Sindirim sistemi için, kalp rahatsızlıkları için, yüksek kolestrolü dengelemek için, metabolizmayı güçlendirmek için, kanser için ve bunun gibi bir çok yararı olan keten tohumu, fazla tüketildiği zaman ölümcül sonuçlar doğruyor.
Keten Tohumu Ne Kadar Tüketilmeli? Keten tohumunun tüketim miktarı, kişinin yaşına, cinsiyetine, sağlık durumuna göre değişebilir. Genellikle, yetişkinler için günde 1- 2 yemek kaşığı keten tohumunun öğütülerek tüketilmesi önerilir. Ancak bazı kişilerin keten tohumuna karşı sindirim veya alerjik hassasiyeti olabilir.
Lif, her ne kadar sağlıklı bir madde olsa da fazla tüketimi ishal, şişkinlik gibi sindirim sonuçlarına neden olabilir. Bu nedenle günlük keten tohumu tüketimini 4-5 yemek kaşığı ile sınırlamanızda fayda vardır.
Yoğurdun içine karıştırarak, kurabiye, kek ya da ekmeklere pişirmeden önce ekleyerek tüketebilirsiniz. Et veya sebze köftesine keten tohumu ekleyerek sağlıklı bir şekilde yiyebilirsiniz.
Keten tohumu faydalı bir besin olarak bilinse de aşırı tüketimi birçok sağlık problemine sebep olabilir. Keten tohumu emziren kadınların, hamilelerin ve kronik rahatsızlığı bulunan kişilerin kullanmaması gereken bir besindir. Eğer bu kişiler keten tohumu tüketmek isterse mutlaka bir uzmana ya da doktora başvurmalıdır.
İlgili 24 soru bulundu
KETEN TOHUMU NASIL TÜKETİLİR SORUSUNA CANAN KARATAY ÖNERİSİ
Keten tohumu çok fazla olmamak kaydı ile azar azar yemek ya da yoğurt gibi gıdaların içine eklenerek kullanılabilir. Keten tohumu kabızlık için kullanılabileceği gibi aşırı tüketimlerde ishal yapabilir. Bu nedenle bilinçli tüketilmelidir.
Çiğ olarak tüketilen keten tohumu sizi zehirleyebilir. Alerjik reaksiyonlara bağlı şok tablosu ortaya çıkabilir. Su ile tüketilmeyen keten tohumu bağırsak tıkanıklarına sebebiyet verebilir. Bu sebeple keten tohumunu bol suyla tüketiniz.
Zengin lif ve omega-3 kaynağı olan alfa-linolenik asit(ALA) içeren keten tohumu, sert dış kabuğu nedeniyle öğütülmeden tüketildiğinde yararları oldukça azalıyor.
Keten tohumu ve yoğurt ne zaman yenmeli diye soranlar için hemen açıklayalım. Yemeklerden 1-2 saat önce, yani aç karnına tüketilmesinin daha sağlıklı olduğu bilinmektedir. Keten tohumu yoğurt karışımı hazırlayarak günde 2 kere bu karışımı tüketebilirsiniz.
Keten tohumu ayda kaç kilo verdirir, denilirse düzenli şekilde tüketildiğinde haftada 1 kilo, ayda ise 4 kilo vermenizi sağlar.
Keten tohumu sıvı ya da katı halde tüketilebilir. Sıvı olarak tüketmek için demleyip çayını içebilirsiniz. Tohum olarak tüketilecekse iyice çiğnenmesi gerekir. Toz olarak tüketilecek ise, her sabah, bir kaşık ağzınıza aldıktan sonra üzerine su içerek tüketebilirsiniz.
Keten tohumu düzenli bir şekilde tüketmek, haftada 1 kilo vermenizi sağlayabilir. Keten tohumu ve chia tohumu zayıflamak için kullanılacaksa; 3 yemek kaşığı yoğurdun içerisine yarımşar yemek kaşığı eklenerek ara öğün olarak kullanılabilir. Keten tohumunu günde iki defa tüketmek gerekir.
Keten tohumunu öğüterek saklayabilirsiniz. Taze öğütülmüş keten tohumunu 3-4 gün hava geçirmez bir kaba alın. Buzdolabında 2-3 aya kadar saklayabilirsiniz.
Kullanımına gelecek olursak; her gün sabah ve akşam olmak üzere aç karnına birer tatlı kaşığı öğütülmüş keten tohumu ağızda çiğnenerek tüketilmeli sonrasında 1 bardak suyla mideye hızlı bir şekilde ulaşması sağlanmalıdır.
Karaciğerin işlevini arttırmak için omega-3 yağ asitleri açısından zengin balıklar (somon, uskumru), ceviz ve keten tohumu gibi gıdalar da tüketilebilir. Su tüketimine de dikkat edilmelidir. Günde en az 2 litre su içmek karaciğer sağlığı için önemlidir.
En kolay ve en hızlı seçenek için keten tohumunuzu bir değirmen ile öğütün. Değirmeni kase veya tabak üzerine tutun ve öğütülmüş keten tohumlarını biriktirin. Keten tohumunuzu ince bir şekilde öğütmek için bir havan ve havan tokmağı kullanmayı deneyin.
Keten tohumu olarak da bilinirler, genellikle kahverengi veya altın rengindedirler, bütün veya öğütülmüş olarak satın alınabilirler ve Orta Doğu menşeli oldukları düşünülür. Chia tohumları oldukça yumuşak bir tada sahipken, keten tohumları biraz daha cevizli bir tada sahiptir.
Keten tohumu 3 farklı şekilde tüketilebilir. Bunlardan en çok kullanılan tohumu filizlenmiş formda tüketmektir. Tohumlar 10 dakika ılık suda veya 2 saat soğuk suda bekletilir. Ardından filizlenir ve bu şekilde tüketilir.
Omega 3 yağ asitleri yağ yakmaya yardımcı olur. Dolayısıyla keten tohumu tüketerek kilo verme sürecini hızlandırabilirsiniz. Keten tohumu aynı zamanda bölgesel yağlanmanında önüne geçer. Göbek bölgesindeki yağların, basen bölgesindeki yağların kısa süre içerisinde yakılmasına yardımcı olur.
Keten tohumunda bol miktarda bulunan ALA (Alfa-linolenik asit) bulunur. D ve K vitaminleri birlikte çalışarak, normal kemiklerin korunmasına yardımcı olur.
Peki, keten tohumu yağı kabızlık için nasıl kullanılır? Günde bir yemek kaşığı aç karnına özellikle sabahları su ile birlikte tüketilen keten tohumu yağı bağırsak hareketlerini hızlandırarak kabızlığı önlemeye yardımcı olur.
Keten tohumunu çiğ olarak tüketmemekte fayda vardır. Çiğ ya da olgunlaşmamış keten tohumları toksin içerebilir. Pişireceğiniz yemeklere keten tohumu katmayın.
Bunlara ilaveten keten tohumunun içerisindeki fenolik ve fitik asitler meme ve kolon kanser riskinde de azalmaya neden olabilir. Keten tohumu, içerisindeki lignan sayesinde kadınlarda östrojen hormonuna benzer yapıya sahip olan bitkisel besinlerden biridir.
İltihap Azaltıcı Etki: Keten tohumlarının içerdiği bileşikler, vücuttaki iltihaplanmayı azaltıcı etkilere sahip olabilir. Bu, kronik iltihaplı hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Kan Şekerini Dengeleme: Lif içeriği, keten tohumlarının kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olabileceği anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri