Esasında özetle emlakçılık faaliyetleri gerçekleştirebilmek için şu üç belgenin olması zorunludur: Yetki belgesi, mesleki yeterlilik belgesi ve emlak danışmanlığı belgesi. Aksi halde emlakçılık ofisi açmanız, emlak danışmanı unvanıyla görev yapabilmeniz mümkün değildir.
Nitelikli ve başarılı bir emlak danışmanı olmak için de mesleki olarak kendinize yol açmanız gerekir. Mesela eğitimi ele alalım. Emlak danışmanı olmak için hangi bölümler okunabilir? Yasal mevzuata göre emlak işine girmeniz için ilkokul mezunu olarak mesleki eğitim ve belge almanız yeterli görülüyor.
Emlak Yetki Belgesi Almak Zorunlu mudur? Yasalar gereği emlak danışmanlığı yapmak isteyen herkesin yetki belgesi alması zorunludur. Yetki sahibi olabilmek için emlak belgesi alma zorunluluğu, bir işletme bünyesinde pazarlama veya satış elemanı olarak çalışmak isteyen kişiler için de geçerlidir.
Emlak Yönetimi Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar emlak ofisi açabilecekleri gibi, Arsa Ofisi, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü, Milli Emlak Müdürlüğü, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü, Belediyelerin Emlak Müdürlüğü ile benzeri kamu kurum ve kuruluşlarında, özel şirketlerde, organize emlak şirketlerinde, büyük ...
İlgili 36 soru bulundu
Bilindiği üzere emlakçılık işi, ofis ya da bireysel çalışma ile yapılabiliyor. Başarılı bir emlak danışmanı olarak sektörde yer edinmiş çoğu kişi bireysel çalışsa da işe yeni başlayanlar için bu pek mümkün gözükmüyor. Nedeni ise alanda yeterli tanınırlığa ve sermayeye sahip olmama.
DUVAR - Emlakçılıkta yeni dönem bu sabah itibariyle başladı. Artık en az 100 saatlik mesleki eğitim almayanlar ve mesleki deneyime sahip olmayanlar emlak işletmesi açamayacak.
Sorumlu Emlak Danışmanı (Seviye 5) MYK Belgesini elde edebilmesi için sınavlara girmesi gerekir. Adayların yeterlilik belgesini alabilmesi için sınavlardan başarılı sonuçlar alması yeterli olacaktır. Yeterlilik birimlerinin geçerlilik süreleri, birimin başarılı olduktan sonra 2 yıl geçerlidir.
Emlakçılık sertifikası almak için üniversiteler veya Milli eğitime bağlı kurumlar tarafından düzenlenen kurslara katılım sağlamalıdır. Üniversite iş birliği ile hazırlanan emlakçılık kursu sonunda e devlette sorgulanan üniversite onaylı emlakçılık sertifikası alabilirsiniz.
31150 Sayılı Resmi Gazete'de 9 Haziran 2020 tarihinde yayımlanarak yürürlüğe giren yeni düzenlemenin tam adı; İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik. Buna göre emlak ofislerine “en az 20 metrekare olma” zorunluluğu getirildi.
Seviye 4 belgesini alan kişiler emlak danışmanı olurken Seviye 5 belgesini alan kişiler ise sorumlu emlak danışması statüsüne ulaşırlar. Emlak seviye 4 belgesine sahip olarak emlak satışı konusunda deneyimler elde etmeniz mümkün olacaktır.
Taşınmaz ticareti ile ilgili işletmelerde çalışmak isteyen kişilerin mesleki yeterliliğe sahip olup olmadığını ölçmek için sınava tabi tutulmaktadır. Bu sınavlar öncesinde kişilere gerekli olan dersler verilmektedir. seviye 5 mesleki yeterlilik belgesi sayesinde emlak ofisi açılabilmektedir.
Adayların, sınavdan başarılı olduktan sonra “MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi” alabilmeleri için, Mesleki Yeterlilik Kurumu'na belge masraf karşılığı olarak ödenmek üzere, 150 TL belge ücreti ödemelidir.
Gayrimenkul Danışmanlığı / Emlakçılık faaliyeti gösteren işletmeler; gayrimenkul alım / satım ve kiralanmasına aracılık etme, tapu işlemlerine aracılık etme, gayrimenkul yönetim hizmeti verme, değerleme hizmeti verme ve gayrimenkul ticaretine yönelik diğer hizmetleri verme dışında herhangi bir ticari faaliyette ...
Emlakçılık sektörü ile ilgilenen kişiler, emlakçılık belgesi alma konusu hakkında bilgi sahibi olmak istemektedirler. Taşınmaz Ticareti Yönetmeliğine göre alınması gereken ilk belge emlakçı sertifikası olmaktadır. Emlakçı sertifikası, en az 100 saat süren bir eğitim sonrasında alınabilmektedir.
eleman.net verilerine göre, Emlak Danışmanı 2023 yılında ortalama 31.900 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Emlak Danışmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 25.740 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 15.972 TL maaş alıyordu.
Emlak danışmanı olabilmek için yasal mevzuata göre herhangi bir bölümden mezun olma şartı aranmamaktadır. İlkokul mezunu kişiler de emlak danışmanlığı yapabilmektedirler.
Resmi Gazete'de yayımlanan taşınmaz ilanı düzenlemesi sonrası, emlakçılık yetki belgesi almadan taşınmaz alım satımı için ilan verilemeyecek.
Bu belge her işletme için ayrı ayrı düzenlenecek ve beş yıl geçerli olacak. Yetki belgesi olmayan işletmeler ruhsat da alamayacaklar. Bu konuda artık son tarih 5 Aralık. Bu tarihten sonra cezai yaptırımlar söz konusu olacağından, yetki belgesi olmayanlar taşınmaz ticareti faaliyetinde bulunamayacak” dedi.
Kişinin iş yeri ruhsatı ve yetki belgesi alabilmek için en az 20 m² ofis kurmuş olma şartı getirilmiştir. Bu nedenle, emlak ofisi home office şeklinde hizmet gösterememektedir.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı Emlak Danışmanı Sertifikası; ticaret odası, emlak komisyoncuları odası ya da belediyelerin açtığı kurslara katılmak suretiyle alınır.İletişimde olduğunuz emlak ofisinin ise, bulunduğu ilin Ticaret Odası, Sanayi Odası ya da Esnaf Sanatkarlar Odası bünyesinde kurulan Emlak Meslek Odası ...
Bir emlakçı olarak işe başlamak çok kolay, fakat başarılı bir emlakçı olmak zor ve zaman gerektirir. Uzman kişilerden oluşan bir ekibe sahip olmalısınız. Yavaş ve ağır davranan bir yapıya sahip ofisiniz var ise aşağıda yazdığımız bilgiler size göre değil. Kontrollü bir hıza sahip olduğunuz sürece kazanırsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri