Şanlıurfa'nın meşhur yöresel tatlıları arasında şıllık tatlısı, zingil tatlısı, burma kadayıfı, peynir helvası, katmer tatlısı ve haside tatlısı yer almaktadır.
Urfa'nın yöresel sofrası lezzetlerinin tadına bakmak için geleneksel bir adres Gülhan Restoran. Urfa'da lahmacunun ve şıllık tatlısının en lezzetli yapıldığı yerlerden biri.
Şanlıurfa'da Kahvaltı
İsot reçelli, bal kaymaklı, katmerli serpe kahvaltısıyla Şanlıurfa'nın salaş ama en sevilen kahvaltı salonu.
İlgili 43 soru bulundu
Haside (Konya Haside Tatlısı / Konya Kara Helvası), bir çeşit un helvasıdır. Bazı yörelerde benzer tatlılar hoşmerim olarak adlandırılır.
Sur tatlısı Diyarbakır'ın Sur ilçesine ait yöresel bir tatlı. İsmail Çubuk isimli restoran sahibi çocukken babaannesinin yaptığı bu tatlıyı, birkaç yıl önce Fatih'te bulunan Kadınlar Pazarı'nda üretmeye başladı. Discovery Channel'a bile haber olan sur tatlısı Maraş dondurması ve kenger sakızıyla yapılıyor.
Oklavanın üzerindeyken hamur iki elle iki taraftan oklavanın ortasına doğru büzülür ve oklava çekildikten sonra beş-altı cm. uzunluğunda dilimlere ayrılarak yağlanmış tepsiye dizilir. Bir çay bardağı sadeyağ eritilip üzerine döküldükten sonra önceden 170 derecede ısıtılmış fırında üstü pembeleşinceye kadar pişirilir.
Çoğunluğunu Kürtlerin oluşturduğu ilçe merkezinde azınlık olarak Arap, Çerkes ve Türkler de yaşamaktadır. İlçe nüfusunun çoğunluğu Kürt ve Zazalar meydana getirir ve az bir kısmı Kırmanç olup, Karacadağ ile Karakeçi yörelerinde Türkmenler, ilçede çok az da Arap vardır.
İlde en çok ekilen tarımsal ürünlerin başında buğday, arpa, pamuk, mercimek, susam, nohut, karpuz, kimyon, biber, mısır, domates ve patlıcan gelmektedir.
Sonuç olarak Şanlıurfa 3 etnik grup açısından da birbirine yakın nüfusa sahiptir. Araplar %38 Kürtler %30 Türkler ise %25 civarı nüfusa sahiptir. Zazalar ise %7 civarı nüfusa sahiptir.
Şıllık tatlısı, tatlı/tuzlu pek çok tarifin yapımında kullandığınız akıtma olarak da bilinen krep hamurundan hazırlanan ve ceviz içiyle dolgulu bir şekilde sunulan Şanlıurfa yöresine özgü bir tatlı.
4. Şıllık tatlısı Çok eski bir Güneydoğu Anadolu yemeği olan bu tatlının asıl adı 'Şileki'. Kürtçe'de ıslak, sulu gibi anlamlara gelen Şileki kelimesi, 90'lı yılların başında bazı köşe yazarlarının deformasyonu sayesinde bugünlere Şıllık olarak gelmiş.
ŞANLIURFA'NIN MEŞHUR ŞILLIK TATLISI NASIL YAPILIR?
Tabii ki Türkiye denince ilk akla gelen tatlı baklava. Anlatmaya gerek bile yok. Baklavanın Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü coğrafyanın genelinde zevke tüketildiğini de hatırlatalım. İngiliz mutfağının bu çok sevilen tatlısı için hurmalı bir kekin üzerine karamelli bir sos dökülüyor.
Aside tatlısı; un, tereyağı ve pekmez kullanılarak hazırlanan, içinde şeker olmayan, oldukça pratik, lezzetli ve de çok hafif bir tatlı tarifidir. Aside tatlısı Kayseri yöresine ait bir tatlıdır. Kıvamı muhallebi kıvamına yakındır, helva gibi olmamalıdır.
Adana Halka Tatlısı Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş ve coğrafi işaret almıştır.
Unu tencereye koyunuz. Kısık ateşte, tahta kaşıkla devamlı karıştırarak iyice kızıncaya kadar kavurunuz. Kavrulmuş una dövülmüş çitlembikleri ve tahini katınız. Karıştırarak tahini una yediriniz ve tencereye azar azar pekmezli su karışımını ekleyip karıştırarak helvaya kıvam tutturunuz.
20. yüzyılın başlarına kadar Osmanlı döneminde Ruha adı kullanılmış olup daha sonra muhtemelen halk dilinde Türkçe söylenişi kabul görerek Urfa'ya dönüşmüştür. 1984 yılında, Millî Mücadele dönemindeki önemine işaret etmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla şehre Şanlıurfa adı verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri