İl Sağlık Müdürlüğü; Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı'na bağlı Sağlıklı Hayat Merkezi KETEM (Kanser Erken Teşhis Merkezi ) birimi tarafından ücretsiz ve randevusuz olarak yapılan kanser taramalarına halkımız büyük ilgi göstermektedir.
Talep oluşturmak önce yapılması gerekenler arasında yer alır. https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/Ketem adlı internet adresine girip başvuru yapmak ve zaman geldiğinde gidip muayene olmak mümkündür. Bir diğer iletişim hattı olan ve test yaptırmak isteyen kişilerin ulaşacağı adres ise 0538 336 7300 bu numara olarak bilinir.
Kolon, meme veya rahim ağzı kanseri taraması yaptırmak için, size en yakın KETEM'e doğrudan gidebilirsiniz. Dilerseniz, aile hekiminizden de “Kanser Tarama Testi İstem Formu” isteyebilirsiniz. Sadece mamografi için randevu almanız gerekiyor, diğerleri için dilediğiniz zaman kapıları açık.
Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi; devlet ve üniversiteleri, toplum sağlığı merkezlerinde hizmet sunan merkezdir. Bu yüzden direkt şekilde sağlık kurumlarından randevu alınması mümkündür.
Bu nedenle Pursaklar İlçe Sağlık Müdürlüğü bünyesinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) açılmış olup, tüm halkımıza ücretsiz hizmet sunulmaktadır. KETEM 'de Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği Meme Kanseri, Serviks Kanseri, Kolorektal Kanserlere yönelik taramalar yapılmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Sağlık Bakanlığımızın “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile toplum tabanlı kanser taramalarına yönelik, ülke genelinde Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) kurulmuştur. İlimizde de bu kapsamda hizmet veren bir KETEM ve bir gezici mamografi cihazımız mevcuttur.
Hastane arkası, dolmuş duraklarının yakınında bulunan yeni yerine taşınan birimimizde 3 doktor, 1 hemşire, 1 ebe, 1 röntgen teknisyeni, 1 laborant, 2 tıbbi sekreter ve 1 hizmetli çalışmaktadır.
Taramalar, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezileri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve Mobil Kanser Tarama araçları da dahil olmak üzere birinci basamak sağlık kuruluşlarında ücretsiz gerçekleştiriliyor.
amacıyla kuruldu. tamamı ücretsizdir. çalışanlarımız a manevi destekler bekliyoruz.
Hafta içi çalışan veya mesai saatleri uymadığı için gelemeyen ya da gelme fırsatı bulamayan hastalarımız, bu sayede Cumartesi günleri de KETEM'e başvurup kanser tarama programlarından faydalanabilecekler. Böylece KETEM, daha çok başvuranımıza Kanser Tarama Hizmeti sunabilecek.” dedi.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen 'Ulusal Meme Kanseri Tarama programı'' dahilinde 2016 yılından itibaren Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri'nde (KETEM) 40-69 yaş arasındaki kadınlara iki yılda bir mamografik tarama yapılmaktadır.
KETEM 'de 30-65 yaş arası kadınlara Rahim ağzı (SERVİKS) Kanseri taraması 5 yılda bir HPV ve SMEAR. testi ile yapılmaktadır.
Rahim ağzı kanseri taraması için TC Sağlık Bakanlığı Aile Hekimlikleri ve KETEM*'lerde yapılan testler güvenilir midir? TC Sağlık Bakanlığımızın yapmış olduğu HPV testleri tüm dünyanın en güvendiği testlerden biridir, kesinlikle güvenilirdir.
Smear testi basit ve ağrısızdır. Test adet zamanı yapılmamalıdır, en iyi zaman adetten 10-20 gün sonrasıdır. Önce rahim ağzının (serviksin) görülebilmesi için, vajinaya bir spekulum (muayene aleti) yerleştirilir. Ardından küçük bir fırça rahim ağzına sürülerek hücre örnekleri toplanır ve cam üzerine yayılır.
Bu taramalar Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ve mobil kanser tarama araçlarıyla yapılıyor. Türkiye'de her ilde en az bir KETEM bulunuyor.
Meme, kolorektal ve serviks kanserleri taramaları Toplum Sağlığı Merkezleri, Sağlıklı Hayat Merkezleri, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri ile Aile Sağlığı Merkezleri tarafından ücretsiz yapılıyor."
KETEM Sağlık Bakanlığına bağlı ÜCRETSİZ koruyucu sağlık hizmeti veren bir kamu kuruluşudur.
Hpv testi sonucu, sürüntü alınmasından yaklaşık olarak 1 hafta sonra çıkar.
Türkiye'de meme, kolorektal ve serviks kanserleri taramaları Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM), Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) ile Aile Sağlığı Merkezleri tarafından ücretsiz yapılıyor.
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen ulusal meme kanseri tarama programı dahilinde 40-69 yaş arasındaki kadınlara iki yılda bir mamografik tarama yapılmaktadır. Meme kanseri açısından yüksek riskli olan kişilere mamografi taramasına 40 yaşından önce başlanmaktadır.
Bu kanserlerle ilgili toplum tabanlı taramalar, tüm birinci basamak sağlık kurum ve kuruluşlarında (Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM) ile Aile Hekimliği Birimleri) yürütülmektedir (3).
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (Ketem) Danışmanlığı
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
Aile Sağlığı Merkezlerinde Hepatit B, C, HIV veya sifiliz için kan testleriyle taramalar yapılıyor. Eğer ileri analiz gereken bir durum varsa hastaneye yönlendiriliyorsun. Aile Sağlığı Merkezinin içinde jinekolojik muayene masası varsa ve 30-65 yaş aralığındaysan HPV taraması ve smear testi de yaptırabilirsin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri