Neşve: Sevinç, keyif, mutluluk sarhoşluğu. (Dilimizde galat olarak “neş'e” şeklinde kullanılmaktadır.) âdâbına riâyetle îfâ edilen mânevî sohbetler, Allah Rasûlü'nün sohbetlerinden bir akistir.
Güncel kullanımda neşve biçimi ender olarak "tasavvuf veya din sarhoşluğu" anlamında kullanılır.
Tasavvuf yolunda nefis mücâhedesini sürdürmekte olanlara mürîd ve mutasavvıf, bu mücâhedeyi tamamlayıp kemale ermiş olanlara sûfî denilmektedir (Sülemî, Tasavvufun Ana İlkeleri, s. 10; Hücvîrî, s. 115). Sûfiyye “tasavvuf; tasavvuf ehli kimseler, sûfîler” anlamındadır.
"Sûfî" lâkâbıyla ilk anılan zât; bir rivâyete göre Câbir b. Hayyân (ölm.150/767), bir başka rivâyete göre ise Ebû Hâşim'dir.
Sufi olarak nitelenen kişiler ibadetlerini daha inançlı bir şekilde yaparlar. Ayrıca bu kelime mutasavvıf olarak da bilinmektedir. Yani Sufiler yoğun bir şekilde ibadet yapmaları ile tanınırlar. Buda sağlam inançları olduğunu gösterir.
İlgili 44 soru bulundu
Sufi sayısı yüzyılın başından bu yana önemli ölçüde azalmıştır, çoğu sufi kendini Sünni olarak tanımlamaktadır. Geleneksel olarak Müslüman sayılmamalarına rağmen Dürziler toplam nüfusun %3'ünü oluşturmaktadırlar.
Sema sırasında genellikle dervişler döne döne raks ettikleri için semaya "devir ve deveran" (dönmek) da denilmiştir. Tasavvuf anlayışına göre sema sırasında evrenin tüm gerçekleri işitilir ve sema edenler daha sonra bu gerçeklerin gerektirdiği şekilde davranıp yaşamaya çalışır.
Sufi mutasavvıf anlamına gelen bir kelimedir. İbadet ile yoğun olarak meşgul olan kişi olarak da tanımlanabilir. Çok eskilere dayanan bu kelime günümüzde de sıkça kullanılmaktadır. Daha çok yoğun ibadet eden kimseler için kullanılır.
Fakr terimi sözlükte, yoksulluk, fakirlik, ihtiyaç duyulan şeyin yokluğu, maddi ve manevi bakımdan muhtaçlık ı gibi anlamlara gelmekte olup çoğulu "fukOr"dur. Fakir'in kelime anlamı ise, yoksul, aciz ve sıkıntı içinde olan kimse demektir.
Hazrat Inayat Khan (5 Temmuz 1882 – 5 Subat 1927) Sufi müzisyen ve ruhani öğretmen. Sufi gelenek içinde Evrensel Sufizm adlı ekolün kurucusudur.
HİÇ OLMAK = HER ŞEY OLMAK
Tasavvufta “hiç olmak”, sahip olunan “her şeyi vermektir”.
Tasavvuf, Tanrı'nın bir olduğunu ve evrenin meydana gelişini varlık birliği ya da vahdet-i vücut anlayışı ile açıklayabilen dinî ve felsefi nitelikteki bir akımdır. Tasavvuf, toplum hayatı ile geniş bir biçimde kaynaşmış, bir düşünüş, bir duyuş ve inanış mekanizması olarak da bilinir.
sıf. Neşeli, sevinçli: Ve dünyâda en ziyâde onu güldürecek, en neşveli kahkahalarına serbest bir tayaran verecek Nihal'di (Hâlit Z. Uşaklıgil).
el-Vesile kelimesinden türemiştir. el-Vesile: Bir şeye "istek" ile ulaşmadır. İstek-arzu anlamını içerdiğinden "el-Vasile" ifadesinden daha özeldir (dar anlamdadır). Allah (c.c.) şöyle buyurur: "O'na vesile (yaklaşma yol) arayın" (5/Mâide, 35).
Yani kişi dilerse tevessül eder dilerse tevessül etmeksizin doğrudan Allah'tan ister. Selefiler ise tevessülü küfür ve şirk kabul etmekte, tevessül edeni de şirke düşmekle itham etmektedirler. Yani onlara göre, bütün Ehl-i sünnet mensupları, avamından müçtehidlerine kadar hepsi şirke düşmüştür yani müşriktir.
Dua ederken aracı koymak, şirktir! Kişinin Allah'ın gayrından bir şey istemesi veya Allah'tan başka birine dua etmesi asla caiz değildir! Çünkü bu Allah'a eş koşmaktır! “Mescidler Allah'ındır.
Tevessül (Arapça: توسل) ya da Vesile, Allah'a yakarmakta başkaları hesabına araya Allah'a yakın aracı ve şefaatçilerin konulması anlamına gelir.
Vega, Çalgı takımyıldızındaki en parlak yıldızdır. Bayer belirtmesi α Lyrae olan Vega, Latin alfabesine göre Alpha Lyrae olarak yazılır ve Alpha Lyr veya α Lyr şeklinde kısaltılır. Güneş'ten sadece 25 ışık yılı (7,7 parsek) uzaklıkta yer alır ve Güneş'in yakınındaki en parlak yıldızlardan biridir.
merzuk / merzûk
Rızıklanmış, ihtiyaçları verilmiş. Bahtiyar. Saadetli, mutlu.
kelime kökü nevaz olan farsçada okşayıcı, taltif edici, iyi edici, tatlı ve ahenkli ses, okşayıcı, hoş ses, okşayan, iyilik etme, okşama anlamlarına gelen kelimedir.
Değerli kardeşimiz, Sorunuzda yer aldığı gibi tasavvuf, Allah Rasülü'yle her hususta birlikte olma gayretinden ibarettir. Asla şirk değildir.
Tasavvuf edebiyatı ise tasavvufla uğraşan kişilerin ortaya koyduğu ürünleri kapsayan edebiyat türüdür. Halk edebiyatının "tasavvufi halk edebiyatı" türü 12. yüzyılda Ahmed Yesevi ile başladı. Konusu Allah'a ulaşmanın yolları, ahlak ve nefsin terbiyesidir. Anadolu'nun bu alandaki ilk ve en ünlü şairi Yunus Emre'dir.
Tasavvufun insana kazandırdıkları nelerdir? Tasavvufun manevi gücü ve kazandırdıkları. İnsanlığı hidâyete erdirebilmek ve onları ıslah edebilmek; akıl ve mantıktan ziyâde, kalbe ve vicdâna hitâb ile mümkündür. Bu da gönlünü bir rahmet dergâhı hâline getirmiş ârif zâtların irşadları bereketiyle gerçekleşmiştir.
Türk Dil Kurumu'na göre Mükrime isminin anlamı şöyle; Konuksever, ikram eden, ağırlayan.
MÜJGÂN. (ﻣﮋﮔﺎﻥ) i. (Fars. muje “kirpik”in çoğul şekli mujegān > mujgān) [Tekil olarak da kullanılır] Kirpikler, kirpik: Zahmını yer yer ciğerde tîr-i müjgânın görün / Mısr-ı dilde adlini ol mâh-ı Ken'ân'ın görün (Leskofçalı Gālib). Etsen ne olur şu nâ-ümîdi / Müjgân-ı siyâhının şehîdi (Muallim Nâci).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri