Ketojenik diyette serbest olan besinler;
- Yeşil yapraklı sebzeler: Pazı, ıspanak, roka, lahana, tere vs. - Toprak üstü sebzeler: Karnabahar, brokoli. - Yağlı tohumlar: Badem, kaju, ceviz, fındık, ay çekirdeği vs.
Ceviz, fındık ve tohumlar ketojenik diyet gibi fazla karbonhidrat içermeyen beslenme programlarında son derece önemlidir. Bu çok yönlü seçenekler yüksek yağlıdır. Vitamin, lif, mineral ve antioksidanlar için bu ürünler mükemmel birer kaynaktır. Hindistan cevizi yağı keto dostu gıdalar arasındadır.
Badem yemek aynı zamanda tip 2 diyabet, kalp hastalığı ve Alzheimer riskinin düşmesine destek verebilir. Badem çeşitleri çiğ ya da ketojenik diyet dostu bir atıştırmalık olarak kavrularak tüketilebilir. Badem sütü ya da tereyağı gibi ürünlerle badem tüketebilmeniz mümkündür.
Kalp dostu, yaşlanma karşıtı ve yüksek lifli kuruyemişler ketojenik diyette tüketilebilir. Badem, Brezilya fındığı, kaju fıstığı, ceviz, Antep fıstığı, Chia tohum, kabak çekirdeği, keten tohumu, susam tüketebilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
KETOJENİK DİYETTE KAÇINMANIZ GEREKEN GIDALAR
Bunun yanında rafine şekeri hayatınızdan çıkarmakla yetinmeyip şeker oranı yüksek olan muz, hurma, şeftali gibi meyvelerin tüketimini de kesmelisiniz. Meyve olarak yalnızca çilek, böğürtlen, karadut gibi orman meyvelerinden az miktarda tüketebilirsiniz.
Kuruyemiş ve tohumlar: Ay çekirdeği, badem, ceviz, fındık, kabak çekirdeği, vb ketojenik diyette rahatlıkla kullanılabilir. Meyveler: Bütün avokado veya taze guacamole gibi meyveler sınırlı porsiyonlar halinde tüketilebilir.
Aşağıda listelediğimiz 7 günlük ketojenik diyet, haftada 4 kg'a kadar kaybetmenizi sağlar, ancak bilmeniz gereken birçok dezavantajı vardır.
BAKLAGİLLER. Baklagiller sağlık yönünden iyi gıdalar olsa da karbonhidrat içerikleri yüksektir. Bu nedenle keto süresince tüketilmemelidirler.
İşte keto sürecinde tüketebileceğimiz sebzeler: yeşil yapraklı sebzeler(roka, ıspanak, kara lahana, ıspanak, marul, su teresi), karnabahar, kabak, turp, salatalık, brokoli, beyaz lahana, yeşil lahana, brüksel lahanası, pazı, kuşkonmaz, enginar, kereviz, patlıcan, yeşil fasulye, sarımsak, beyaz mantar, dolmalık biber.
Domates ketojenik diyette yenebilir, ancak yine de karbonhidrat oranı biraz yüksek olduğundan ve diğer yiyeceklerle birleştiğinde, çok fazla tüketirseniz günde 20 gramdan fazla net karbonhidrat miktarını aşabilirsiniz.
“Sağlıklı yağ kaynağı olarak ketojenik beslenmede de; her gün et, tavuk, hindi, balık, yumurta, sert peynirler, keten tohumu, chia tohumu, çiğ fındık, çiğ badem, iç çiğ kabak çekirdeği, ay çekirdeği, ceviz gibi yağlı tohumlar, Hindistan cevizi ve yağı, zeytinyağı ve tereyağı kullanılmalıdır.”
Ketojenik diyet yüksek yağ, düşük karbonhidrat ve orta miktarda protein içeren bir diyet çeşididir. Bu diyette amaç, vücudu ketozis ismi verilen bir duruma sokmaktır. Normalde enerji için karbonhidrat kullanan vücut, bu diyet esnasında yeterli karbonhidrat almadığından enerji için yağları yakmaya başlar.
Ketojenik Diyette Neler Yenir
3. Yeşil Sebzeler: Marul, maydanoz, roka, tere, ıspanak, semizotu, kuzukulağı, nane, dereotu, salatalık, biber vb. 4. Süt ve süt ürünleri: Süt, yoğurt, kefir, peynir türleri tüketilebilir.
KETOJENİK DİYETTE YAĞLAR
Kaymak, krema, mayonez, zeytinyağı, tereyağı, fındık, ceviz, badem sık kullanılır. Tercih edilebilecek yağ kaynakları: Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, Avokado, Tereyağı, Ceviz, fındık, badem.
Çok Fazla veya Çok Az Kalori mi Yiyorsunuz? Yanlış şeyleri yemenin yanı sıra, aşırı kalori alımı da ketojenik diyette kilo verememenin bir nedeni olabilir. Aşırı yiyecek tüketimi ve önerilen makroları (yağ alımı dahil) aşmak, yağ kaybından ziyade kilo alımına neden olabilir.
Ketojenik beslenme programı ortalama olarak 2 ila 7 gün arasında etkisini göstermektedir. Bu düşük karbonhidrat tükettiğiniz beslenme programının ideal uygulama süresi birkaç haftadır. Bazı durumlarda ise profesyonel sporcular daha uzun süreler bu diyeti devam ettirebilmektedir.
Kısaca 7 günlük ketojenik diyet listesi özellikleri, atkins, düşük karbonhidrat diyetleri ile benzer olan çok düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı bir diyettir. Karbonhidrat alımını büyük ölçüde azaltmayı ve yağ ile değiştirmeyi içerir. Karbonhidratlardaki bu azalma vücudunuzu ketozis denilen metabolik bir duruma sokar.
Doğru planlanmış ketojenik diyette yağ yakımı 3-7 gün arası başlar ve parçalanan yağ hücrelerinden keton cisimcikleri açığa çıkar.
Vücuda alınan karbonhidrat miktarı azaldıkça ketoz adı verilen metabolik duruma geçiş hızlanır. Bu süreç kişinin yaşına ve vücudunun verdiği tepkiye göre değişir. Ketozise olma ortalama olarak 3 gün sürebilir.
Açlık tablosunun geliştirildiği ketojenik diyetleri uygulayan kişilerde vücut kendini açlığa adapte edebilmek adına metabolizma hızını yavaşlatma eğilimine girer.
İştah azalması, ağız kuruluğu, susuzluk hissi, nefesin kokması, sık idrara çıkma da ketozis belirtileri arasındadır.
Diyet sırasında, fındık, ceviz, kuru üzüm, badem, kaju gibi kuruyemişleri tüketebilirsiniz. Önemli olan kuruyemiş miktarlarının ölçülü bir şekilde ayarlanmasıdır. Bununla birlikte diyetteyken yenebilecek en iyi kuruyemiş çeşitleri arasında kuru kayısı bulunur.
Ketojenik beslenme için tercih etmeniz gereken fıstık ezmesinin 100 gramındaki karbonhidrat- şeker oranın 5-7 seviyelerinde olması gerekir. Şekerden gelen karbonhidrat ne kadar düşükse o kadar doğru ürün demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri