Kur'an'ın en kısa suresi olan Kevser Suresi, 3 ayetten oluşur. Sure, ilk ayetinde Kevser'den bahsedildiği için bu ismi almıştır. Kevser, cennette var olduğuna inanılan kutsal bir nehirdir. Surenin diğer bir ismi de "Nahr (kurban kesmek) Suresi"dir.
Sureyi gün içerisinde Allah'ın sevgisini kazanmak ve sevap kazanmak içinde okumak gerekir. Ayrıca kötülüklerden ve düşmanların şerrinden korunmak için okunabilir. Bir diğer fazileti de bereket ve bolluk getirmesidir. Hem evde hem iş yerinde bol bol okuyarak bereketin artması, ömrün bereketli olması sağlanır.
Sûrenin iniş sebebi, inkârcıların Hz. Peygamber'i erkek çocuklarını birer birer kaybettiği için soyu kesik (ebter) olarak itham etmeleridir. Ebter, soyu kesik demektir. Cahiliye döneminde bir insanın soyu kuruyunca davasının da kuruyacağına/kesileceğine inanılırdı.
Konusu. Sûrede Hz. Peygamber'e dünya ve âhirette verilen nimetlerden bahsedilmekte, kendisine Allah'a kulluk etmesi ve kurban kesmesi emredilmektedir. Ayrıca ona düşmanlık edenler kınanmaktadır.
Erkek çocuğu yaşamadığı için kendisine “sonu yok, nesli kesik” diyen müşriklerin sözlerinden dolayı üzülmüş olan Hz. Peygamber'e kevser, yani bitip tükenmez nimetler verildiği müjdelenerek üzüntüsü giderilmiş, müşriklerin bu konudaki dedikoduları reddedilmiş ve Hz. Peygamber'in şanının yüceliği gösterilmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Ülkemizde kız çocuklarına verilen isimlerden biri olan Kevser, Kuran'ı Kerim'deki en kısa surenin adıdır. Hem Kuran'da hem de çeşitli hadis kaynaklarında cennetteki Kevser adlı nehirden bahsedilir. Kelimenin sözlük anlamı ise bolluk ve berekettir.
Şüphesiz, biz sana Kevser'i verdik. (Ey Rasûlüm), gerçekten biz sana (cennetdeki Havz-ı) Kevseri = pek çok hayırları verdik. Biz, gerçekten sana bol bir hayır (sevap, etba, bereketli bir nesil ve Cennet) vermişiz.
“İnnâ lillâhi ve innâ ileyhi râciûn” cümlesi Arapça bir cümledir. Aslında bu cümle Kur'an-ı Kerim'de bulunan Bakara suresinin 156. ayetinde bulunuyor. Bu nedenle bu cümle bir ayet sözüdür. Herhangi bir musibete karşı okunur ve koşulsuz şekilde Allah' a teslimiyeti içerir.
Kevser (Arapça: حوض الكوثر, Latinizasyon: Ḥawḍ al-Kawthar) ya da Havz-ı Kevser, İslam mitolojisine göre, cennette var olduğuna inanılan kutsal nehir. Kur'an'da havz kelimesi geçmemekte kevser ise aynı adla anılan sûrede (el-Kevser 108/1) bir defa zikredilmektedir.
Faziletli surelerden olduğu bilinen Kevser sık okunması alim ve ulemalar tarafından tavsiye edilen sureler arasındandır. Bu nedenle sure ile ilgili olarak abdestsiz okunabilir mi konusu merak edilmektedir. Kevser suresini ezberlemiş kişilerin ezberden abdestsiz olarak okumasında bir sakınca yoktur.
Âs b. Vâil, Hz. Peygamber'in oğulları Kasım ile Abdullah vefat edince, “Bırakın şu nesli kesilmişi! Artık ölümünden sonra adını anan bulunmayacak” demiş, bunun üzerine onun hakkında, “Asıl hayırla yâd edilmeyecek olan (ebter) odur” meâlindeki ifadeyi de taşıyan Kevser sûresi nâzil olmuştur.
Web Adresi:
Mekke döneminde Âdiyât sûresinden sonra nâzil olmuştur. Medine'de indiğini söyleyenler varsa da sûrenin muhtevası ve üslûbu bu ihtimalin zayıf olduğunu gösterir (M. İzzet Derveze, I, 183). Adını ilk âyette geçen kevser kelimesinden almıştır.
Okuyan kişinin dilekleri yerine gelir. Kişi yaptığı iş öncesinde Kevser Suresi okur ve gereği gibi çalışırsa, o işte muvaffak olur. Hayırlı kısmet arayan kişilerin okuması halinde, Allah ona istediği hayırlı kısmetleri gönderir. Okuyan kişinin malına bereket gelir.
Kevser suresi 100 defa okuyan, salavat getirerek ve inanarak okuyan bir kimse, Hz. Muhammed'i rüyasında görür. Bir oturuşta 1000 kere okumak çok faziletlidir. Her türlü dünyalık hacet için, yağmur yağarken okunursa dileği hasıl (kabul) olur.
313 Kevser Suresi Ile Dileklerin Kabul Olur Bütün Dilekler İçin Dua Hakan bakar YOUTUBE DA RUKYE Her kim surei KEVSER'i bir oturuşta tenha bir mahalde (313) defa okursa (hacet talebi ne ise,ona niyet ederse)dileği kabul olur.
Kevser: Peygamberimiz Hz. Muhammed (asm) Efendimize Cennette bahşedilen büyük havuzun ismi ve aynı zamanda da Kur'ân-ı Kerîm'de adı geçen en kısa sûre.
Muhammed'in ümmetiyle yanında buluşacağı bildirilen havuz ve nehir. Bütün dinî inanışlara göre müminlerin ölümden veya kıyametin kopmasından sonra sonsuz mutluluk içinde yaşayacakları yer.
cennette olacağı vadedilen, içtikçe içilesi özelliği olan, içecek. ölümden sonra içilebilmesi için yaşam boyunca alkolden uzak durulması gibi bir şart aranmakta olan şaraptır ki bu da birine sigarayı bıraktırıp ödül olarak bir karton sigara vermek gibi bir şeydir.
Bu dua, Kuran'da Bakara Suresi'nin 156. ayetinde geçmektedir. Bu cümle bir Müslüman tarafından genelde can kayıplarında okunmasıyla beraber, açlık anında, mal kaybında, sevinilen durumlarda, nimetlere şükür ederken ve insanlarla sohbet ederken de kullanılır.
Fesalli Rabbike Venhar, cümlesi Kevser Suresinin 2. ayetinde geçer. Bu cümle Rabbin için kurban kes ve salat et anlamına gelir. Bazı tefsirlerde ise Fesalli Rabbike Venhar cümlesi, ''namaz kılarken yüzünü kıbleye dön ve öyle secde et'' şeklinde yorumlanmıştır.
İnne şanieke hüvel'ebter. “Ey Muhammed!” Doğrusu sana pek çok nimet vermişizdir. Öyleyse Rabbin için namaz kıl, kurban kes. Doğrusu adı, sanı ortadan kalkacak olan, sana kin tutan kimsedir.
Kevser suresi Kur'an-ı Kerim içerisinde yer alan önemli surelerden bir tanesini ifade etmektedir. Zammı sureler arasında yer almaktadır.
Bu ayeti okuyan kimse, kendini bu emre muhatap sayabilir ve namaz kılmanın kurban kesmenin büyük bir kulluk görevi olduğunu düşünüp ona göre hareket eder. Bunun gibi, “Asıl sonu kesik olan, şüphesiz sana hınç/kin besleyendir.'' mealindeki ayetten alınması gereken bir çok dersler vardır.
Rana ismi anlam itibariyle güzel ve hoş demektir. Ayrıca Rana isminin anlamı letafet, zarafet ve parlaklık olarak bilinmektedir. Bu anlamların dışında Rana ne demek sorusu, "göze hoş görünen kimse" şeklinde yanıtlanmaktadır.
Zeytin tacını ifade etmektedir. Eski Yunan içerisinde olimpiyat oyunları kapsamında kazananlara verilebilen, zeytin ağacı dallarından veya yapraklarından elde edilen taçtır. Bir diğer anlamı ise Kuran içerisinde geçen Lina isminin anlamı ise hurma fidesi şeklinde olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri