Kestane ağaçları 10 veya 10 yaşında meyve verir. Taze kestanelerin tadı ise acıdır.
Büyük yabani kestanelerin aşılanması halinde bir ağaçtan 150 kg meyve alınabilmektedir. Kestane yetiştiriciliğinde anaç seçimi ve toprak yapısına bağlı olarak çeşit kadar önemlidir.
Hasat:Hasat zamanı çeşitlere göre değişmekle birlikte eylül başlarında ekim ortalarına kadardır.
Fazla yağış mantar hastalığı nedeniyle yaprakların dökülmesine yol açar. Aşısızdır, aşılama yapılabilir. Meyve verimi sağlar ancak meyveler küçük ve kabuğu kolay soyulmaz.
Kestane ağaçlarının güneş alması gerekir. Bol güneşi seven ağaçlardır. Fazla güneş gördükleri takdirde, meyveleri çok daha güzel olacaktır. Kireçli su ve toprakları sevmeyen bir ağaçtır.
İlgili 38 soru bulundu
En fazla 700 sene yaşarlar. Yemiş olarak yetiştirilen kestane ağaçları ise yabani kestane ağaçlarına göre daha kısa boyludur. Genellikle 5 veya 6 metre yüksekliğindedir. Kestane ağaçları 10 veya 10 yaşında meyve verir.
Kuraklığa hassastır. Özellikle sonbahar mevsimi çok kurak geçerse meyvenin dikenli kabuğunun çatlaması durur. Bu nedenle kurak ve sıcak geçen yıllarda ürünün nitelik ve verimini arttırmak için temmuz-ağustos-eylül ayında ağaçların sulanması gerekir. İlk dikim yılında fidanlar toprağın nem durumuna göre 2-3 kez sulanır.
Tek bir kestane ağacı tek başına kestane üretemez. Ağacın kestane üretmesini istiyorsanız, 60 m içinde ikinci bir ağaç olması gerekir.
Kestane Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Kestane bahçelerinden bir dekar alandan bakım koşullarına göre ortalama 300 kg meyve alınabilmektedir. 10 yaşındaki bir ağaç 10–100 kg meyve verir. 13 yaşındaki kestane ağacı ise tam verime ulaşır.
Kestane Ağacı Kaç Yılda Büyür? Dikilen kestane ağaçları genellikle meyve vermeye ağacın toprağa yeterince alışması ve oturması sonrasında gerçekleşir. Bu süre ortalama olarak 3-4 seneyi bulabilmektedir. Ağaçtan tam verimli meyve almanız ise genellikle 5 seneden sonra olacaktır.
Kış mevsiminde neredeyse her köşe başında satılan ve içimizi ısıran bir meyve olan kestanenin hasadı ekim ve kasım aylarında yapılmaktadır. Ekim ve kasım aylarında yapılan hasadın pazara ve tüketiciye sunulması ise Aralık ayını bulabiliyor.
Kestane çeşitlerine göre değişmekle birlikte genellikle Eylül ayı ortalarından Ekim sonuna kadar toplanabilir. Kestane Hasadı Ne Zaman Yapılır? Kestanenin hasat zamanının anlaşılmasında dikenli kabuğunun hafifçe açılarak içinde doğal rengini almış meyvelerin görünmeye başlaması belirleyici olmaktadır.
Türkiye'nin en çok kestane veren bölgesi Ege'dir. Ege bölgesinde ise en fazla kestanenin üreten il ise Aydın ilidir. Aydın ilinde yaklaşık yüzde 70'lik bir ihtiyaç karşılanmaktadır. Ege Bölgesi'nin haricinde Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de kestane yetiştirilmektedir.
Kestane Fidanı fiyatları Türkiye'de en uygun fiyatlar ile 80 TL'ye fidansec.com'da! Aşılı kestane fidanı satın almak istiyorsanız fidansec.com doğru adres.
Uzun ömürlü bir ağaç olan kestane 200-500 yıl yaşar.
En İyi Kestane Fidanı Hangisidir? Erken olan çeşitler; Osmanoğlu, Hacı ibiş, Dal kanseri ve mürekkep hastalığına karşı hassas çeşitler; Hacı ibiş, Sarıaşılama, Osmanoğlu, Ayı tabanı, Seyrek diken, Dursun kestanesi, Hacı Ömer.
Türkiye dünya kestane üretiminde üçüncü sırada yer almaktadır. 2017 yılında dünyada 600 bin hektar alanda kestane üretimi gerçekleştirilmiştir. Kestane üretim alanların %56'sı Çin'de bulunmaktadır. Kestane dış ticaretimiz, 10 bin ton düzeyindedir.
Denizden en az 400 m. yüksekliklerde plantasyonlar kurulmalıdır. Dikim aralıkları yeni bahçe tesis ederken 7mX7m, 8mX8m. dikim mesafeleri tercih edilmelidir. Dikim esnasında uygulanacak işlemler, dikim çukuruna 150-200 g. Kompoze gübre ve üzerine ahır güresi verilmelidir.
Kestane pazara indi, kilosu 45 TL.
Kestane Ağacı Su İster mi? Kestane ağacı yıllık yağış toplamı 600-1600 mm ve yağış rejimi düzenli olan yerlerde sulama yapılmadan yetiştirilebilir. Yıllık yağışın 1000 mm'yi geçtiği yerlerde yeterli suyu almaktadır.
Kestane Kaç Derece Soğuğa Dayanır? Nemli ve ılıman iklim özelliklerini seven bu ağaç türü, kışın yapraklarını döker ve dinlenme dönemine girer. Kış dinlenme döneminde -35 °C sıcaklığa kadar dayanabilmektedir. Sıcaklığın ani düşmesi, gövde ve dallarda don çatlakları meydana getirir.
Bu bitkinin yetiştiği yerler genellikle deniz seviyesinin 400 ila 1200 metre kadar olan yükseklikte yer alır. Kış aylarında, soğuk havalarda yetişen bu bitki genelde ılıman yerleri sever. Kestane ağacı dışarıda yetişebildiği gibi evlerde de yetişebilir.
Türkiye'de doğal olarak yetişen tek kestane türü olan "Anadolu kestanesi" 30 m boya erişebilen, geniş tepeli bir ağaçtır.
Marmara, Doğu Karadeniz ve Ege bölgelerinde bol miktarda kestane ağacına rastlanmaktadır. Kestane ağacı bu bölgelerin hepsinde yetişebilmektedir fakat en verimli şekilde Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Gerek rakım yüksekliği gerekse iklim şartları olarak kestane ağacı için en uygun bölge Ege olmaktadır.
Bu nedenle çok eski çağlardan beri toprak altına gömerek saklama yöntemi kullanılmaktadır. Kestane hava geçirmeyen kaplara konur. Ağızları güzelce kapanır ve toprağa gömülür. İstenirse çuvala konur ve çuvalla birlikte toprağa gömülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri