellikle etkilenen • tarafta yer almaktadırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri