TETT: 05.02.2024 Menşei: Kore / Kimchi sebzeleri fermente ederek üretilen geleneksel bir Kore turşusudur. Çok Amaçlı Kimchi Sosu'nu dilediğiniz tüm yemeklere ekleyerek acılık ve zengin bir aroma kazandırabilirsiniz.
Kimçi genellikle bir sebze ve aroma verici baharatlar karışımından oluşur. En bilinen ve yaygın malzeme Çin lahanası olmakla beraber bölgesel ve mevsimsel çeşitlemeler mevcuttur. Turp, sarımsak, kırmızı biber, taze soğan, mürekkep balığı, istiridye, diğer deniz ürünleri, taze zencefil, tuz ve şeker kullanılır.
2 Kimchi ezmesini hazırlamak için; 5 diş sarımsağı, dört parçaya bölünmüş soğanı, kabuğunu soyup küçük parçalara kestiğiniz asya armudu veya elmayı, zencefili, esmer şekeri, balık sosunu, maraş pul biberini, suyu ve önceden haşladığınız beyaz pirinci mutfak robotu veya blender'a atın.
Asya mutfağının önemli besinlerinden olan kimçi, Korelilerle özdeşmiş bir turşu türüdür. Çeşitli sebzelerin fermente edilmesiyle hazırlanan kimçi, uzun ve sağlıklı yaşamın sırrı olarak gösteriliyor. İlaç niyetine tüketilen kimçinin faydaları da oldukça fazla.
Hem lezzetli hem de oldukça fonksiyonel olduğundan Kore yemeklerinde buğulanmış pirinç ile servis edilmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Kimchi'nin Temel Malzemeleri
Fermente yiyecekleri sevenlerin kolaylıkla yiyebileceği hafif ekşi ve baharatlı bir tadı vardır. Dünyada ve ülkemizde giderek popülerliği artıyor ve “süper gıda” kategorisinde kabul ediliyor kimchi.
Besinlerle Doludur
Birçok yeşil sebze, K vitamini ve riboflavin gibi iyi besin kaynaklarıdır. Kimchi genellikle lahana, kereviz ve ıspanak gibi birkaç yeşil sebzeyi içerdiğinden, tipik olarak bu besinlerin harika bir kaynağıdır.
Kimchi bir çeşit acılı lahana turşusudur ve Çin marulunun sarımsak, zencefil, acı biber ve soğan ile salamura edilmesinden elde edilir. Kore mutfağının en eski, en otantik ve en sık yenilen aperatif (banchan) yemeği diyebiliriz.
Lahana Kimchi
Bu çeşidi tam bizim lahana turşumuza benziyor. Tadı nasıl diye sorarsanız, bizim turşumuzun acı baharatlı ve soslu versiyonu denebilir.
Kimchi, özellikle Kore'de en çok tüketilen besinler arasında yer almaktadır. Kimçi, ayrıca kimchi, gimçi, gimchi veya kimchee olarak da bilinenen, mayalanmış kırmızıbiber ve sebzelerden özellikle çin lahanasından yapılan, geleneksel bir Kore yemeğidir. Sıvıya bastırılıp bekletilen/batırılmış sebze anlamına gelir.
Kimchi bir çeşit acılı lahana turşusudur ve Çin marulunun sarımsak, zencefil, acı biber ve soğan ile salamura edilmesinden elde edilir. Kore mutfağının en eski, en otantik ve en sık yenilen aperatif (banchan) yemeği diyebiliriz. uzak doğu ve özellikle korelilerin vazgeçilmez turşusudur.
Koreliler genellikle üç öğün yemek tüketiyor. Kırsalda yaşayan halk, kahvaltıda kızartma, çorba ve pirinç tüketirken şehir merkezinde yaşayanlar süt ve ekmek tüketiyor. Öğle yemeklerinde ise pirinç kızartması ya da pirinç makarnası gibi hafif yemekler tercih ediliyor.
Kimchi yapmak için bu sosu kullanabilirsiniz. Aynı zamanda gün içerisinde öğünlerizin yanında sos olarak tercih edebilirsiniz. Et, tavuk yemekleriniz de, salatalarınızda yada sandviçlerinizin içerisinde sos olarak kullanabilirsiniz.
Soju (Hangul 소주; Hanja 烧酒) Kore'nin yerli damıtılmış içeceğidir. Tadı votka ile karşılaştırılabilir olsa da üretim sürecinde eklenen şekerlerden dolayı genellikle hafif tatlıdır. Genellikle sek tüketilmektedir. Soju markalarının çoğu Güney Kore'de üretilir.
Kimçi genellikle bir sebze ve aroma verici baharatlar karışımından oluşur. En bilinen ve yaygın malzeme Çin lahanası olmakla beraber bölgesel ve mevsimsel çeşitlemeler mevcuttur. Turp, sarımsak, kırmızı biber, taze soğan, mürekkep balığı, istiridye, diğer deniz ürünleri, taze zencefil, tuz ve şeker kullanılır.
Marine edilmiş Lahana Kimchi buzdolabında 1 hafta ila 10 gün arasında saklanabilir.
30 dakika beklettiğimiz marulları iyice sudan geçiriyoruz bütün sebzeleri ve yaptığımız lapayı karıştırıyoruz. Daha sonra bir kavanoza koyuyoruz serin bir yerde 2-3 gün veya 1 haftaya kadar bekletiyoruz. Afiyet olsun.
Sebze ve yeşillikler açısından zengin, hazırlama teknikleriyle de sindirim sistemi dostu Kore yemekleri, Türk mutfağına yakın lezzet kültürüyle pandemi döneminde sağlıklı beslenmek için ideal bir alternatif sunuyor.
Bahsettiğim kimchi geleneksel tarzda yapılan. Ancak kimchi sadece lahanadan yapılmıyor. Salatalıktan, biberden, turptan, birçok sebzeden yapılabiliyor. Lahanadan yapılan kimchi ile sulu etli bir yemek, kızarmış pilav, omlet tarzı bir yemek, mandu denen mantı ve benim daha bilmediğim birçok yemek de yapılıyor.
Güney Kore'ye özgü fermente bir gıda ve 1000 yılı aşkın geçmişe sahip olan "Kimchi", bugün de ülke mutfağının zirvesindeki yerini koruyor. Fermente edilmiş kırmızı biber ve sebzelerden, özellikle lahanadan yapılan geleneksel bir Kore yemeği olan Kimchi'nin Güney Kore'de sağlığa iyi geldiği düşünülüyor.
Wok tavaya su ve bulyonu ekleyip, orta ateşte kaynayana dek pişirin. Kaynayınca içerisine pekmez, Gochujang, sarımsak ve soya sosunu ekleyip karıştırın. Lahana, havuç, soğan, taze soğan ve pirinç keklerini ekleyip karıştırın. Sos kıvam alana dek yaklaşık 10' pişirin.
Ekmek yerine haşlama pirinç tüketilir.
Bu pirinç yemekleri ise yine baharat ve sebze ilaveli olarak masada konuk olur.
150 gram kimchi besin değerleri aşağıdaki gibidir:
Kalori: 23.
kimçi, ayrıca kimchi, gimçi, gimchi veya kimchee olarak da bilinen, mayalanmış kırmızıbiber ve sebzelerden özellikle çin lahanasından yapılan, geleneksel bir kore yemeğidir. kelimenin eski telaffuzu çim-çae şeklindedir ve "sıvıya bastırılıp bekletilen/batırılmış sebze" anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri