Yağların yerine üretilen ketonlar karaciğerin faaliyete geçmesiyle artış gösterir. İdrarda Keton Neden Olur? İdrarda keton yüksekliğinin nedeni, daha çok yeterli insülinin alınmamasından kaynaklıdır. Bunun yanında, düzenli beslenmemek, kan şekerinin yüksekliği ve bazı enfeksiyonlar idrarda ketona neden olabilir.
İdrar tahlilinde keton cisimcikleri varlığı annenin metabolik dengesinin bozulduğunun göstergesidir. Bazı araştırmacılara göre de kana salınan bu keton cisimcikleri bebeğe geçerek, zarar verebilirler. Bu nedenlerle acil sıvı ve elektrolit desteği gerektirir.
İdrarda yüksek keton seviyeleri diyabetik ketoasidozu (DKA), bir koma veya hatta ölüme yol açabilen bir diyabet komplikasyonuna işaret edebilir.
Ayrıca düzenli beslenmemek, kan şekerinin yükselmesi ve bazı enfeksiyon türleri de ketona neden olabilmektedir. Ayrıca hamilelik dönemi gibi bazı durumlarda da keton pozitif olabilir. Vücuttaki keton değerleri genellikle normal, normalüstü, yüksek ve tehlikeli yüksek seviyelerinde olarak bilinir.
Bununla birlikte keton düşüklüğünde ise bulantı, kusma, ve sık idrara çıkma durumlarının yanında susuzluk, baş dönmesi ve bayılma gibi durumlar da baş gösterebilir. Keton, yükseldiğinde de düştüğünde de oldukça tehlikeli durumlara yol açabilir. Bu anlamda kişinin komaya girmesi ya da hayatını kaybetmesi olasıdır.
İlgili 31 soru bulundu
Kan şekerinin birkaç kez yapılan ölçümlerde yüksek çıkması durumunda ve her sabah aç karnına idrarda keton bakılmalıdır. Çünkü keton, vücuttaki insülinin yeterli olmadığı durumlarda ortaya çıkan, hücrenin açlığını gösteren, asit özellikte bir artık maddedir. Kan şekerinin de çok yük-seldiğini gösterir.
İlk 3 günün ardından, enerjide artış ve iştahta azalma yaşayarak tutarlı ve başarılı bir zayıflama yolculuğuna başlayabilirsiniz. Vücut ketozise girdiğinde, enerji için kullanmadığı fazla ketonlar idrar ve nefes ile atılır.
ketonemi, idrarda görülmesine ketonüri ve bu tabloya ketozis adı verilir. cisimlerinin kandaki seviyelerinin normalin 30 katına, idrardaki seviyelerinin normalin 40 katına kadar çıkması mümkündür. Keton cisimlerinin kanda çok yüksek seviyelere çıkması koma ve ölüm nedeni olabilir.
Diyabetik ketoasidoz (DKA), kanın aşırı asitlenmesine yol açan hayatı tehdit eden metabolik bir dengesizliktir. Esas olarak tip 1 diyabetli hastalarda görülür. Nedeni insülin eksikliği olduğu düşünülmektedir. Dolayısıyla, tip 2 diyabetlilerde de ketoasidoz gelişir.
Keton testi ölçümü idrarda glikoz ölçüm yöntemine benzer. Keton testi için gerekli strip idrar örneğine daldırılır, kullanma talimatında belirtilmiş süre kadar bekletilir. İdrarda keton varsa strip ucunda renk değişikliği oluşacaktır. Bu renk strip kutusu üzerindeki renk skalası ile karşılaştırılır.
İnsülin eksikliği sonucu glikozun hücre içine giremeyip enerji üretiminde kullanılamaması nedeni ile vücut yağları kullanmaya başlar. Yağların yakılması ile kilo kaybı ve kanda keton cisimcikleri birikir. Bu ise bulantı, kusma ve iştahsızlık oluşturur ve idrarda keton görülür” diye konuştu.
İlk iki aydaki yüksek glukoz düzeyi diyabetik annenin bebeğinde çeşitli doğumsal sakatlıklara yol açabilir. Yalnız glukoz değil keton cisimleri de bebeğe geçebilir ve bebeğin gelişimini olumsuz etkileyebilir.
Normal koşullarda idrarda glukoz bulunmaz, kan glukozu aşırı yükselerek eşik değer olan 180 mg/dl' yi aştığında glukoz idrarla atılmaya başlar. Bu durum glikozüri olarak bilinir, kandaki glukozun idrar yoluyla uzaklaştırılması hastada su kaybına da neden olarak tabloyu kötüleştirir.
İdrarda geçici olarak yüksek protein seviyeleri, özellikle egzersiz sonrası veya bir hastalık sırasında daha genç insanlarda olağandışı bir durum değildir. İdrardaki yüksek protein Proteinüri olarak adlandırılır. İdrarda sürekli yüksek protein seviyeleri de böbrek hastalığının bir belirtisi olabilir.
24 Saatlik Protein Atılımı
İdrarda protein atılımını gösteren altın standart testtir. Kişilerin bir sabahtan diğer sabaha değin tüm idrarlarının toplanarak içerisindeki toplam protein miktarının ölçülmesi ile değerlendirilir. Normal miktar günde 150 mg altında proteinin idrarla atılmasıdır.
Diyabetik ketoasidoz, diyabetin ölümcül olabilecek bir komplikasyonudur. Belirtiler arasında kusma, karın ağrısı, derin ve çırpınarak nefes alıp verme, idrara çıkma sıkılığında artış, halsizlik, zihin bulanıklığı ve bazen bilinç kaybı görülebilir. Hastanın nefesi belirli bir "meyve" kokusuna sahip olabilir.
Yağların yanmasıyla ortaya keton denilen atıklar çıkar. Keton cisimleri kanda artar ve idrara geçer, idrarda aseton çıkar. Kan şekerinin artışı, kanda ve idrarda keton cisimlerinin artışıyla hastanın şuuru giderek bulanır ve tedavi edilmezse koma tablosu gelişir.
Bol miktarda su içmek idrar çıkışını ve kanda biriken fazla glikozun idrarla atılımını artırdığından hipergliseminin önlenmesinde önemli bir etkiye sahiptir. Dolayısıyla diyabet hastaları, şeker düşürme için günlük minimum 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmelidir.
Çocuk yanında sürekli su şişesi taşımaya başlar. Şeker hastası bir çocuk yeteri kadar su içmediğinde bulantı, baş dönmesi, dehidratasyon, baş ağrısı, halsizlik ve bayılma görülebilir artan kan şekeri düzeyi olunca belli bir süre sonra glikoz ( şeker ) idrarla atılır.
Karaciğerde tiyoforaz enzimi bulunmaz, bu nedenle karaciğer keton cisimlerini metabolize edemez. Mitokondrileri olmadığı için eritrositler de keton cisimlerini kullanamazlar. Açlıkta beyin ve yağ dokusu enerji temini için yağ asitlerini kullanamazlar, fakat keton cisimlerini kullanabilirler.
Keton cisimleri, karaciğerde yağ asidi oksidasyonunun normal son ürünleri olan asetoasetik asit, β-hidroksibutirik asit ve asetondur. Keton cisimleri, bazı metabolizma bozukluklarında kanda artar ve idrarda saptanırlar. oluşmasıdır.
Keton cisimleri, özellikle açlıkta, santral sinir sistemi (beyin) ve kas (iskelet kası, kalp kası) başta olmak üzere, hücreler için yakıt olarak kullanılır.
Vücudun ketozise girip girmediği idrar, kan ya da nefes testleri ile belirlenir. İştah azalması, ağız kuruluğu, susuzluk hissi, nefesin kokması, sık idrara çıkma da ketozis belirtileri arasındadır. Genellikle günlük diyetle karbonhidrat alımı 20-50 gram arasında sınırlandırılır.
İştahsızlık, ağız kuruluğu, çok su içme, açlık hissi, çok idrara çıkma, gece idrara çıkma, kilo kaybı, yorgunluk, çabuk yorulma, gece idrara kalkma daha nadir bulanık görme, açıklanamayan kilo kaybı, inatçı infeksiyonlar, tekrarlayan mantar infeksiyonları, kaşıntı başlıca bulgulardır.
Ketozis durumu, karbonhidrat yakımı yerine vücutta yakıt olarak yağ kullanılması haline verilen isimdir. Ancak ketoasidoz çok daha tehlikeli bir durum olması ile bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri