Yüksek oranda lif içeren kestane ayrıca protein, kalsiyum, potasyum, fosfor, magnezyum ve demir gibi önemli değerlere de sahiptir. Ülkemizde bolca yetiştiriciliği de yapılan kestane kış ayları için mükemmel bir besindir. Farklı şekillerde pişirilerek bu lezzetli ve besleyici meyveyi tüketmek mümkündür.
Meyve olarak günümüzde tüketilen bir gıdadır. Kestane ağaçta yetişen bir yiyecektir. Ağaçta yetişen ürünler yetkililer tarafından meyve olarak adlandırılıyor. Kestane de ağaçta yetişen bir ürün olarak, tüm yetkililer tarafından meyve olarak kabul ediliyor.
1. KESTANE NEDİR? Kestane, kayıngiller familyasına ait çok yıllık bir bitki çeşidini oluşturuyor.
Meyvesi yeşil ve dikenlidir. Meyvesinin dış kabuğunun içinde kahverengi kabuklu, aynı zamanda yenebilen birer tohum olan birkaç tane meyve bulunmaktadır. Bunlara kestane adı verilmektedir. Kestane ağaçları genellikle kayalıklı yamaçlarda veya kumlu topraklarda yetiştirilir.
Kestane kalsiyum, fosfor ve magnezyum içeriğiyle kemikleri ve dişleri sağlıklı tutar. Kestanedeki fosfor ve B vitaminleri sinir sistemi için faydalıdır. B vitamini sinirleri güçlendirir ve beyindeki mutluluk hormonu serotonin üretimini destekler.
İlgili 39 soru bulundu
İçerdiği antioksidanlar ile vücudun arındırılmasına yardım ederek mideye ve karaciğere iyi gelir. Zengin bir lif kaynağı olduğundan tokluk hissi ve organizmanın su dengesini sağlamada etkin rol oynar. Kasları kuvvetlendiren ve enerji veren içeriğiyle yorgunluk ve halsizliği engeller.
Yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle, şeker hastalığı, kolit veya obezite hastalarına kestanenin kontrollü tüketilmesi önerilir. Kestane çiğ tüketildiğinde sindirim sorunlarına neden olabilecek bazı aktif maddeler içermektedir. Hazımsızlık veya gastrit gibi bağırsak sorunlarına neden olabilir.
Kestane, kayıngiller (Fagaceae) familyasından Castanea cinsini oluşturan ağaçların ve bu ağaçların yenilebilen tohumlarına verilen ad.
Bu bitkinin yetiştiği yerler genellikle deniz seviyesinin 400 ila 1200 metre kadar olan yükseklikte yer alır. Kış aylarında, soğuk havalarda yetişen bu bitki genelde ılıman yerleri sever. Kestane ağacı dışarıda yetişebildiği gibi evlerde de yetişebilir.
Marmara, Doğu Karadeniz ve Ege bölgelerinde bol miktarda kestane ağacına rastlanmaktadır. Kestane ağacı bu bölgelerin hepsinde yetişebilmektedir fakat en verimli şekilde Ege bölgesinde yetiştirilmektedir. Gerek rakım yüksekliği gerekse iklim şartları olarak kestane ağacı için en uygun bölge Ege olmaktadır.
Kestane ülkemizde doğal olarak yetişme imkânı bulmuş meyvelerden biridir. Yaprağını döken meyveler grubunda yer alan kestane, kayıngiller familyasından Castanea cinsini oluşturan ağaçların yenilebilen tohumudur.
Kış mevsiminin simgesi kestanenin latincesi castanea sativa'dır. Kış meyvelerinden biri olarak bilinmekle birlikte esasında bol lifli bol karbonhidratlı bir tohumdur.
Aydın ili ilk sırada yer almaktadır. Bunun en büyük sebebi ise kestane ağaçlarının nemli ortamları sevmesinden kaynaklanmaktadır. Ayrıca Aydın ilinde nemin arttığı dönemlerde kestanenin yetişebilmesi için oldukça uygun koşullar sağlanmaktadır.
Sıcacık doyurucu özelliğiyle kestane, besleyici bir yiyecek. Demir, sodyum, potasyum, magnezyum, çinko, A, E ve C vitamini gibi birçok besin ögesini bulunduran kestanenin faydası çok. Ama kestane yüksek karbonhidrat kaynağı olduğu unutulmadan tüketilmeli.
Kayıngiller familyasından, uzun ömürlü bir ağaçtır. Vatanı Türkiye'dir.
Türünü önemsemeyip kestane ağacının geçmişine baktığımızda anavatanının Anadolu olduğunu görürüz. Ancak kestaneye adını veren kent Anadolu'da değil. Yunan Yarımadası'ndaki Castan antik kenti bu güzel meyveye adını veren.
Kestane ağacının sulamasının yapılması gerekir. Düzenli sulama yapılmadığı takdirde ağacın kuruması söz konusu olacaktır. Kestane ağacı 3 senelik bakımın ardından ürün vermektedir. Ayrıca kestane ağacının köklerine vitamin desteği için gübre vermek gerekir.
Dikilen kestane ağaçları genellikle meyve vermeye ağacın toprağa yeterince alışması ve oturması sonrasında gerçekleşir. Bu süre ortalama olarak 3-4 seneyi bulabilmektedir. Ağaçtan tam verimli meyve almanız ise genellikle 5 seneden sonra olacaktır.
Kestane pazara indi, kilosu 45 TL.
Dikilen Kestane Fidanı Ne zaman Meyve Verir? Uygun koşullar altında dikilen 2 yaşlı yabani kestane anaçlı bir kestane fidanından 3-4 yıl içerisinde meyve görmeniz gerekir.Verime oturması ise 5. Yıldan sonra olmaktadır.
Ateş Düşürür: Yüksek ateşi düşürmek için kestane ağacı yaprakları kullanılır. İyi bir ateş düşürücüdür. Sakinleştirir: Kestane ağacının sakinleştirici özelliği olduğu bilinmektedir. Mide Hastalıkları: Mide hastalıklarına iyi gelir ve gastrit gibi şikayetlerin yaşanmasını engeller.
Türkiye için önemli bir orman ağacı olarak görülen ve çok amaçlı kullanıma konu olan kestane ormanları, geleneksel olarak odun hammaddesi ihtiyacı, odun dışı orman ürünü olarak meyvesi, başta bal üretimi olmak üzere çeşitli amaçlarla yaprağı ve çiçeği ile kullanılmaktadır.
Kestane tüketimi için önerilen günde 10 adettir. 10 adet kestanenin karşılığı bir elmaya denk gelir. Günde tüketilen 10 adet kestane ile 8 gramlık lifi alabilirsiniz. Vücudun ihtiyaç duyduğu günlük C vitamini ihtiyacını karşılamak için tüketmeniz gereken kestane ise 100 gramdır.
At kestanesi, Sapindaceae familyasından Aesculus cinsinden ağaç ya da çalı formundaki kışın yapraklarını döken türlerin ortak adı. L., Sp.
Kestanenin bir diğer faydası da kan basıncını dengelediğidir. Kan basıncını dengeler ve yüksek tansiyon şikayetlerini yaşamanızı engeller. Kestane ayrıca kan dolaşımını da hızlandırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri