İçeriğinde bol miktarda vitamin ve mineral bulunduran kestane, besin değeri yüksek yiyecekler arasındadır. Soğuk kış aylarında vücuda enerji sağlar, bağışıklığı güçlendirir. İçeriğinde bulunan tüm vitamin ve mineraller sağlık açısından faydalıdır.
Diyette kestane ne kadar yenmeli? Ayrıca A vitamini kaynağı olan kestane günde 10 adet yenildiğinde kolay kilo verdirir ve uzun süre tok kalmaya da yardımcı olur.
Kestane magnezyum, fosfor ve kalsiyum içeriği bakımından zengin bir mineral kaynağı olarak bilinir. İçeriğinde bulunan mineraller sayesinde kemik ve dişlerin gelişimini destekler. Kestane aynı zamanda zengin bir potasyum kaynağıdır. Bu sayede normal kan basıncının korunmasına katkıda bulunur.
Lif oranı yüksek olan kestane tok tutarken kan şekerini yükseltmez. Kompleks karbonhidrat içeriği ile enerji kaynağıdır. Demir kansızlığına birebir olan meyve, demir eksikliği olanlarca sıklıkla tüketilmelidir. Magnezyum ve fosfor içeriği ile kemik metabolizmasını destekler.
Kestanenin haşlanarak pişirildiğinde kalori oranı düşüyor, kızartıldığında ise kalori oranı yükseliyor ve daha çok enerji veriyor. Bu açıdan günde 3 kestane tüketilmesini öneriyoruz."
İlgili 44 soru bulundu
Zira yüksek karbonhidrat içeren kestanenin üç tanesi bir dilim ekmeğe eşit!
1 adet kestane 35 kcal kalori içerir. 1 adet kestane 0.2 gram protein, 0.19 gram yağ ve 0.66 gram lif içerir. 1 adet kestanede 0.4 mg sodyum, 97.2 mg potasyum ve 5 mg kalsiyum bulunur. 1 adet kestane 4.8 mg A vitamini, 7.48 mg C vitamini ve 0.19 mg demir içerir.
Kasları kuvvetlendiren ve enerji veren içeriğiyle yorgunluk ve halsizliği engeller.
Dolayısıyla at kestanesi çiğ olarak kesinlikle tüketilmemelidir. Eskulin maddesi DNA hasarına yol açtığından tehlikelidir. Baş ağrısı, mide bulantısı, felç, koma ve ölüme neden olabilir. Bu nedenle at kestanesi halk tarafından çok fazla kullanılan ve tercih edilen bir bitki değildir.
Kestane Çok Yenirse Ne Olur? Çok fazla tüketilmesi kişilerde mide problemlerine yol açabilir. Hazımsızlık sorunu ortaya çıkar ve bazı kişilerde de ishal gibi sorunlara neden olabilir. Ayrıca damar hastalığı bulunan bireylerin tüketmemesi gerekir.
Kestanede bol miktarda yağ ve protein bulunmaktadır. Ayrıca potasyum, fosfor, magnezyum, klor, kalsiyum, demir, sodyum minerallerini de içermektedir. Kestanenin Faydaları: Vücuda kuvvet ve enerji veren bir besin olan Kestane aynı zamanda cinsel gücü arttırır.
Ceviz şekil olarak beynin loblarına benzer bir özellik gösterir.
En yaygın tüketim şekillerini ise genel itibarıyla çiğ, fırınlanmış veya haşlanmış formu oluşturuyor. Çiğ kestane, kabuğundan ayrılıp direkt tüketilebildiği gibi parçalanarak tatlı ve yemeklerde de kullanılabiliyor. Kestane kebap, fırınlama işleminden sonra genellikle sade olarak tüketiliyor.
Kestane tek kelimeyle süper bir atıştırmalıktır. Kilo aldıracağına inanılan kestanenin aslında tam tersi etkiye sahiptir. Kestanenin içerdiği oleik asit LDL kolesterolün düşürmesine yardımcı olduğu için kalp hastaları ve zayıflarken oluşabilecek kolesterol yükselmesini önler.
Kestane, fazla tüketildiğinde ishal ve hazımsızlık gibi sorunlara yol açar. Yüksek tansiyon ve diyabet gibi hastalıklara sahip olanlar; kestaneden uzak durmalılardır. Kestane, bu tür hastalıkları tetikler. Kestane, damar hastalığı olan kişilerin asla tüketmemesi gereken bir yiyecektir.
Soğuk kış akşamlarının vazgeçilmez atıştırmalığı olan kestane fırında veya ocakta kestane kebap denilen şekilde pişirilir ya da haşlanarak yenebilir. Tatlılara, pilavlara ve yemeklere de konur; ayrıca püresi de yapılabilir.
Ege bölgesinde ise en çok yetiştirilen ve verim alınan il ise Aydın olmaktadır. Aydın ilinde gerek toprak yapısı gerek iklim şartları ile oldukça verimli kestane yetiştiriciliği yapılmaktadır. Bölge şartlarının ve toprağın uygunluğu ile verimde Aydın ili ilk sırada gelmektedir.
Lezzetli bir kestane pişirmek ve yemek için aldığınız kestanenin kalitesi de önemlidir. Kestanenin boyutu çok küçük olursa, pişerken küçüleceği için alacağınız lezzet de azalacaktır. Bu nedenle iri kestaneleri tercih etmeniz önerilir.
Kış aylarında sık sık tüketilen kestane, aslında sonbahar mevsiminde yetişir. Sonbahara doğru olgunlaşır, Ekim ve Kasım aylarında hasat edilir.
Yüksek karbonhidrat içeriği nedeniyle, şeker hastalığı, kolit veya obezite hastalarına kestanenin kontrollü tüketilmesi önerilir. Kestane çiğ tüketildiğinde sindirim sorunlarına neden olabilecek bazı aktif maddeler içermektedir. Hazımsızlık veya gastrit gibi bağırsak sorunlarına neden olabilir.
Kestanenin faydalarına gelince. En önemli özelliği afrodizyak etkisinden geliyor. Kestane bu özelliği ile cinsel isteği ve cinsel gücü artırıcı bir faydaya sahip.
Kestane kış aylarının sevilen bir lezzetidir. Kış geldiğinde dışarı da kebap şeklinde satılan kestane soğuk havalarda hem bağışıklığı kuvvetlendirir hem de enerji verir.
Şeker, protein, yağ, sodyum ve potasyum içerir. Kestane birçok hastalığa karşı vücudu korur.
* Kas yorgunluğunu alır: Özellikle fazla enerji harcayanlar ya da spor yapanlar için kestane önerilen yiyecekler arasında yer alıyor. Kestanenin çok düşük yağ içeriğine rağmen nişasta içeriği yüksek. Spor sonrası 1 bardak süt veya yoğurtla beraber yenilen 100 gram kestane, kas yorgunluğunu alıp enerji verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri