Şark Görevi Nedir? Şark görevi diğer adıyla doğu görevi yeni düzenlemelerle zorunlu hizmet olarak adlandırılmıştır. Kamuda çalışan polis, asker, öğretmen, doktor, hakim ya da savcıların belirlenen illerde belirli süreler içinde çalışmak zorunda oldukları göreve şark görevi adı verilmektedir.
Doğu Görevi, özellikle devlet tarafından, eğitim açısından geri kalmış olan doğu illerinde öğretmen ihtiyacının karşılanmasını hedefleyen bir uygulamadır. Bu kapsamda öğretmenler, önceden belirlenmiş bir süre boyunca doğudaki okullarda görev yapmak üzere atanırlar. Bu süre genellikle 2-3 yıldır.
Zorunlu doğu görevi, genellikle yeni mezun olan öğretmenlere ve sağlık personeline uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra, kamu kurum ve kuruluşlarında görevli diğer memurlara da uygulanabilmektedir. Ancak, bu uygulamanın kimlere uygulanacağı tümüyle devletin takdirindedir.
Kaç Yıl Yapılır? Zorunlu Doğu Görevi, 2003 yılından sonra ilk kez zorunlu askerlik hizmetini yerine getirecek olanlara uygulanan bir yıllık bir hizmettir. 2003 yılından önce askerlik hizmetini tamamlayanlar için bu görev zorunlu değildir.
İlgili 20 soru bulundu
Astsubay Doğu Görevi Kaç Yıl. Astsubay görev yılı doğu görevi için şöyle açıklanabilir. Türk Silahlı Kuvvetleri'nde doğu görevi en az 1 kez yapılmakta hatta bazı batı bölgeleri de imkanlar gereksinimi ile doğu görevi olarak sayılabiliyor.
Bir Astsubay'ın SHB görev süresi 2 yıldır. Böylelikle Jandarma Uzman Çavuşların askerde doğu görevi süresi 3 yıla düşmüştür ve görev süresi düşen uzman çavuşlara bilgi verilmiştir. Bu alanlarda asker malzemeleri özel olarak üretilmekte ve kolluk kuvvetlerine sunulmaktadır. Şark Görevi Ne Demek?
Zorunlu çalışma süresi, aynı bölge içindeki çeşitli hizmet alanları arasında bölünebilir. Yönetmelikte belirtilen istisnalar dışında, atanılan bir hizmet alanında en az iki yıl çalışılması zorunludur. Ayrıca, bulunulan bölgedeki zorunlu çalışma süresi tamamlanmadan diğer bölgelere atama yapılmaz.
Kamuda çalışan öğretmenler belirli illerde, belirli sürelerde çalıştıklarında devlete karşı zorunlu hizmet borcunu ödemiş olurlar. Bu borç personel, kamu görevine ilk atandığında doğar ve ödenmesi gerekir. Eski adı doğu görevi olan bu sistemin yeni ismi zorunlu hizmettir.
Hemen düzelteyim: Doğu ve Güneydoğu'da ya da Türkiye'nin herhangi bir yerindeki zorunlu hizmet yerinde görev yapan öğretmenin maaşı, diğer öğretmenlerin maaşından yüksek değildir; maaş dışında da verilen farklı bir ek ücret de yoktur.
Bu düzenlemelerin arasında şark birleştirme gibi durumların da olabileceğini aktardı. Polislerin şark görevi süresi değişiyor. Şark sürelerinin düşürüldüğünü, 5 yıllık sürenin 4 yıla, 4 yıllık sürenin ise 3 yıla düşürüldüğünü açıklayan Bakan Soylu, şark sürelerinin de birleştirilebileceğini duyurdu.
eleman.net verilerine göre, Öğretmen 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 27.900 TL maaş alıyor. Öğretmen, 2024 yılında en düşük 27.200 TL alırken, en yüksek 34.400 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda Öğretmen, Temmuz 2023 yılında ortalama 19.700 TL maaş alıyordu.
Yeni düzenlemeye göre, memurların ilk tayin yeri Doğu ve Güneydoğu olmayacak. Doğu ve Güneydoğu başta olmak üzere az gelişmiş bölgelerde artık deneyimli memurlar görev yapacak.
Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenlere zorunlu hizmet affının 16 Haziran 2023 tarihi itibariyle getirildiğini bildirdi. Bakan Yusuf Tekin, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Öğretmenler Odası sohbetlerimizde sıkça sorulan zorunlu hizmet affı 16.06.2023 tarihi itibarıyla gerçekleşmiş olacak.
Bu kapsamda ikinci şark görevine giden personelin hizmet süresi 6 yıl olan birimlerde 4 yıl, hizmet süresi 5 yıl olan birimlerde 3 yıl, hizmet süresi 4 yıl olan birimlerde 2 yıl, hizmet süresi 3 ve 2 yıl olan birimlerde 2 yıl görev yapması durumunda ikinci şark görevini tamamlamış olacak.
Öngörülen hizmet süresini doldurmayan öğretmenler, eş durumu, sağlık özrü gibi bazı nedenler dışında, başka bir hizmet bölgesine tayin isteyememektedir. Dolayısıyla göreve ilk atanan öğretmenler büyük ağırlıkla taşraya atanmakta ve en az 3 yıllık süreyle bu bölgelerde görev yapmaktadır.
SORU 3: Zorunlu hizmete tabi öğretmenler için 3 yıl şartı var mıdır? CEVAP 3: Hayır yoktur.
Tayin, kamu çalışanlarının bir bölgeden diğerine atanmasını ifade eden bir kavramdır. Özellikle öğretmenler, görevli oldukları iller veya ilçelerdeki okullarda doldurulamayan kadrolar için İl veya Milli Eğitim Müdürlüklerine tayin talebinde bulunabilirler.
3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu'nda uzman erbaşların; iki yıldan az, beş yıldan fazla olmamak şartıyla sözleşme yaparak göreve başlayacağı ve sağlık niteliklerini taşıyanların, müteakip sözleşmeleri, bir yıldan az, beş yıldan fazla olmamak şartıyla azami 52 yaşına girdikleri yıla kadar uzatılabileceği belirtilmiştir.
Personellerin bu şekilde belirlenmesiyle görev dağılım yerleri de belirli kriterlere göre değişmektedir. Doğu görevi şark yani mecburi hizmet demektir. Bu yüzden her askeri ve Jandarma Komutanlığı'na bağlı vatandaşların bu yerlerde hizmetini yapması zorunlu olarak bilinmektedir.
Son depremlerden etkilenen Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep ve Malatya, "şark" olarak anılan 2. bölge (doğu) hizmeti sayılan iller arasına dahil edildi. Buna göre 4 il, 48 ilçe ve 4 doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatı olmak üzere 56 birimdeki görev süreleri yeniden düzenlendi.
Maddenin kaldırılmasıyla, memurların tamamı, nüfusuna bakılmaksızın, nüfusa kayıtlı oldukları il ve ilçelere atanabilecek. Bilindiği gibi Emniyet ve Askeri Personel nüfusa kayıtlı olduğu illerde çalışamıyordu. Bu değişiklikle artık Polisler ve Askerler kendi memleketlerinde görev yapabilecek.
Hocam yakınlarım asker oradan biliyorum.Mekana göre süre değişiyor.4 sene Diyarbakır,2-4 sene Siirt vb. Çalıştığınız yere göre ,doğuda yapmanız gereken yıl ve Havacı veya Karacı olmanıza göre değişiyor.Genelde 3-4 defa doğu görevine gönderiliyorlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri