Kanun hükmünde olan KHK'lar yerine, kanunun altında yer alan CBK kabul edilmiştir. Ancak, CBK'lar ilk el düzenleme yetkisi ile yasama işlevine sahiptir. KHK'lar karşısında sadece inhisari alanlar, münhasır kanun alanı sayılmış; münhasır bir KHK alanı kabul edilmemiştir.
Kanun hükmünde kararnameler, yerini yeni sistemin yeni düzenleme aracı olan Cumhurbaşkanlığı Kararnamelerine (CBK) bırakmıştır.
Bir an için onayın KHK'yı kanun haline getirdiği düşünülecek olsa, bu hususun uluslararası sözleşmeler için Anayasa m.90/5'de olduğu gibi yazılması gerekirdi. KHK'nın onayı, sadece Meclisin denetim yaptığını gösterir, fakat o KHK'yı KHK olmaktan çıkarıp kanuna dönüştürmez. Bu sebeple, OHAL bitince KHK da biter.
Kanun hükmünde kararname (KHK), yasama organının konu, süre ve amacı belirleyen bir yetki kanunu ile verdiği yetkiye veya doğrudan doğruya anayasadan aldığı yetkiye dayanarak, hükûmetin çıkardığı, maddi anlamda kanun gücüne sahip, parlamentonun tasdiki ile şekli ve organik anlamda kanun gücünü kazanacak olan ...
Türkiye'de yaklaşık yarım asırlık bir ömre (48 yıl) sahip olmuş olan KHK müessesi 16 Nisan 2017 anayasa değişikliği ve 24 Haziran 2018 seçimleri sonrasında yerini Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine (CBK) bırakarak yeni sistemin yeni düzenleme aracı olarak şekil değiştirmiştir.
İlgili 21 soru bulundu
7333 sayılı Kanunun 23 üncü maddesiyle 31 Temmuz 2021 tarihi ile 1 yıl uzatılan 375 sayılı KHK geçici 35. maddesi 2018-2022 yılları arasında gerçekleşen kamu görevinden ihraçlara ilişkin düzenlenmiş olup, 1 Ağustos 2022 tarihi itibariyle yürürlüğü sona ermiştir.
375 Sayılı KHK'nın Geçici 35. maddesinin geçerliliği 31/07/2022 tarihinde son bulacak ve bu madde uyarınca kamu görevinden çıkarma işlemleri 31/07/2022 tarihinden sonra yapılamayacaktır.
Sözkonusu cetvelde yapılan değişiklikler ile kad- roları iptal ve ihdas edilen kuruluşlar bu KHK'nin sonundaki listede gösterilmiştir. Bunlar hakkında bu Kanun Hükmünde Kararnamede belirtilen hükümler dışında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümleri uygulanır.
375 sayılı KHK geçici 35. maddesinin geçerlilik süresi, 7333 sayılı Kanunun 23 üncü maddesiyle 3 yıldan 4 yıla çıkarılarak 31 Temmuz 2022'ye kadar uzatılmıştır. 375 Sayılı KHK Kapsamında Kamu Görevinden Çıkarılanlar; Bir daha kamu hizmetine giremez ve farklı bir kamu hizmeti yürütemezler.
Anayasa değişikliği ile 1982 Anayasasının 91. maddesi ile düzenlenen KHK'ler kaldırılmıştır.
Cumhurbaşkanı, kanunların uygulanmasını sağlamak üzere ve bunlara aykırı olmamak şartıyla, yönetmelikler çıkarabilir. Kararnameler ve yönetmelikler, yayımdan sonraki bir tarih belirlenmemişse, Resmî Gazetede yayımlandıkları gün yürürlüğe girer.
Hukuk düzenimizde normlar hiyerarşisi Anayasa, kanun, tüzük, yönetmelik ve adsız düzenleyici işlemler olarak sıralanmakta ve denetime esas hiyerarşi de bu şekilde kabul edilmektedir.
Anayasa Mahkemesi, bu kararnamelerin Anayasaya uygunluğunu da denetler (f.6). maddesinin 5. fıkrası ile 121 ve 122. maddelerinde olağanüstü hal ve sıkıyönetim süresince çıkarılacak OHAL KHK'ları düzenlenmektedir.
Tek kriterden dolayı meslekten ihraç edilenler yayımlanacak göreve iade KHK'si ile mesleklerine geri dönecekler, açığa alınanlar arasında tek kritere takılanlar ise görevlerine dönmeye başladı.
Bu kişiler yeni bir KHK'ya veya kanuna ihtiyaç olmaksızın kendilerini ihraç eden kurumun veya yargının kararı ile görevlerine dönebilmeleri mümkündür. Bu durumda haksız ihraç edildiğini mahkeme kararı ile ispatlayanlar mesleğe dönebilecek, geçmiş tüm özlük hakları ile geleceğe ilişkin tüm haklarını geri kazanacaktır.
KHK (Kanun Hükmünde Kararname), Bakanlar Kurulunun, doğrudan doğruya anayasadan veya yasama organından yetki devri yoluyla aldığı, sınırlı bir yetkiye dayanarak yapılan, sonrasında yasama organının denetimine tâbi olan, normlar hiyerarşisinde ise kanun düzeyinde yer alan düzenleyici bir işlem olarak tanımlanmaktadır.
Meslekten ihraç edilenler özel sektörde sigortalı işte çalışabilir; aynı şekilde Bağ-Kur'a tabi bir iş yeri açabilir. Yüksek Öğretim Kurumundan ihraç edilen devlet üniversitelerdeki akademisyenlerin özel üniversitelerde çalışmasında resmi olarak bir engel yoktur.
Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler, kanun hükmünde olmalarına rağmen, Anayasanın 148. maddesinde sözü edilen kanun hükmünde kararnamelerin şekil ve esas bakımından Anayasaya aykırılığı iddiasıyla, Anayasa Mahkemesinde dava açılamayacağı düzenlenmiştir.
Genel Başkanımız Arslan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ile 30 Kasım 2022 tarihinde yaptığı görüşme sonrası, 696 sayılı KHK ile kadrolu işçi statüsünde çalışanları gelir kaybına uğratan zorunlu emeklilik uygulamasının kaldırılacağı müjdesini vermişti.
399 sayılı KHK'nın 3. maddesinde; “… sözleşmeli personel, … genel idare esasları dışında yürüttükleri hizmetlerinde bu Kanun Hükmünde Kararnamede belirfilen hukuki esaslar çerçevesinde akdedilecek bir sözleşme ile çalıştırılan ve işçi statüsünde olmayan personeldir.” şeklinde tanımlanmıştır.
Şirketinizde 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında işçi statüsünde istihdam edilen personelin yıllık izinleri ve kıdem tazminatlarına ilişkin ilgi yazı ve ekleri incelenmiştir.
Diğer mevzuatta 4353 sayılı Kanuna yapılan atıflar ilgisine göre bu Kanun Hükmünde Kararnameye ve 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnameye yapılmış sayılır. (3) 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 146 ncı maddesinin üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
KHK ile görevden alındığınız tarihte sosyal güvenlik primlerinizin tamamı Emekli Sandığı'na yatırılmış ve çalışma sürelerinin tamamı sadece kamuya bağlı geçmiş ise Emekli sandığından emekli olabilir, ikramiye, emekli maaş ödemelerinizi alabilirsiniz.
675 sayılı KHK'da yer alan düzenleme gereğince, ihraç edilenler, kendilerine ödenmiş maaşları iade etmeyecek.
Bunun yanı sıra 15 Temmuz darbe girişiminin ardından kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) kamudaki görevlerinden uzaklaştırılan personele özel güvenlik olma yolu kapatıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri