Başvurduğun pozisyona uygun özelliklerinizi anlatabileceğin, kendini tanıtacağın ve başvuru amacınızı belirteceğin çok kısa bir paragraf yazmalısın. Adını, açık adresini, sana ulaşılabilecek telefon numaralarını ve e-mail adresini özgeçmişinin başına mutlaka yazmalısın.
Önyazınız başvurduğunuz işe özel, sizin tecrübe ve becerinizle ilgili olmalı. Çok uzun bir yazı olmasına da gerek yok. Önyazınızın; hangi pozisyonla ilgilendiğinizi, nedenini ve işe uygunluğunuzu anlatması yeterli. Eğer ne yazacağınıza emin değilseniz, önyazı örneklerimize göz atabilirsiniz.
İş başvurularında sunulan ön yazıda; hangi pozisyonla ilgilenildiğini, işe uygunluğunuzu anlatan cümleler kullanılmalıdır. Ön yazı ilk izlenin oluşturacağından çok önemlidir. Bu nedenle niçin işle ilgilendiğinizi ve niçin başvurmak istediğinizi, o firmayı neden tercih ettiğinizi uygun bir dille anlatmalısınız.
Cv özeti (kariyer hedefi), öz geçmişinizin üst kısmında yer alan, kariyer portföyünüzü tanıttığınız özet şeklindeki paragraftır. CV'özeti, kim olduğunuzu, sektör veya başvurduğunuz pozisyon ile ilgili becerilerinizi, güçlü yönlerinizi ve kariyer hedeflerinizi kısaca ve etkili bir şekilde anlatır.
Ön yazı, özgeçmişin önüne eklenen ve özgeçmiş yanında vurgulayıcı mesajlar veren bir kapak sayfasıdır. Ön yazıda başvuru yapan kişinin neden bu pozisyona başvurduğuna, bu pozisyona olan uygunluğuna, kariyer hedef ve beklentilerinin neler olduğuna yer verilmelidir.
İlgili 30 soru bulundu
Başvurduğunuz pozisyona neden uygun olduğunuz ve güçlü yanlarınız belirtilmelidir. Kapak yazısı uzun olmamalı, en fazla 1 sayfa uzunluğunda olmalıdır. Başvurduğunuz pozisyonun size ne kazandıracağından çok sizin o pozisyonla şirkete katabileceğiniz değerlerden bahsedilmelidir.
Ön yazı adına, genel dil ilkeleri doğrultusunda, tanımadığınız ama sizin için önemli bir pozisyonda olan kişiye hitaben bir ifade kullanılmalıdır. Ama, kişinin/kişilerin pozisyonları bilinmediği için, dil bilgisi kuralları dahilinde, 'iyi günler dilenerek' bir başlık atılması en uygun olanıdır.
CV Özet Bilgi, özgeçmişinizin ilk sayfasında yer alır ve en fazla iki paragraf uzunluğunda olmalıdır. Bu bölümde, kendinizi ve mesleki hedeflerinizi özetleyen kısa bir açıklama yapmalısınız. Örneğin, "Mühendislik alanında 5 yıl deneyimli, yenilikçi ve çözüm odaklı bir mühendisim" gibi.
Başvurduğun pozisyona uygun özelliklerinizi anlatabileceğin, kendini tanıtacağın ve başvuru amacınızı belirteceğin çok kısa bir paragraf yazmalısın. Adını, açık adresini, sana ulaşılabilecek telefon numaralarını ve e-mail adresini özgeçmişinin başına mutlaka yazmalısın.
Kişisel profil veya hakkımda olarak da bilinen profil özeti, işe alım uzmanına kariyer hedeflerinizi gösteren kısa bir profesyonel ifadedir. Bu bölümde bir ya da iki kısa paragraf içerisinde eğitiminizden, yeteneklerinizden, başarılarınızdan, varsa iş deneyiminizden ve kariyer hedeflerinizden söz etmelisiniz.
Önyazının, kısa, net ve akıcı bir üslupla yazılması gerekiyor. Önyazınızdan iş ve pozisyona karşı ne kadar istekli olduğunuzun anlaşılması gerekiyor. Önyazının başvurulan işverene ve pozisyona özel hazırlanması, yazıda neden başvurulan pozisyonun tercih edildiği ve pozisyona uygunluğun kısaca anlatılması yeterli.
CV İçin Etkili Bir Başlık Yazın
Başlık kısmında adınız, soyadınız, meslek ünvanınız, telefon numaranız, e-posta adresiniz, yaşadığınız şehir ve eğer kullanıyorsanız Linkedin profilinizin bağlantısından başka bir şey yer almamalıdır. Başlık kısmına yazılan gereksiz bilgiler ters etki uyandırabilir.
Öncelikle ön yazınıza hitap ederek başlamanız gerekmektedir. İş görüşmesine gideceğiniz insan kaynakları uzmanının adını biliyorsanız, onun ismini kullanarak başlayabilirsiniz ( mesela ''Sayın … bey''). Eğer bunu bilmiyorsanız, “Sayın yetkili” yeterli olacaktır.
Kapak yazısı CV bilgilerimizin dışında hangi pozisyona neden başvurduğumuzu ve pozisyona yönelik kişilik bilgilerimizi içeren kısa bir yazıdır.
Özgeçmişinizin beceriler/yetenekler bölümü, başvuruda bulunmakta olduğunuz işlerle ilgili yeteneklerinizi içerir. Bu bölümde, bilgisayar becerileri, yazılım becerileri ve / veya dil becerileri gibi ilgi alanınız veya kariyer alanınızla alakalı becerileri listelemelisiniz.
Öncelikle kısa özgeçmiş hazırlarken bilgileri doğru bir sıralamayla yazmanız gerekir. Önce kişisel bilgileriniz sırasıyla yazılmalı. İsim, soyisim, doğum tarihi, iletişim bilgileri gibi. Sonrasında kronolojik sıralamayla eğitim bilgileri, iş deneyimi, ayrılma nedenleri ve tarihleri yazılmalı.
İş deneyiminiz hiç yoksa, CV'nizi güçlendirmek adına günüllü işler, stajlar ve diğer çalışmalarınızdan edindiğiniz yeni becerileri CV'nize ekleyin. Aşağıdaki maddeler aktarılabilir becerilere örnektir: Uyarlanabilirlik.
Peki hobiler nelerdir? Müzik aleti çalmak, fotoğraf çekmek, blog yazmak, yüzmek, çizim yapmak hobi örnekleri olarak kabul edilebilir ve bu örnekler çok daha fazla çoğaltılabilir. Hobilerinizden bahsederken kitap okumak gibi genel bir boş vakit geçirme aktivitesi değil daha spesifik uğraşlara yer vermeniz iyi olacaktır.
Önyazı mail yoluyla gönderilecekse maile hitap ederek başlamakta fayda var. Eğer iş arayan kişiler işe alım uzmanının adını biliyorsa, “Sayın” ile başlamalı ve kişinin adını yazmalı. Eğer kişinin ismi bilinmiyorsa “Sayın Yetkili” olarak hitap etmek ve yazıyı “Saygılarımla” diye bitirmek doğru olacaktır.
Özgeçmiş özeti, bir veya iki cümleyle, kısa vadeli hedeflerini belirttiğin, neden işe alınman gerektiğini anlattığın bölüme denir. Yazması gayet basittir. En çok güvendiğin özelliklerini veya tecrübelerini yazmak bu işin formülüdür. Çeşitli kaynaklardan örneklere bakarak başlayabilirsin.
Kişisel özellikler, bireyin fiziksel, psikolojik ve davranışsal özelliklerini ifade eder. Örneğin, boy, kilo, göz rengi gibi fiziksel özellikler; kendine güven, liderlik yeteneği gibi psikolojik özellikler; düzenli çalışma alışkanlığı gibi davranışsal özellikler kişisel özellikler olarak kategorize edilir.
Alt, üst, ana, ön, art, arka, yan, karşı, iç, dış, orta, büyük, küçük, sağ, sol, peşin, bir, iki, tek, çok, çift sözlerinin başa getirilmesiyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: alt kurul, alt yazı; üst kat, üst küme; ana bilim dalı, ana dili; ön söz, ön yargı; art damak, art niyet; arka plan, arka ...
CV'nizin açıklama bölümü, işverene sizin hakkınızda kısa ve öz bir bilgi sunarak, başvurduğunuz pozisyon için neden uygun bir aday olduğunuzu göstermeye yönelik bir fırsattır. Bu bölümde sağlam ve etkili bir ifade kullanarak, iş ilanına göre öne çıkan yeterlilik ve becerilerinizi sergilemelisiniz.
ÖZ GEÇMİŞ KELİMESİNİN ANLAMI
Genellikle bitişik olarak yazılmaktadır ancak bu hatalı bir kullanımdır. Bu kelime genellikle özgeçmiş şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı öz geçmiş şeklinde olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri