Ketçap ve mayonez Bruce Ferree şöyle diyor: “Her ikisi de açılana kadar oda sıcaklığında güvende olur. Açıldıktan sonra ise bozulabilir ya da patojenik bakterilerle kontamine olabilir. Patojenik bakteriler genellikle pH'ı 4,6'nın altında olan gıdalarda çoğalamaz.
Hiç kullanmasanız iyi ama: Ketçap
Hali hazırda kullandığınız bir ketçabın kullanma süresi ise 4 ila 6 ay arası. Bu süreler sonunda ketçabın rengi ve tadında değişiklikler meydana gelmeye başlıyor.
8- Ketçap!
Mayonez için aynı şeyi diyemiyoruz ancak ketçap için deriz. Ketçabın buzdolabına konmama sebebi içindeki sirke. Sirke bir süre sonra buzdolabında bozuluyor ve ketçabın tadını çirkinleştiriyor.
Ambalaj açıldıktan sonra buzdolabında (0 / +4 ⁰C)'de muhafaza ediniz. Ürün katkı ve koruyucu içermediği için kapak açıldıktan sonra 15 gün içinde tüketilmelidir.
Ketçap ve hardal gibi sosların kapakları açılmadığı takdirde son kullanım tarihinden sonra tüketilmeleri mümkündür.
İlgili 27 soru bulundu
Ketçap ve mayonez
Bruce Ferree şöyle diyor: “Her ikisi de açılana kadar oda sıcaklığında güvende olur. Açıldıktan sonra ise bozulabilir ya da patojenik bakterilerle kontamine olabilir. Patojenik bakteriler genellikle pH'ı 4,6'nın altında olan gıdalarda çoğalamaz.
Kilerde bırakılmış, açılmamış ketçap yaklaşık bir sene dayanır. Bir kez açıldığı zaman kilerde yaklaşık bir ay ve dolapta altı ay dayanır.
Ketçap: Birçok çeşni gibi ketçapı açıldıktan sonra bile buzdolabında ya da rafta saklayabilirsiniz. Düzenli olarak kullanmıyorsanız, buzdolabı daha iyi bir seçenektir. Açılmamış ketçap en az 1 yıl dayanır. Açıldığı takdirde buzdolabında 6 ay, rafta ise bir ay dayanır.
Maalesef, ketçapınızı bu sürenin ötesinde tutmanız gerekiyorsa, dışarı çıkıp yeni bir şişe satın almanız gerekecek. Ketçap donduktan sonra jöle benzeri bir kıvama gelinceye kadar çözülür ve tadı ile dokusunu kaybeder.
Ya bir türlü akmaz ya da bir anda çok fazla dökülür. Yiyeceklerimizin üzerine ketçap dökmek için şişesini çalkalamamız ya da bir miktar sıkmamız gerekir, çünkü şişeyi ters çevirdiğimizde genellikle akmaz. Bu durumun nedeni ketçabın üzerine bir kuvvet etki edip etmemesine bağlı olarak akışkanlığının değişmesidir.
Her işlenmiş gıda gibi, ketçap da açıldıktan sonra buzdolabında saklanmalıdır.
Ürün buzdolabında (0-4 °C de) muhafaza ediniz. Güneş ışığına maruz bırakmayınız. Belirtilen raf ömrü orijinal ambalaj açılmadığı sürece üretim tarihinden itibaren 6 ay boyunca geçerlidir.
Mayonez kabının herhangi bir yerinde küf varsa mayonezi direk olarak atın. Mayonezin renginden farklılık varsa mayonezi atın. Genellikle mayonez kirli beyaz bir renktir. Kavanozun içine bakarsanız ve mayonez daha çok sarı tarafta kahverengiye doğru eğimli görünüyorsa, büyük ihtimalle bozulmuştur.
Marketler de konserveler, ketçap-mayonez gibi soslar buzdolaplarında değil raflarda satılıyor. Ancak açıldıktan sonra tabi ki üzeri hava almayacak bir şekilde kapatıldıktan sonra buzdolabında saklanması uygundur.
Ketçap kalp sağlığına iyi geliyor.
Dolayısıyla kalp hastalıkları riskini de azaltmış oluyor. Domatesin kırmızı rengini veren pigment (likopen) aynı zamanda hücrelerin zarar görmesini önleyen güçlü bir anti-oksidan. Ketçapta ise likopen seviyesi daha yüksek oluyor. Meme kanserini önleyici etkiye sahiptir.
3.ÖNEMLİ NOT: Işık görmeyen ortamda 1 yıl muhafaza süresi vardır. Kapağı açıldıktan sonra ise buzdolabında muhafaza edilerek 30-40 gün içerisinde tüketilebilir. .
İçeriklerinde yüksek miktarda su olan sebze ve meyveler dondurucudan çıkarıldıktan sonra su ve tat kaybına uğrayarak gevşerler demiştim. Salatalık, kabak, patates, lahana, baharat, dondurma riski taşıyan bazı süt ürünleri, kavun ve karpuzun dondurucuda saklanması önerilmez.
Üzerine damak zevkinize göre istediğiniz malzemeyi serpip fırına verin. Ketçap dökülen yiyecekler arasındaki bu lezzetin üzerine, damak tadınıza göre mayonez ve hardal ekleyebilirsiniz.
Ketçap, çoğu tadın yanına dahil olduğunda lezzetini kat kat artırmayı başarabilen bir sostur. Özellikle de fast food yiyecekler onsuz düşünülemez. Hamburgerler, tostlar, patates kızartmaları, sosisli sandviçler, tavuk kızartmaları!
1690'da Çin'de salamura balık, ançüez ve baharatlarla yapılan ve içinde domates bulunmayan sos günümüzdeki Ketçap'ın kökenini oluştururken, ilk adıyla Koe-chiap, Kê-tsiap veya Ke-chiap olarak biliniyordu.
Kapağı açılmış bir hardal ise buzdolabında 12-18 aya kadar saklanabilir. Hardalın bozulduğunu gösteren işaretler ise renginin ve kokusunun bozulmasıdır. Kapağı açılmış mayonez ise düşük sıcaklık bakteri üremesini azaltacağından buzdolabında 2-3 aya kadar saklanabilir.
Eğer domates mevsiminde değilseniz ya da domates bulamadıysanız salçadan ketçap da yapabilirsiniz. Bunun için salçayı hafif sulandırarak karışıma eklemeniz gerekir.
1869 yılında Henry John Heinz tarafından kuruldu. 1876 yılında ilk ketçap üretimini gerçekleştirdi. 57 Çeşit ürün sloganı ile 57 farklı ürün çeşidi geliştirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri