Keson kuyu; Yumuşak toprak zeminlerde uygulanan özel kuyu kazma metodu Keson Kuyu olarak adlandırılır. Keson kuyular yüzey suyunun toplandığı sığ kuyulardır. hususlar: Kuyunun yıkılmasına karşı önlemler alınmalıdır.Yağışın az olduğu yaz ayları şeçilmelidir.
Su altında ya da gevşek, sulu zemin yapılarda temel yapmak için suyun dibine indirilen çelik veya beton kasalar Keson Kuyu yapımında kullanılır. Keson kuyu betondan yapılan silindir şeklinde bir sandığın altı kazılarak aşağı doğru indirilerek ve üstüne yenisi konularak yapılır.
Aynı kanuna göre 10 metre ve daha sığ olan kuyular için herhangi bir ruhsat alınmasına gerek yoktur. KESON olarak adlandırılan bu kuyular ruhsata tabi değildir. Fakat keson kuyusu nedeniyle elektrik almak isteyen kişiler Devlet Su İşleri (DSİ)'ye başvurup keson kuyuları ile ilgili işlem yaptırmaktadır.
Keson kuyu betondan yapılmış silindirik bir sandığın, altı kazıldıkça aşağıya doğru indirilmesi ve üste bir yenisinin konularak aynı işlemin tekrarlanması yoluyla açılan ve daha çok kumlu zeminlere uygulanan bir kuyu çeşididir.
Keson Kuyu Temizliği Nasıl Yapılır
Kuyu temizliği kompresör, özel sondaj ilacı veya sıvısı ile yapılmaktadır. Kuyudaki pompa, kablo gibi takımlar kuyudan çıkartılıp, temizlik takımının kuyuya indirilmesiyle kuyu içi boşaltılır. Kuyunun asitlik raporu incelenip yapılması gereken işlem belirlenir.
İlgili 38 soru bulundu
bu çalışma gücünü kompresörün verdiği hava yardımı ile yapar. hava aynı zamanda kuyudan parçalanan kaya parçalarını ve çıkan suyu yukarıya çıkartır. suyun çıktığı ise hava yardımı ile yukarı çıkar ve bunu çok rahatlıkla görebilirsiniz. metrajınıda tam çıktığı esnada belli eder ve tespit etmiş olursunuz.
Oysa sondaj kuyularının ömrü, 20 yıldan fazla olup hem su kalitesi hem de su basıncı yüksektir.
Keson yani insan eliyle açılmış geniş kuyulardan, su depolarından, yağmur biriktirme depolarından, dere ve göllerden su temininde en uygun çözümdür. 30 metreye kadar kuyulardan su çekmeye uygundur. Sürekli çalışabilir ve ısınma sorunu yoktur. Titreşimli dalgıçlardan farklı olarak bol su verir ve hiç ses yapmaz.
Kesonun suyu içinde zemine daha iyi oturması için üzerindeki boşluklar suyla veya çakıl, kum gibi malzemelerle doldurulur. Daha sonra suyun altında oluşan bu boşluğa çalışanlar girerek suyu altında istenilen derinlikte kazı çalışması yaparlar. Böylece zemin gereken derinlikte kazılıp temel oluşturulur.
Kuyu suları yer altında biriken yağışlardan elde edilmektedir. Bu nedenle gözeneklerin çamur ve benzeri maddelerle tıkanması, kuyunun su dolmasına engel olmaktadır.
Yine kuyu ruhsatları, açılan kuyunun uygun proje koşullarında optimum verim dikkate alınarak gerçekleştirildiğini göstermektedir. Ruhsat alınmadan da sondaj kuyusu açılabilir mi? Derinliği ve çapı her ne kadar olursa olsun, ruhsat alınmadan kuyu açmak yasaktır.
Devlet Su İşleri'nin konu ile ilgili kanununda, 10 metreden daha derin kuyular için, yeraltı sularını arama ve kullanma hakkını elde edebilmeniz için arama ve kullanma ruhsatı almanız gerektiği açıkça belirtilmektedir.
Sondaj ile su kuyusu açılırken yerin kaç metre altına inileceğine dair izlenmesi gereken birkaç adım bulunmaktadır. Bunun yasal sınırı 10 metre olarak belirlenmiş durumdadır. Detaylı olarak ifade etmek gerekirse sondaj sırasında 10 metreden daha aşağıya inilecek ise mutlaka yasal izin alınmalıdır.
Derinliği 10 m'den küçük kuyular, sığ ya da keson kuyu olarak adlandırıldığından bu kuyuları açmak ve işletmek için ruhsat almaya gerek yoktu. Fakat yeni çıkan yasalarla birlikte artık derinliği ve çapı her ne olursa olsun, ruhsat alınmadan kuyu açmak yasaktır.
“Yerin kaç metre altından su çıkar?” sorusunun cevabını bulabilmek için kaynağın derinliğinin bilinmesi gerekmektedir. Bu kapsamda yer altı suları, her bölgede farklı derinliklerde olabilmektedir. Sondaj yöntemiyle ulaşılabilen sular bazen 1000 metre, bazen ise 100 metrede çıkabilmektedir.
10 metreden sığ olan kuyular ise kanun kapsamında değerlendirilmemekte ve kişilere bu konuda serbestlik tanınmaktadır. Yasalar, iki su kuyusu alanı arasında yaklaşık 500 metre kadar mesafe bırakılmasını zorunlu kılmaktadır. Aksi halde yeraltı suyu arama ve kullanma ruhsatlarını almak mümkün olmayacaktır.
Keson temeller, genelde rıhtım, liman gibi yapılarda sıklıkla kullanılmaktadır. Betonarme temel imalatının yapılamadığı durumlarda uygulanır. İçi boş kare ve dikdörtgen biçiminde temeller yerinde hazırlanarak büyük vinçler yardımı ile suyun derinliklerine indirilir.
"Keson dolap nedir?" sorusuna verilebilecek en sade yanıt ise "masa altı dosya dolabı" olur. Fransızcadan dilimize girmiş olan ve malzeme arabası anlamına gelen keson, metal ve ahşap gibi malzemelerden üretilen çekmeceli bir dolaptır.
Adı verilen radye döşemesinin kalınlığını en az 30 cm. veriniz.
Bulanık ve çamurlu suyu önlemek için sondaj yapılırken sondaj borusu etrafına çakıl dolgusu yapılmalı ve dalgıç pompa ile kuyu debisinin %70 i oranında su çekilmelidir. Bulanık çamurlu akan su kuyuları mutlaka her yıl temizlenmelidir.
Herhangi bir maksatla kullanılmak için kanalizasyon tesislerinden su alınamaz. b) Yağmur Suyu Bağlantıları: Bölgede ayrık kanalizasyon sistemi mevcut ise, yağmur suları ve kirli olmayan tüm diğer yüzeysel drenaj suları evsel atıksu kanallarına bağlanmaz.
Yağmur suyu nehirlerden veya çatılardan toplanabilir ve birçok yerde toplanan sular derin bir çukura, akiferlere, süzülmüş bir hazneye yönlendirilir veya çiğ veya sislerden ağlar veya diğer aletlerle toplanır.
Kaçak Kuyu: Arama ruhsatı olmadan açılmış kuyulardır. Devlet Su İşleri Müdürlüğü'nün görevlilerinin tespiti halinde kuyu DSİ tarafından kapatılır. Kapatma masrafları kuyu sahibinden alınır ve ayrıca yerel yönetimler tarafından kuyu sahibi 2.000'den 7.000'TL ye kadar cezaya çarptırılır.
Kuyu Düşümü & Düşüm Konileri
Eğer bir kuyudan normal yer altı suyu akışından daha fazla pompa ile çekim yapılırsa, su tablası aşağı doğru düşer ve buna düşüm konisi denir. Düşüm konileri yakınındaki kuyuları geçici olarak kuru hale getirebilir.
Her bir sondaj ve su kuyusu başvurusu için 2020 ve 2021 yılları için 500,00 TL olarak etüt ve inceleme bedeli alınacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri