Ve haliyle oldukça kısa kalan sosyal vakit. Günde 14-16 saat çalışma süresinin geri kalanını uykuya ayırmak kadar normali yok.
Otel, restaurant, kafe gibi yiyecek ve içecek hizmeti veren yerlerin mutfaklarında; malzeme tedariğinden menü belirlenmesine, yemeklerin hazırlanmasından sunumuna kadar, departmanın tümünden sorumlu olan kişiler, aşçıbaşı ya da şef aşçı olarak tanımlanır.
Komi olarak mutfağa giren ve uzun süre tecrübe kazanan kişiler, aşçı olmaya hak kazanır. Bunun dışında üniversitelerin 4 yıllık eğitim veren Gastronomi ve Mutfak Sanatları lisans programını tamamlayan kişiler aşçı olarak çalışabilir.
İlgili 44 soru bulundu
Aşçı ve Şef Arasındaki Fark Nedir? Cambridge sözlüğüne göre aşçı 'yemek hazırlayan ve pişiren kişi', şef ise 'otel veya restoranda çalışan yetenekli ve eğitimli bir aşçı'dır.
Aşçılık mesleğini dünyanın neresine giderseniz gidin, hangi yaşta olursanız olun uygulayabilir, bu meslekten para kazanabilirsiniz.
Güvenli anket yolu ile yapılan oylamalarda her yılın en iyi 100 şefi seçilirken 2020'nin en iyileri de bu oylamalarla seçildi. Binlerce kişinin yer aldığı oylama ile listede Türkiye'den yalnızca Türk Şef Fatih Tutak yer aldı.
Executive Chef (Birinci Şef)
Birinci şefler büyük kuruluşlarda birden fazla mutfağın çalışmasından sorumlu olduklarından dolayı çok az pişirme işiyle uğraşırlar.
Ayrıca özellikle büyük ve köklü restoranlarda şef olmak gibi hayallerin varsa akademik eğitim geçmişi çok önemli. Bunun için izleyebileceğin 2 yol bulunuyor: 2 yıllık eğitim veren aşçılık ön lisans programlarına girmek. 4 yıllık gastronomi ve mutfak sanatları bölümünden mezun olmak.
Dünyanın en iyi aşçısı dendiğinde akla gelen ilk isimlerden biri olan Julia Child, 1960 ile 1970'li yıllarda televizyonlarda Fransız mutfağını Amerikan halkına tanıtan şef olarak tanınıyor.
1- Alain Ducasse
Bu onu şu anda dünyadaki en çok Michelin yıldızına sahip yaşayan şef yapıyor. Birçok kişi tarafından dünyanın en iyi şeflerinden biri olarak kabul edilen o kişi, dünyanın dört bir yanına yayılmış 36 restoranıyla yıllar içinde bir iş imparatorluğu kurdu.
1933 yılında Fransız Eugenie Brazier, iki restoranı birlikte yöneten ilk kadın şef oldu.
Statülere Göre Aşçı Maaşları
Memur aşçı maaşları 12.500 TL ile 19.000 TL arasında değişir. Baş şef aşçı maaşları 19.000TL ile 35.000 TL arasında değişir. Şef aşçı maaşları 11.000 TL ile 25.000TL arasında değişir.
Yeni başlayan bir aşçı lise mezunu veya önlisans ya da lisans mezunu ise asgari ücret olan 5500 TL ile başlıyor iken bazı yerlerde bu rakamlar daha da yükselmektedir. Ortalama olarak 7500 TL civarında maaş alan aşçılar, en yüksek 12500 TL'ye kadar maaş alabilmektedir.
Ünü önce Fransa'ya ve ardından tüm dünyaya yayılan Alain Ducasse 20'den fazla Michelin yıldızına sahip olarak rekoru elinde tutuyor.
Ferran Adria, New York Times tarafından, “dünyanın en iyi aşçısı” olarak ilan edilmiş. Time Dergisi'nin dünya çapında etkili 100 kişi listesine İspanya'dan giren tek kişi, dünyadan giren tek aşçı.
Yoğun çalışma temposuna sahip olmak ve yılmadan, sabırla çalışmak, çalışmak, çalışmak gerekiyor. İyi bir aşçı olmak için başka kültürlere açık olmak, gerekli şartlardan biri. Sadece kendi ülkene ait yemekleri değil, çoğu ülkenin yemeklerini ve kültürünü öğrenmeniz ve geliştirmeniz gerekiyor.
Ali Güngörmüş, Michelin Yıldızı alan ilk Türk şef.
Auguste Escoffier, 28 Ekim 1846 tarihinde Villeneuve-Loubet'de doğan ve Monte Carlo'da 12 Şubat 1935'de vefat eden, bir Fransız şef, lokantacı ve yemek muharriridi. Auguste Escoffier'ye, kendisinden evvel, Marie-Antoine Carême'e verilen "aşçıların kralı, kralların aşçısı" unvanı verilmiştir.
Hayatı 21 Ocak 1974'te Bolu'da doğdu. Fransa, İtalya, Katar, Almanya ve Yunanistan'da gastronomi ve mutfak koordinatörlüğü yaptı. 2004'te İstanbul Yemek Akademisinde insan anatomisi ve sindirim sistemi üzerine eğitim aldı.
Kirli alanda koyu, temiz alanda açık renkli giysiler giyilmelidir. Temiz iş kıyafeti ile üretim alanı dışına çıkılmamalıdır. Olası durumlar için daima yedeğinin bulundurulması sağlanmalıdır. Mutfak çalışanları kıyafet olarak aşçı ceket ve hareketleri sınırlamayacak rahat bir kumaş pantolon tercih edebilir.
Aşçılık mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler özel yemek işletmeleri ve devlet kurumlarıdır. Devlet kurumları içerisinde hastaneler, okullar, üniversiteler ve daha birçok çalışabilecekleri yer bulunmaktadır. Özel sektör içerisinde restoranlar, fabrikalar başlıca başvurulan iş yerleridir.
Aşçı olabilmek için liseden mezun olduktan sonra meslek yüksekokullarının ya da üniversitelerin 2 yıllık Aşçılık ya da 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünü bitirip iş hayatına başlamak gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri