1995 yılında il statüsüne kavuşan Kilis' in sınır hattı, güneyden Türkiye - Suriye sınır, batı ve kuzey batıda Gaziantep-İslahiye, kuzey ve kuzeydoğudan Gaziantep merkez ve doğuda Gaziantep- Oğuzeli ilçeleriyle çevrilidir.
llin doğu, batı ve kuzeyinde Gaziantep, güneyinde ise Suriye yer almaktadır. Gaziantep'e 58 km uzaklıkta olan Kilis, Suriye sınırına ise 10 km uzaklıktadır.
Gaziantep'e 60 km uzaklıkta olan Kilis, Suriye sınırına ise 7 km uzaklıktadır. Öncüpınar Sınır Kapısı Kilis il sınırları içerisinde bulunmaktadır. Kilis'ten geçen yol sınırın ötesinde Azez'den geçtikten sonra Suriye'nin Halep şehrine ulaşır.
Kilis, Gaziantep ilinin bir ilçesi iken, Bakanlar Kurulu'nun 06.06.1995 tarih ve 550 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamesi ile il statüsüne kavuşturulmuş ve böylece Türkiye'nin 79. ili olmuştur.
1950'li yıllarda da Oğuzeli ilçe yapılınca Elbeyli Bucağı buraya bağlanmış ve Kilis'in 42 köyü de Kilis'ten koparılmıştır[76]. Kilis, Gaziantep ilinin bir ilçesi iken, Bakanlar Kurulu'nun çıkardığı 550 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 06.06.1995 tarihinde il statüsüne kavuşturulmuş ve Türkiye'nin 79. ili olmuştur.
İlgili 16 soru bulundu
Bizans' ın doğu sınırlarını gösteren , bazı haritalarda şimdiki Kilis' in bulunduğu yerde Ciliza diye bir mekan görülmektedir. Romalılar döneminde, Ciliza siv ürmajijant denirdi.
Kilis'te gezilecek yerler arasında; Oylum Höyük, Ravanda Kalesi, Kilis Evleri, Kilis Müzesi, Mevlevihane, Kilis Sinagogu, Şeyh Halil Camii ve Hoca Hamamı bulunuyor. Kilis'in tarihi yapıları ve görülmeye değer bölgeleriyle ilgi çekici bir gezi rotası oluşturabilir, böylece şehri tam anlamıyla keşfedebilirsin.
Depremin vurduğu bir diğer il Kilis'te ise 74 kişi hayatını kaybetti. Deprem nedeniyle Kilis'te 448 bina yıkıldı, 151 bina ise “acil yıkılacak” olarak tespit edildi.
1995 yılında il statüsüne kavuşan Kilis' in sınır hattı, güneyden Türkiye - Suriye sınır, batı ve kuzey batıda Gaziantep-İslahiye, kuzey ve kuzeydoğudan Gaziantep merkez ve doğuda Gaziantep- Oğuzeli ilçeleriyle çevrilidir.
Kilis iline bağlı 4 ilçe bulunmaktadır: Kilis (İl merkezi) Elbeyli. Musabeyli.
Bu yapı biri sıcak-kuru, diğeri serin-nemli olmak üzere farklı klimatolojik özellik içerir. İlde yıllık ortalama sıcaklık 16.8oC'dir. Kış mevsiminin en soğuk günleri ocak (ortalama ısı 3.6oC – 6.5oC) ayı; yaz mevsiminin en sıcak günleri ise temmuz ve ağustos (ortalama ısı 26.8oC) aylarıdır.
Altı parçadan oluşan Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde en uzun süredir deprem meydana getirmeyen parça olan Gölbaşı-Türkoğlu segmenti Kilis şehir merkezine yaklaşık 45-55 km mesafede yer almaktadır.
Ülkedeki en fazla nüfusu barındıran il İstanbul, en az nüfusu barındıran il Bayburt'tur. Ayrıca en büyük yüzölçümüne sahip il Konya, en küçük yüzölçümüne sahip il Yalova'dır.
Suriyelilerin yerli nüfusa oranla en yoğun yaşadığı şehir ise yüzde 74,8 ile Kilis. Kilis'in Merkez ve 3 ilçesinde 142 bin 792 kişi yaşıyor. 2020 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi'ne göre (ADNKS) 105.689 Suriyeli, 36 bin 923 Türk kökenli ikamet ediyor.
Kilis'te yaşayan Türk Vatandaşı sayısı TÜİK'in adrese dayalı nüfus sayımı sistemine göre 142 bin 792 (*31 Aralık 2020) olarak açıklanmıştır.
Nüfusa oranla yoğunluk açısından ise birinci sırada Lübnan bulunuyor. Ülkede 918 bin 974 Suriyeli mülteci yaşıyor ve bu da ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 25'ine denk geliyor. Ürdün'de ise 654 bin 266 Suriyeli mülteci bulunuyor. Bu ülkeleri daha düşük rakamlarla Irak (231 bin 831) ve Mısır (129 bin 779) takip ediyor.
Kilis mutfağında her ne kadar et ve bulgur başı çekse de zeytinyağlı, bakliyatlı ve sebzeli yemekler de hayranlık boyutunda etki yaratır. Kilis'in yemekleri kadar tatlıları da meşhurdur. Kilis Katmeri, Cennet Çamuru, Gerebiç, Kurabiye, Kilis Çubuğu ve Baklava Kilis'in yöresel tatlılarındandır.
KİLİS EKONOMİSİ
İlimizin tarımında önemli bir yer tutan zeytin, üzüm ve buğday ürünleri aynı zamanda imalat sanayinde; pekmez, alkol, zeytinyağı ve bulgur üretim tesislerinde girdi olarak kullanılmaktadır.
Kilis'in meşhur tatlısı Cennet Çamuru siz değerli müşterilerimizle buluşuyor. - Aşçı Nihat, Denizli Resmi - Tripadvisor.
Tarihi, kültürel değerleri, Kilis'in her tarafından çıkan ve bir benzeri daha olmayan, her biri farklı bir ustanın sanat eseri, göz nuru olan mozaikleri, camileri, evliya türbeleri, Sahabeleriyle, eşsiz Kilis evleri, dar kendine has sokaklarıyla görülmeye, keşfedilmeye layıktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri