Kronik kulak problemleri, ruhsal bozukluk ve yabancı madde bağımlılığı, epilepsi, kalp ve damar sistemi hastalığı, tansiyon, solunum sistemi hastalıkları, şeker hastalarının dalış yapması sakıncalıdır.
Kimler Dalış Yapabilir? Dalışa başlama yaşı 14'tür. 14 yaşına gelen ve dalış yapmak için sorun olabilecek sağlık problemi bulunmayan herkes Dalış Eğitimi ve özel bir sertifika alabilir. Dünyanın her yerinde, dalış yapabilmek için söz konusu eğitimi ve sertifikası almış olmanız gerekiyor.
Sağlık sorunu olmayan herkes dalış yapabilir.
Dalış yapmak isteyen kişinin en azından temel seviyede yüzme bilmesi beklenir, ancak dalışta yüzmede olduğu gibi el ve ayağın koordineli bir şekilde çalışması gerekmez.
Dalış sporu gün geçtikçe yaygınlığı artan ve gerekli önlemler alınmadığında sağlık sorunları ve yaralanmalara yol açan bir spordur. Barotravmalar, dekompresyon (vurgun) hastalığı, pulmoner ödem ve gazların farmakolojik ve toksik etkileri dalış sporu sırasında karşılaşılan en temel sağlık sorunlarıdır.
İlgili 17 soru bulundu
Kronik kulak problemleri, ruhsal bozukluk ve yabancı madde bağımlılığı, epilepsi, kalp ve damar sistemi hastalığı, tansiyon, solunum sistemi hastalıkları, şeker hastalarının dalış yapması sakıncalıdır.
0-10 metre arası bir derinlik için ağırlık hesabını vücut ağırlığınızın her 10 kilosuna 1 kilo gelecek şekilde ayarlayabilirsiniz. Örneğin; 80 kg'lık bir vücut ağırlığına 8 kg ağırlık yeterli olur.
Serbest dalış yaparken nefes alıp verme ritmi sakin ve uzun aralıklı olmalıdır. Dalış için ciğerlerinizi tam olarak doldurmanız önemlidir. Bunun için birkaç defa nefes almanız ve diyafram kasınızı aktif hale getirmeniz gerekir. Başlangıçta kalp ve nefes alma ritminizin normal sınırlarda olmasına dikkat etmelisiniz.
şöyle ki, serbest dalışta su altında herhangi bir dış kaynaktan hava almadığınız için ve basınç altında belli gazların kanınızda çözünmesine izin veremeyecek kadar kısa sürede giriş çıkış yaptığınız için vurgun yeme olasılığınız oldukça düşüktür.
Günümüzde dünya rekortmeni serbest dalgıçlar tek nefeste 200 metreden daha derine tek nefesle inip, 300 metre üzeri mesafeyi su altından yatay yüzüp, 10 dakika üzerinde nefeslerini tutarak bu sınırları test etmeye ve geliştirmeye devam etmektedir.
2 YILDIZ DALICI GEREKLİLİKLERİ
Bir yıldız dalıcı belgesini ya da Federasyonca denkliği onaylanmış eşdeğer bir belgeyi aldıktan sonra en az 20 onaylı dalış yapmış olmak ve bunu dalış kayıt defteri ile belgelemek, En az ilköğretim ya da ilkokul diploması olmak.
Dalış Ne Zaman Yapılır? Dalış sporu yılın her mevsimi rahatlıkla yapılabilir. Yaz ve bahar ayları daha rahat olsa da ekipmanlarda yapılacak küçük değişiklikler sayesinde kış mevsiminde de tüplü ve serbest dalışlar gerçekleştirilir.
Dalış kursu nun içeriğinde de Toplam 15 saat teorik eğitim. 5 adet açık deniz dalışı ve tüm eğitimin sonunda yazılı sınavda başarılı olan dalıcı adaylarına uluslar arası geçerli Tssf Cmas 1 Yıldız dalıcı sertifikası almaya hak kazanırlar.
Dalgıç maaşları kıdem ve çalışılan kuruma göre değişiklik gösterebilmektedir. 2023 yılı itibari ile 62 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama Dalgıç maaşları 19960 TL'dir. En düşük Dalgıç maaşı 15970 TL iken, en yüksek Dalgıç maaşı 34850 TL'dir.
Dalış için yüzme yeteneği zorunlu değildir; sıkıntı yaşamadan ve panik yapmadan rahat bir şekilde suyun altında olmak önemlidir.
Vurgun veya dekompresyon hastalığı, kısa sürede yüksek basınçlı bir bölgeden alçak basınçlı bir bölgeye geçilmesi nedeniyle vücutta gaz kabarcıklarının oluşması sonucu ortaya çıkan gaz embolizmidir. Özellikle dalgıçlar, pilotlar veya su altı inşaat işçileri gibi basınç değişimi etkisinde kalanlarda rastlanır.
Peki, Vurgun Nasıl Oluşur? Deniz seviyesinde insanlara etki eden atmosfer basıncı 1 atm'dir. Su altında ise her 10 metre derinlikte suyun kütlesi nedeniyle dış basınç 1 atm artar. Yani 10 metre derindeyken üzerimize etki eden dış basınç, hem atmosfer basıncı hem de sudan dolayı 2 atm'dir.
En yaygın kullanılanı valsalva manevrası olarak bilinir. Bu yöntemde ağız ve burun kapalıyken dışarıya hava verilmeye çalışılır. Dışarı çıkamayan hava orta kulağa yönelir, içe doğru bükülen zarı dışarı iter ve dengeleme yapılır. Basınç arttıkça bu işlem tekrarlanır.
Hırvat dalgıç Budimir Buda Sobat su altında nefesini 24 dakika 37 saniye tutarak rekor kırdı. 54 yaşındaki dalgıç kendine ait rekoru geliştirirken o anları da böyle kaydedildi...
Erkeklerdeki rekorun da 79 metre olduğu öğrenilirken, su altında 2 dakika 15 saniye kalarak rekoru elde eden Bilgi Çingigiray gururumuzu ikiye katladı.
En çok 30 metre derinliğe kadar dalış yapabilir, yaptırabilir. Dalış eğitmeni eşliğinde ve eğitim amacıyla en çok 42 metreye kadar dalış yapabilir. Sağlık beyanı doldurmak (Sualtı hekimine muayene olmanız sağlığınız için önerilir.)
Sportif dalışta genellikle 12 litrelik tüpler kullanılır. Bu verilerle küçük bir hesaplama yaparsak 12 litrelik bir tüp, bize yaklaşık olarak 1,5 dakika yetecektir (1 atm/bar basınçta, yani deniz seviyesinde). Suyun altına girer, dalışa başlarsak daha yoğun soluyacağımız için bu zaman daha da azalacaktır.
Bir yıldız dalıcı: Federasyona bağlı bir dalış kuruluşundan eğitim ve belge almış olmalıdır. Dalış donanımlarını takıp sökebilen, tüm dalış becerilerini kolaylıkla uygulayabilen, yanında üç yıldız dalıcı ya da dalış eğitmeni olması koşulu ile en çok 18 metre derinliğe kadar dalış yapabilen dalıcıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri