Tematik haritalar: Belirli bir yerin si- nırları içerisinde herhangi bir konunun gösterilmesiyle hazırlanır. Bitki, toprak, nüfus, ekonomi, jeoloji ve klimatoloji haritaları tematik haritalara örnek veri- lebilir.
Tematik haritalar bir topografik altlık üzerinde o bölge ile mekansal referanslı olan her konuda bilgi aktaran kartografik ürünlerdir.
Tematik harita, vektör veri üzerinde mekana ait bilgilerin seçilen konu ile ilişkili olarak sınıflandırılması, renklendirilmesi ve semboller kullanılarak gösterilmesidir. Tematik haritalar, veri analizinin en anlaşılır, en güçlü yöntemlerinin biridir.
Üç tür sayısal harita vardır: Vektör harita raster harita ve matris harita.
İlgili 38 soru bulundu
Tematik bir harita, belirli bir coğrafi alan için özel olarak temalı bir harita olarak tanımlanabilir. Tematik haritalar, belirli konular hakkında olma eğiliminde olan haritalardır. Harita yapım sürecinde konu ve konum belirlenir ve tüm tematik haritaların yapılması için gereklidir.
Tematik haritalar belirli bir konuya odaklı olan herhangi bir mekânsal verinin dağılışını gösteren haritalardır. Bir başka ifadeyle tematik haritaların amacı belirli coğrafi dağılımın oluşturduğu mekânsal örüntüyü göstermektir (Dent, Torguson & Hodler, 2009).
Tematik haritalar coğrafi dağılım gösteren değişkenlerin konuya göre harita üzerinde gösterilmesini sağlar. Bazı özel konuların coğrafi dağılışının gösterilebilmesi sadece tematik haritalar yardımıyla gerçekleşebilmektedir.
Tabiat ve insanla ilgili konuların mahal olarak sınırlarını ve yapısal özelliklerini gösteren harita çeşididir. Tematik haritanın kullanım alanları nelerdir? Tematik haritayı örneklendirmek gerekirse, hava sıcaklığı, jeoloji, denizcilik, turizm, tarımcılık, madencilik, ulaşım ,hava basıncı…
Birinci grupta, tematik haritalar (Türkiye fiziki, Dünya fiziki ve siyasi, şehir planları, fiziki plastik kabartma haritalar vd.) yer almaktadır. Tematik haritalar, satışa sunulan tüm ürünlerin küçük bir kısmını oluşturmaktadır.
Geniş bir saha üzerinde, önceden tayin edilmiş olan zamanda yapılan rasatlardaki meteorolojik elemanların dağılımını gösteren (Lambert projeksiyon) haritalara, Sinoptik Harita (Synoptic Chart), veya Hava Haritası (Weather Map) denir. Bu haritalar aynı zamanda Deniz Seviyesi Basınç Kartı olarak da tanımlanır.
Yerkabuğunun dış yüzeyinde (karalar üzerinde ve denizler altında) oluşan yerşekillerini, onları oluşturan ve değişikliğe uğratan etken ve süreçleri araştıran, dağılışlarını haritalayan, bu bilgileri kullanarak toplumun yaşam kalitesine katkı sağlamaya çalışan bir bilim dalıdır.
Harita çizimi yapılırken çizilen bölgenin yer şekillerine göre renkler değişim göstermektedir. Ülke sınırları kırmızı renkte ve deniz, göl ve akarsu mavi renkte gösterilmektedir. Derinlik arttıkça mavinin renk tonu koyulaşmaktadır.
Küçük Ölçekli Haritalar: Stratejik ve askeri çalışmalar için kullanılır. 1/500.000 ve daha küçük ölçekli haritalardır. Orta Ölçekli Haritalar: 1/500.000-1/100.000 arası haritalardır. Büyük Ölçekli Haritalar: 1/100.000 hariç daha büyük ölçekli haritalardır.
Vektör haritaların işleyişi
Raster haritaların aksine, vektör haritalar farklı katmanlardan oluşur. Her katman farklı bilgiler içerir. Bu bilgiler, haritanın yakınlaştırılma seviyesine göre gösterilir veya gizlenir ve bu da, görünümü daha açık bir hale getirir.
Ölçeklerine göre haritalar üç gruba ayrılır:
Büyük ölçekli haritalar, ölçeği 1/1 ile 1/200.000 arasında olan haritalardır. Orta ölçekli haritalar, ölçeği 1/200.000 ile 1/500.000 arasında olan haritalardır. Küçük ölçekli haritalar, ölçeği 1/500.000'den daha küçük olan ve ayrıntının en az olduğu haritalardır.
Tematik caddelerimizin en büyük özelliği geniş yaya alanları, yeşil alanlar, altyapı çalışmaları tamamlanmış caddeler. Mesela bu caddemize ıhlamur ve manolya ağaçlarını diktik.
İlçemizde modern alışveriş ve yaşam alanlarının oluşması ve yaya trafiğinin rahatlaması adına bir tema etrafında şekillenen Tematik Caddeler projemizi hayata geçirdik.
Tanım. Koroplet Haritalar coğrafi bölgeleri veya alanları ayrı bir şekilde göstermek için kullanılır. Haritanın görselleştirilmesi verilere göre biçimlenir veya gölgelenir. Bu özellik değerleri bir coğrafi haritada farklılıklarına göre görselleştirme imkanı sunar.
Çizilen bölgenin yer şekillerine göre; renk değişimleri bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse; dağların bulunduğu bölgeler kahverengi, deniz seviyesindeki yerler yeşil, denizlerdeki derinlik mavi ve mavinin tonları ile ölçülür. Platolar ise sarı ve tonları olarak ölçülür.
İki değişkenli bir fonksiyonun eşit değerlerini birleştiren çizgi, örneğin gün içerisindeki saatler ve yıl içerisindeki aylar gibi iki koordinatın fonksiyonu olarak temsil edilen hidrolojik bir elemanın eşit değerlerini birleştiren çizgi.
Kartoğraf (cartographer): Yeryüzündeki her türlü detayı işin teknik ve mühendislik yönüne uygun bir şekilde iki boyutlu düzleme aktarma işi, haritacı.
Örnek: 1/25000 ölçekli bir haritada harita üzerindeki 1 birimlik (cm) uzunluk, gerçekte yani arazide 25000 birim (cm)'e karşılık gelir.
Harita, yeryüzünün tamamının veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün matematiksel yöntemlerle istenilen ölçeğe göre küçültülerek, özel işaretlerle bir düzlem üzerine çizilmiş örneğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri