Yeterince sebze meyve yememek, yeterince sıvı almamak, tuvalette yeterince zaman harcamamak ve kaka geldiğinde gitmemek başlıca sebeplerdir. Kakayı vücudumuzdan atamazsak külotta lekeleme olacaktır.
Dışkı kaçırma(Enkoprezis), çocukların bağırsak ve kas kontrolünün gelişme evresine gelmiş olmasına rağmen, uykun olmayan yerlerde tuvaletini yapması ve dışkı kaçırması durumudur. Dışkı kaçırma(Enkoprezis), bir sağlık sorununa bağlı olmadan 15 günde bir kendini tekrarlayan bir şekilde dışkı kaçırılması durumudur.
Dışkı tutamama hali, anüsteki, rektumdaki, preanal bölgede apse veya iltihap arkasından da görülmeye başlamış olabilir. Ayrıca bu bölgede yapılmış ameliyatlardan sonra da görülebilir. Doğum sonrasında meydana gelebilecek bir yara da, gene gaita kaçırmasının bir nedeni olabilir.
Anal inkontinans olarak da adlandırılan dışkı kaçırma, ara sıra ortaya çıkan gaz çıkarma sırasında az miktarda dışkı sızıntısından, bağırsak kontrolünün tamamen kaybolmasına kadar farklı tablolarla seyredebilen bir sorundur. Bu durum, kişinin isteği dışında gerçekleşmekte ve dışkı anüsten dışarı çıkmaktadır.
İnkontinans gaz çıkarma veya dışkılamayı kontrol yetisinin bozulmasına denir. Şiddet derecesi gaz çıkarma kontrolündeki hafif zorluktan, sıvı veya katı dışkıların kaçırılmasına kadar değişir. Dışkı inkontinansı sık görülen bir sorun olmasına rağmen çoğu kez utanma nedeniyle konuşulamaz.
İlgili 27 soru bulundu
Rektuma gelen dışkının boşaltımında yaşanan güçlük veya yetersiz boşaltım ile karakterizedir. Dışkılama Bozukluğu (Defecatory Disorders), Dışkı çıkış güçlüğü tipi kabızlık, Tıkayıcı Dışkılama, Zor Dışkılama, Obstruktif Defekasyon, Anorektal /Pelvik Outlet Obstrüksiyon gibi farklı adlarla da anılır.
Kadınlarda erkeklere göre daha yaygın olarak görülen bir sorun olan inkontinans, mesanede yer alan kasların yaşlandıkça zayıflaması sonucu meydana gelir ancak her yaştan kişiyi de etkileyebilme özelliğine sahiptir.
Üriner İnkontinansın Nedenleri
Kanser, diyabet, inme, Parkinson hastalığı ya da Multipl Skleroz gibi daha ağır hastalıklar da inkontinansa neden olabilir. Bu durum erkeklerde, genişleyen prostatın ya da prostata ilişkin diğer sorunların göstergesi olabilir.
Az şiddetli inkontinans durumlarında askı sistemleri ( TOT, TVT, MiniSling ), şiddetli inkontinans durumlarında ise yapay üriner kontrol sistemi kalıcı bir çözüm sağlamak için güvenilir yöntemlerdendir. TOT Operasyonu: Nispeten yeni bir ameliyat yöntemidir. İlk kez 2001 yılında tarif edilmiştir.
Fekal inkontinans tedavisi Ankara, dışkı ve gaz kaçırma sorununu ortadan kaldırmak için gerçekleştirilen medikal ve cerrahi uygulamalardır. Bu uygulamalar sırasında hastanın makat kaslarını daha etkin bir şekilde kullanması sağlanabilir. Aynı şekilde bu kasları onarmaya yönelik cerrahi işlemler gerçekleştirilebilir.
İdrar yollarının her türlü hastalığında olduğu gibi idrar kaçırmada da çocuk, yaşlı, kadın ya da erkek demeden ilk başvurulması gereken hekim grubu Üroloji uzmanlarıdır.
Lif açısından zengin ve posalı meyve, sebze ve tam tahıllar yemek, bol su içmek, egzersiz yapmak, bağırsakları uyarmak için sabahları limonlu ılık su içmek kabızlığı gidermenin doğal yollarındandır.
Rektumda duyu iletimi parasempatik ve sempatik sinir lifleri ile sağlanır. Rektum içi büyük abdest ile dolduğunda şartlarda uygun ise bu sinir lifleri ile beyine sinyallar gider ve makatı saran iç kas istemsiz gevşer, kişide makat dış kaslarını kasarak ve ıkınarak dışkıyı çıkarır.
Dışkı Tutamama (Fekal İnkontinans) Nedir? Kişinin sosyal olarak uygun zaman ve yer bulana kadar dışkılama ihtiyacını kontrol etmesine kontinans denir. Bu durumda gaz ya da dışkı kontrolünün kaybolmasına inkontinans denir.
Enürezis ve enkoprezis aileleri ve çocukları yoran, zorlayan ve utandıran sorunlardır. Anne babaların bu sorunla karşılaştıklarında ilk başvurdukları kişiler hekimlerdir. Fizyolojik nedenlerin olmadığı anlaşıldığında, ruh sağlığı alanında hizmet veren uzmanlara başvururlar.
Enkoprezis tanısı için çocuğun en az 4 yaşında olması gerekmektedir.
Üroloji doktoru alttan muayene eder mi? Fiziki muayenede genel olarak en üstten en alta doğru bir değerlendirme yapılır. Böbreklerin fizik muayenesinde ise, oturur pozisyonda kişinin sırt kısmı tamamen açılır ve sırt kısmına inspeksiyon uygulanır.
İdrar kaçırmayı önlemek için…
Aşırı sıvı alımı azaltılarak sıvı alım dengesi oluşturulmalıdır. Günde en az 1,5-2 litre sıvı tüketilmelidir. Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalıdır. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır.
Yapılacak Ürodinamik incelemelerin uygulanması ve yorumlanması üroloji bölümü doktorları tarafından yapılmaktadır. Bu nedenle idrar kaçıran kadın, kadın doğum polikliniklerine bile başvursa bu hastalığın tanı ve tedavisinde yolu mutlaka ürolojiye düşecektir.
– Ultrasonografi ile mesane kapasitesine bakılır. Mesanede, böbreklerde ve idrar yollarında anomali, tümör, taş gibi bulgular araştırılır. – Ürodinamik test (Mesanenin dinlenme ve idrar çıkarma sırasında basınçlarının ölçümü yapılır.) İdrar kaçırma teşhis ve tedavisi için çok önemli bir araştırma yöntemidir.
Bu yaklaşım; problemi kötüleştiren faktörlerin azaltılması (örneğin kabızlık, şişmanlık, sigara kullanımı, aşırı sıvı alımının kısıtlanması) ve artmış karın içi basıncını dengelemek için hastanın pelvis tabanı yeteneğini arttırmaya yönelik kaslar ile estrojen durumunun düzeltilmesini kapsar.
Mesane Disfonksiyonu Nedenleri
İşte bazı yaygın nedenler: Stres: Kronik stres, mesane kaslarının gerilmesine ve mesane kontrolünü etkilemesine neden olabilir. Stres ayrıca idrar yapma sıklığını ve idrar tutma yeteneğini etkileyebilir. Bu nedenle, stres yönetimi, mesane sağlığını korumak için önemli bir adımdır.
Urge (sıkışma) inkontinans: Aniden gelen idrara sıkışmayı takiben oluşan, istemsiz idrar kaçırmayı ifade eder. Yaşlı hastalarda en fazla görülen idrar kaçırma tipidir. Karışık tip inkontinans: Stres ve sıkışma tipi inkontinansın birlikte görüldüğü idrar kaçırma tipidir.
Günde en az 1,5-2 litre sıvı tüketilmelidir. Gece uyumadan dört saat önce sıvı alımından kaçınılmalı, yatmadan önce mesane boşaltılmalıdır. Akşam saatlerinde sulu meyve ve sebze tüketiminden uzak durulmalıdır. Aşırı kafeinli, asitli, baharatlı yiyecek ve içecekler ile aşırı alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
Nörolojik inkontinans, nörolojik bozukluklar sonucu ortaya çıkan idrar kaçırma problemidir. Yaşla birlikte görülme riski artan nörolojik idrar kaçırma sendromu, beyindeki herhangi bir hasardan kaynaklanabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri