Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kesinleşmiş karardan feragat edilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kesinleşmiş karardan feragat edilir mi?

Feragat HMK`nun 311. maddesi uyarınca davayı sonuçlandıran usulü bir işlemdir. Karar kesinleşinceye kadar davadan feragat edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Kesin hükümden feragat edilebilir mi?

Feragat, HMK. nun 307. maddesinde; davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesi olarak tanımlanmıştır. Aynı yasanın 311. maddesinde ise, feragatin kesin hüküm gibi sonuç doğuracağı açıklanmıştır. Hükmün kesinleşmesinden önceki herhangi bir aşamada davadan feragat edilebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Feragatte ne karar verilir?

Davadan Feragatin Sonuçları :

Davadan tamamen feragat edilmesiyle taraflar arasındaki uyuşmazlık son bulmuş olur. Davacının aynı davayı tekrar açması mümkün olmaz. Tekrar açması halinde ise kesin hüküm gerekçesiyle dava reddedilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mondaq.com

Davadan feragat en son ne zamana kadar yapılabilir?

Davadan vazgeçme HMK madde 123'te “Davanın Geri Alınması” başlığı altında hüküm altına alınmıştır; “Davacı, hüküm kesinleşinceye kadar, ancak davalının açık rızası ile davasını geri alabilir. Bu takdirde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Davadan feragat halinde nasıl karar verilir?

Davadan tamamen feragat edilmesiyle taraflar arasındaki uyuşmazlık son bulmuş olur. Davacı esas hakkındaki hakkından vazgeçmiş kabul edilir. Feragat üzerine mahkemenin verdiği karar kesin hüküm niteliğinde olduğundan davacının aynı davayı tekrar açması mümkün olmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mihci.av.tr

İstinaf ve Yargıtay'da Kesinleşen Davaya İtiraz Yolu

İlgili 24 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Davadan ne zaman feragat edilemez?

Hakimlerin hukuki sorumlulukları sebebiyle Devlete karşı açılan tazminat davalarından feragat mümkün değildir. İş mahkemelerinde açılan Hizmet Tespiti davalarından feragat, davayı sona erdirmez. İflasa karar verilmesi sonrasında iflâs davasından feragat geçerli değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: av-saimincekas.com

Feragatin şartları nelerdir?

(1) Feragat ve kabul, dilekçeyle veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. (2) Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. (3) Kısmen feragat veya kabulde, feragat edilen veya kabul edilen kısmın, dilekçede yahut tutanakta açıkça gösterilmesi gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hangi davalar feragat ile sona ermez?

Feragatle Sona Ermeyen Davalar

Hâkimin eylemi nedeniyle devlete karşı açılan tazminat davalarında. Batıl bir evliliğin ortadan kaldırılması amacıyla Cumhuriyet savcısı tarafından açılan mutlak butlan davaları Sigortalılık süresini tespiti için açılan hizmet tespiti davalarında. Çift taraflı davalar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ekinhukuk.com.tr

Hangi davalardan feragat edilir?

Dava açılmadan önce feragat yapılamaz. Mahkeme, sadece feragatin, usul hukuku kurallarına uygun olup olmadığını inceler. Feragat, kural olarak her tür davada mümkündür, tasarruf ilkesinin tam uygulanmadığı davalarda da davacı davadan feragat edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kadimhukuk.com.tr

Mahkemeyi geri çekmek için ne yapmalı?

Davacının davasını geri alabilmesi için davalının açık rızasına ihtiyaç vardır. Zımni muvafakat yeterli değildir. Bu nedenle, davacının davasını geri almasına rıza gösterip göstermediği davalıya sorulmalı, davalı açıkça geri almaya rıza gösterir (muvafakat verirse) ise ona göre işlem yapılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Feragatten sonra yeniden dava açılabilir mi?

Davadan vazgeçmeye muvafakat veren taraf aynı dava ile yeniden karşılaşabilecektir. Davadan bu şekilde vazgeçilmesi sonucunda o dava hiç açılmamış sayılacaktır. Yani karşı tarafın vazgeçmeye ilişkin onayının olması şartı ile harç yatırmak suretiyle aynı dava tekrar açılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: pinarileri.com

Feragat ücreti ne kadar?

Davadan Feragat Hâlinde Yargılama Giderleri

Davadan feragat, muhakemenin ilk celsesinde vuku bulursa, karar ve ilam harcının üçte biri, daha sonra olursa üçte ikisi alınır (Harçlar Kanunu, m. 22/1).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Davadan feragat halinde harcı kim öder?

(1) Feragat veya kabul beyanında bulunan taraf, davada aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerini ödemeye mahkûm edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Feragat ve kabul ne zamana kadar yapılabilir?

Davada feragat ve davayı kabul, hüküm kesinleşinceye kadar her zaman yapılabilir. Feragat ve kabul, kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. İrade bozukluğu hâllerinde, feragat ve kabulün iptali istenebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: seherkirbascanikoglu.av.tr

Feragat dilekçesi ne zaman verilir?

Feragat, dava açıldıktan sonra hüküm kesinleşinceye kadar her aşamada yapılabilir. Feragat beyanı, davacının tek taraflı bir irade beyanı ile mahkemede sözlü olarak ya da davadan feragat dilekçesi hazırlanmak ve mahkemeye sunmak suretiyle gerçekleşir. Feragatte karşı tarafın muvafakatine ihtiyaç yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Temyize giden dava geri çekilebilir mi?

Taraflar temyiz sonucunu beklemeksizin kararın mevcut haliyle kesinleşmesini istediklerinde, mahkemeye sunacakları dilekçe ile temyizden feragat edebilirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kulacoglu.av.tr

Davayı geri çekme ücreti nedir?

Davadan vazgeçilmesi, sulh olunması yada feragat edilmesi halinde aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerine hükmolunur. Fakat vekalet ücretinde durum farklıdır. Ön incelemeye kadar vazgeçilirse kanuni vekalet ücretinin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra vazgeçilirse tamamına hükmolunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Davadan feragat eden istinafa gidebilir mi?

Merhaba, Feragat'in kesin hüküm etkisi ancak karar kesinleşirse sonuç doğurur. İstinafa başvurulamayacak kararlar HMK' da belirtilmiş olup, feragat nedeniyle verilen kararın (kesinlik sınırı hariç) kesin olacağına dair bir hüküm bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Feragat davalının kabulüne bağlı mı?

Uygulamada davadan feragat yerine davadan vazgeçme ifadesi daha yaygın olarak kullanılmaktadır. Feragat karşı tarafın ya da mahkemenin onayına bağlı olmadığından, hüküm ifade etmesi için davalının kabulü gerekli değildir. Davacı davasının tamamından feragat edilebileceği gibi, davanın bir kısmından da feragat edebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: halkbankkobi.com.tr

Iptal davasından feragat mümkün mü?

a) Bireysel işlemlerin iptali davalarında davadan feragat

Buna karşılık objektif (nesnel) nitelikli bir idarî işleme karşı açılan iptal davasından feragat mümkün olmamalıdır, davacı davasından feragat etse bile, mahkemenin davaya son vermeyip, davayı karara bağlaması" gerekir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Davadan feragati kim yapar?

Feragat beyanı, davacının tek taraflı bir irade beyanı ile mahkemede sözlü olarak ya da davadan feragat dilekçesi hazırlanmak ve mahkemeye sunmak suretiyle gerçekleşmektedir. Feragatte karşı tarafın muvafakatine ihtiyaç yoktur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: denktas.av.tr

Feragat için sebep gösterilir mi?

Kısmen feragat yapılıyorsa feragat edilen kısım dilekçede ya da ilgili tutanakta açıkça gösterilir. Feragat şarta bağlı yapılamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: libertyhukuk.com

Feragatname ne işe yarar?

Türk Dil Kurumu sözlüğünde “feragat” kelimesinin anlamı aratıldığında "bir haktan kendi isteği ile vazgeçmesi" ifadesi yer almaktadır. Kişi bir konu ya da eşya ile ilgili hakkından vazgeçtiğini belirtmek için feragatname hazırlamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: haberturk.com

Feragat halinde vekalet ücreti ne olur?

Görüldüğü gibi davacı davasından feragat ederse sanki davayı kaybetmiş gibi değerlendirilir ve vekalet ücretinden sorumlu tutulur. Ancak feragat beyanı ön inceleme tutanağı imzalanana kadar yapılırsa bu durumda vekalet ücretinin yarısına hükmedilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dogukanerdem.av.tr

Feragat dilekçesi tebliğ edilir mi?

Humk.nun 93. maddesine göre feragat dilekçe ile veya yargılama sırasında sözlü olarak yapılır. 2494 sayılı kanunla 93. maddede yapılan değişiklikle feragat dilekçesinin karşı tarafa tebliği davanın uzamasından başka sonuç doğurmadığından tebliğ hususu madde metninden çıkarılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com
Önceki makale
Başörtü takmak zorunlu mu?
Sonraki makale
Alkolden sonra ne Icmeli?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT