Şık bir görünüm ve koruyucu özellik sağlar. Fırça uygulamasında iz bırakmadığı için dokusuz ve pürüzsüz bir yüzey oluşur. Fırça ve rulo ile uygulanabildiği gibi, sprey ve daldırma yöntemlerinde de kullanılabilir.
Lake boya yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi sprey lake boyalar ile gerçekleşebilir. Yanı sıra lake boya tabancasıyla da boyama yapılabilir. Nadir de olsa fırça rulo ile yapıldığı da olur. Ancak yaygın olarak sprey boya kullanılır.
Sadece Handy Lake boya ve fırça ile yüzeylere kolayca uygulama yapabilirsiniz. Boyaların kapaklarını açtıktan sonra uzun bir çubuk yardımıyla boyayı karıştırınız. Hangi yüzeye uygularsanız uygulayın mutlaka işleme başlamadan önce boyayı karıştırın. Fırçayı boyaya daldırdıktan sonra istediğiniz yüzeyi boyayabilirsiniz.
İnceltme/ Karışım Oranı: Ağırlıkça 3 birim ÜRETAN LAKE BOYA ASTARI, ağırlıkça 1 birim ÜRETAN LAKE BOYA ASTARI,SERTLEŞTİRİCİSİ ile karıştırılır. Karışım oranına dikkat edilmelidir. İnceltmek gerektiğinde % 20-30 ÜRETAN TİNER kullanmalıdır. Uygulama için hazırlanan karışım 2-3 saat içine kullanılmalıdır.
Yedi kat cila uygulaması şeklinde geçen lake boyanın diğer cilalardan farklı yanı, yedi kat cilanın sonunda polisaj işlemi uygulanarak ağaca pürüzsüz bir görüntü verilmesidir. Lake boya uygulaması, birden çok boyama ve kurutma uygulamalarına tabi tutulduğu için diğer boyama işlemlerine göre daha maliyetlidir.
İlgili 20 soru bulundu
Lakeyi; çizilmez ve toz tutmaz bir malzeme olarak açıklayabiliriz. Polyester astar yüzey olarak mdf üzerine uygulanan bu malzeme ile dayanıklı ve zarif mutfak dolapları elde edebilirsiniz. Lake kapaklara sahip mutfak dolapları mutfak dekorasyonlarında en çok tercih edilen konumdadır.
Akrilik lake boya su bazlı olduğu için tüm yüzeylerde kullanılabilir.
Fırça veya rulo izi genellikle, işçilikle birebir bağlantılı bir problemdir. Sorunun ortadan kalkması için, kestirme yapılan fırça ile uygulanan noktalarda boyanın lejant bilgileri doğrultusunda inceltilmesinde fayda vardır.
Fiziksel Özellikler: Yoğunluk (20°C,gr/cm3): 1.37-1.41 (Renk çeşidine bağlı olarak) Kuruma Süresi: Toz Kuruması 15-20 dk, dokunma kuruması 55-60 dk. zımpara süresi 6-7 saat.
Yüzeyi nemli bir ortamda boyamak da boyanın soyulmasına neden olacaktır. Galvanizli metal üzerine yağ bazlı boyalar gibi kimyasal olarak uyumsuz maddelerle de çalışamazsınız. Soyulmayı önlemek için şunları yapabilirsiniz: Önce yüzeyi zımparalamak duvarı sertleştirecek ve boya daha iyi yapışacaktır.
Beyaz lake mutfak dolabı temizliği için yapacağımız en sağlıklı temizleme yöntemi iki yumuşak bez (tercihen mikro fiber) ve ılık su yardımıyla olmalıdır. Eğer lekeler nemli bir bezle çıkmayacak kadar inatçı ise o zaman cam silmek için kullandığımız spreylerden biraz temizleme suyuna ilave edebiliriz.
180 ve 150 zımpara seçimi lakede uygun olan zımpara modelidir. Zımparalama işlemi sonrasında astarlama ve tekrar macun yoklaması yapılmaktadır. Macun yoklamasının ardından tekrar zımparalama işlemi uygulanarak boyama işlemine geçiş sağlanır. Boyama işleminde son kat boyama işlemine gelinmiş sayılmaktadır.
Beyaz lake kapı modellerinin en önemli sorunu sararma ihtimalidir. Her ne kadar şık ve göz alıcı tasarımlara sahip olsalarda, beyaz lake kapı seçimi yapacak kişilerin, bu kapıları sararmalara karşı koruması önemlidir.
Aynı zamanda kendinden vernikli boya kullanarak lake görünüm boyama elde edilebilir. Boyalar su bazlıdır ve sağlığa hiçbir şekilde zararlı madde içermez.
Akrilik kapak uzun süre kullanımda güneş ışığına dayanıklılık gösterebilir fakat lake kapak için bu süre daha kısadır. Lake kapak nem ve buhara, akrilik kapaktan daha uzun vadede dayanıklılık gösterebilir. Akrilik kapakta çizilmez özelliği ön planda iken lake kapakta bu özellik fazla ön planda değildir.
Lake boya, çoğunlukla ahşap yüzeylere uygulanan, parlak olma özelliği ile bilinen, renkli veya renksiz olabilen kısacası bir çeşit boyama/cilalama işlemidir. Bir ağaç damarının üzerindeki deseni kalmayacak şekilde tamamen örtücü boyama işleminin kendisine lake boya ismi verilir.
Parlak cilalar mobilya üzerindeki darbeleri ortaya çıkarır; bu nedenle lake, girintili çıkıntılı ahşaplar ile düz ve temiz olmayan yüzeyler için uygun değildir. Bu özellikteki ahşaplar ekstra hazırlama aşamasından geçerek (zımpara ve boya) lake cila için uygun bir hale getirilebilir.
Boya yaptıktan sonra kuruması için serin ve kuru bir mekanda bekletin. Dışarıda kuruması gerekiyorsa sıcak, kuru bir gün seçin. İşe erken saatlerde sabah başlayın. Bu daha hızlı kuruma ve daha fazla sıcak hava şartlarından yararlanmak için zaman kazandıracaktır.
Boya yaparken cam açılır mı sorusunun cevabı “evet” olacaktır. Boya'nın kuruması için boya yapılırken cam ve kapılar açık tutulabilir.
Kenarları boyamak için ince uçlu fırça ve kestirme fırçası kullanmalısınız. Aksi takdirde hatalı bir boyama işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Fırça rulosu ve fırçayla duvar ve tavanları boyayabilirsiniz. Rulo fırça ile boyama işlemi çok kolay yapılabilir.
Fırçayla yıkama kum ve taş tanecikleri haricinde fırça kıllarının boyaya sürtünmesi ile de yüzeyde kılcal çiziklere yol açar. Tabi hemen değil zamanla. Elbette fırçayla yada süngerle araç yıkarken taş ve kum taneciklerine her iki şekildede dikkat etmeniz lazım.
Çalışmaların daha pürüzsüz olması ve fırça izi bırakmaması için kalın kıllı fırça yerine ipek uçlu fırça tercih edilmelidir. Cam ve garboniz boyanacaksa sünger ve ponpon fırça kullanılırsa daha iyi sonuç elde edilir. Kıyı ve köşe gibi detaylar boyanacaksa ince fırçalar tercih edilmelidir.
Boya üzerine akrilik ipek mat vernik uygulanır. Akrilik ipek mat vernik boyayı korur ve çizilmelere karşı dayanıklılık kazandırır. Bütün düz renkler uygulanabilmektedir. Canlı bir görünüme sahip, kalitesini belli eden lake mutfak dolapları uzun ömre sahiptir.
Su bazlı boyaları inceltirken su kullanılması yeterlidir.
Malzeme seçimini belirleyen en büyük fark; dolaplarınızın su ile temas edip etmediğidir. Mutfak gibi su ile sürekli temas eden bir alanda suya daha dayanıklı olan MDF malzemenin kullanıldığı lake kapakların kullanılması daha avantajlı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri