Ketojenik diyet ile esas olarak amaçlanan; karbonhidrat tüketimini sınırlamak ve bu sayede vücudun harcadığı enerji kaynağını değiştirmektir. Bu diyette yağ vücudun enerji kaynağıdır. Bu sayede vücut yağ yakmaya alışır. Metabolizma hızı da bu diyetle yüksek hızlara çıkarılabilmektedir.
Aşağıda listelediğimiz 7 günlük ketojenik diyet, haftada 4 kg'a kadar kaybetmenizi sağlar, ancak bilmeniz gereken birçok dezavantajı vardır. Atıştırmalık olarak ceviz, antep fıstığı ve badem, parmesan, peynirli pastırma ruloları ve diğer birçok yağlı lezzet ve proteini tercih edebilirsiniz.
Açlık tablosunun geliştirildiği ketojenik diyetleri uygulayan kişilerde vücut kendini açlığa adapte edebilmek adına metabolizma hızını yavaşlatma eğilimine girer.
Doğru planlanmış ketojenik diyette yağ yakımı 3-7 gün arası başlar ve parçalanan yağ hücrelerinden keton cisimcikleri açığa çıkar.
Bunlara ek olarak, ayurvedik beslenme, tedavi amaçlı ketojenik diyetler, elminasyon diyetleri de göbek eritmede etkilidir.
İlgili 39 soru bulundu
Ketojenik beslenme programı ortalama olarak 2 ila 7 gün arasında etkisini göstermektedir. Bu düşük karbonhidrat tükettiğiniz beslenme programının ideal uygulama süresi birkaç haftadır. Bazı durumlarda ise profesyonel sporcular daha uzun süreler bu diyeti devam ettirebilmektedir.
Ketojenik diyet yüksek yağ, düşük karbonhidrat ve orta miktarda protein içeren bir diyet çeşididir. Bu diyette amaç, vücudu ketozis ismi verilen bir duruma sokmaktır. Normalde enerji için karbonhidrat kullanan vücut, bu diyet esnasında yeterli karbonhidrat almadığından enerji için yağları yakmaya başlar.
Bir ödül gününde 50 gram karbonhidrat sınırını aşmanız çok kolay olacağı içinde tek bir öğün bile kaçamak yapmanız diyeti bozacaktır. Bu durumun yanı sıra bazı uzmanlara göre, ketojenik diyetteyken aniden yüksek karbonhidrat tüketmeye başlarsanız kan damarlarınız zarar görebilmektedir.
Beslenme rehberlerinin önerdiği beslenme şeklinden oldukça farklı olan ketojenik diyetin uzun süre uygulanmasının sağlık üzerine olumsuz etkileri olabilir.
Çok Fazla veya Çok Az Kalori mi Yiyorsunuz? Yanlış şeyleri yemenin yanı sıra, aşırı kalori alımı da ketojenik diyette kilo verememenin bir nedeni olabilir. Aşırı yiyecek tüketimi ve önerilen makroları (yağ alımı dahil) aşmak, yağ kaybından ziyade kilo alımına neden olabilir.
Ketojenik Diyette Neler Yenir
3. Yeşil Sebzeler: Marul, maydanoz, roka, tere, ıspanak, semizotu, kuzukulağı, nane, dereotu, salatalık, biber vb. 4. Süt ve süt ürünleri: Süt, yoğurt, kefir, peynir türleri tüketilebilir.
Karbonhidrat içeren besinlerin büyük çoğunluğu aynı zamanda vücutta su tutumuna neden olan glüten içerir. Ketojenik diyette karbonhidrat sınırlandığı için vücuttaki fazla su yani ödem atılır. Diyetin ilk günlerinde ani kilo vermenin nedeni bu durumdur.
Ketojenik Diyet Günde Kaç Öğün? Planlama kişinin sağlık durumuna, yaşına göre değişse de ketojenik diyet genellikle 3 ana öğüne ek 1 ara öğün olarak belirlenir. Günlük olarak alınan karbonhidrat, protein, yağ aşılmadan öğünler arasında değişiklik yapılabilir.
Ketojenik diyet yaparken şekersiz çay ve kahveyi düşünmeden içebilirsiniz.
Ketojenik diyette kızartma yenir mi? Yüksek oranlarda yağ barındırsa da, ketojenik diyette sağlıklı yağ ve pişirme yöntemlerini tercih etmelisiniz. Bu sebeple kızartmadan uzak durmalısınız.
BAKLAGİLLER. Baklagiller sağlık yönünden iyi gıdalar olsa da karbonhidrat içerikleri yüksektir. Bu nedenle keto süresince tüketilmemelidirler.
Ketojenik diyet bırakıldığında verilen kilolar geri alınır Ketojenik diyet ile ilgili en büyük problem kalıcılık sağlamaması, kişilere beslenme alışkanlığı kazandırmamasıdır. Ketojenik diyeti uygulayanlar kısa sürede hedefledikleri kiloya ulaşmada başarılı olur ancak sonrasında tekrar kilo almaya başlarlar.
Ketojenik diyette spor yapılır mı? Ketojenik diyet egzersiz yapmak için bir engel değildir. Bununla beraber ketozise vücudunuz alışırken bir süre performans kaybı yaşayabilirsiniz. Ketozise adapte olduktan sonra normal karbonhidrat alımı yapan bir birey ile egzersiz performansınız arasında bir fark olmayacaktır.
Vücut ketozise girdiğinde, enerji için kullanmadığı fazla ketonlar idrar ve nefes ile atılır. Keton seviyelerinin ölçümü OPTIFAST® programını nasıl yönettiğinizi değerlendirmek için bir rehber olarak kullanılabilir. İdrar ketonları, keton çubukları kullanılarak ölçülebilir.
İnsülin seviyesinin ve kan şekerinin dengede tutması, kilo vermede kolaylık sağlaması, epileptik çocuklarda nöbet geçirme sıklığını azaltması ketojenik diyetin faydaları arasında gösterilmektedir. Ancak ketojenik diyet; karaciğer yağlanması, böbrek taşı, vitamin ve mineral eksikliği gibi rahatsızlıklara yol açabilir.
Cheat day'in genel olarak haftada 1 ya da 2 defa uygulanabileceği öngörülüyor. Özellikle belli bir diyet programını takip edenler ve sürekli olarak egzersiz yapanların hem kendini ödüllendirme hem de vücut işleyişini hızlandırmaya yönelik haftada 1 defa cheat day uygulaması mümkündür.
KETOJENİK DİYET
US News & World Report'a göre keto diyeti, 2023'te daha hızlı kilo vermek için 1 numaralı diyettir . Gruptaki en yüksek sıralama olan "en iyi hızlı kilo verme" için 5,0 üzerinden 3,9 puan aldı. Ketojenik (diğer adıyla "keto") diyet, karbonhidrat oranı düşük ve yağ içeriği yüksektir.
İşte keto sürecinde tüketebileceğimiz sebzeler: yeşil yapraklı sebzeler(roka, ıspanak, kara lahana, ıspanak, marul, su teresi), karnabahar, kabak, turp, salatalık, brokoli, beyaz lahana, yeşil lahana, brüksel lahanası, pazı, kuşkonmaz, enginar, kereviz, patlıcan, yeşil fasulye, sarımsak, beyaz mantar, dolmalık biber.
Karpuz, ketojenik bir diyete eklenmesi kolay, lezzetli ve sulu bir meyvedir. Diğer meyvelerle karşılaştırıldığında karpuz, 1 fincan karpuz, yaklaşık 11,5 gram karbonhidrat ve 0,5 gram lif ile net karbonhidrat açısından nispeten düşüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri