Garson olmak için belli bir eğitim almaya gerek yoktur. Fakat üniversitelerin İkram Hizmetleri, Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği gibi alanlarda gibi bölümlerini bitiren kişiler garson olarak çalışabilir.
Garson olmak için herhangi bir resmi kurumda eğitim görme zorunluluğu yoktur. İlköğretim, lise ve üniversite mezunu ya da öğrencisi olan herkes herhangi bir kafe veya restoranda garsonluk yapabilir. Önce yetişme ve öğrenme süreci yaşanır, zaman içinde deneyim kazanılır.
Pek çok iş kolay değil ama garsonluk ya da servis elemanı olmak da göründüğü kadar kolay değil! Sürekli ayakta olmayı ve yüksek enerji gerektirir. Sürekli getir-götür yapmak, beklerken bile ayakta durmak, her zaman dikkatli olmak şarttır. Bu nedenle genellikle gençlerin, 18–40 yaş aralığındaki kişilerin tercihidir.
Garson Eğitimi, yiyecek ve içecek hizmetlerinin verildiği yerlerde servis ön hazırlıkları, yiyecek ve içecek servisi, hesabın takdimi ve tahsili işlerini yapan ve yapacak olan kişilere verilen kurs programıdır. çalışabilirler. Toplam 8 Saat'tir.
Kabul edelim, garsonluk dünyanın en zor mesleklerinden biri. Ayakta sürekli koşturarak geçen uzun çalışma saatleri, dünyanın en fazla sabır isteyen işlerinden biri oluşu, herkesi memnun etme çabası ve bu arada karnı aç müşterilerin dünyanın en zor müşteri klasmanında ilk sırada oluşu...
İlgili 41 soru bulundu
Garson olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Garson maaşı 2023 verilerine göre ortalama 17.160 TL civarındadır.
Hizmet sektörü içerisinde yer alan garsonluk, günümüzde en çok ihtiyaç duyulan mesleklerin başında gelmektedir. Garsonlar başta restoran ve otel olmak üzere birçok kurumda tam zamanlı ve part-time çalışabilir.
Bahşiş Farsçadan dilimize giren bir kelimedir. Bir hizmetin karşılığı ödenir, eğer hizmeti yapandan memnun kalmışsanız, bir miktar da para bırakırsınız. Buna bahşiş” denir. En çok, yenilen içilen yerlerde “garsonlar”a bahşiş verilir.
Servis Elemanı (Garson) Eğitimi Süresi
2184 saatlik eğitim yaklaşık olarak 22 ay sürmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı'nın bu alanda farklı saatlerdeki eğitimleri de bulunmaktadır.
Muhammed Burak Özdemir, davada aylık gelirinin 30 bin lira olduğunu açıklamıştı.
Restoranlarda çalışan garson,komilerin iş hukukundaki hakları kapsamında haftada 45 saat çalışır. Garsonun haftada 45 saatten fazla çalışması halinde saat başına % 50 zamlı kısmını fazla mesai alacağı davası açarak alma hakları vardır.
Komi ve Garsonun Görev Olarak Farkları
Garsonlar, servis öncesi müşterilerden siparişi alarak komiye iletirler. Yani müşterilerle bire bir muhatap olan taraf garsondur. Komiler sadece siparişi mutfağa iletmekle ve mutfaktan getirmekle yükümlüdür.
7.1.Öğle ve akşam yemeklerinde masaların ve salonun düzenini sağlamak 7.2.Yemek önce ve sonrası salonlarının, masa, sandalye vs. temizliğini yapmak.
Muhtemel bir işvereni, işletmenin müşterilerine en iyi hizmeti vermek ve tekrar gelmelerini sağlamak için gerekenlere sahip olduğunuza ikna etmek istiyorsanız, garsonluk özgeçmişinizi profesyonel bir şekilde hazırlamalısınız.
Fransızca garçon "1. oğlan, erkek çocuk, 2. hizmetçi, uşak, çırak" sözcüğünden alıntıdır.
Garsonluk eğitimlerine katılan ve belge alan bireyler konaklama işletmelerinin yiyecek içecek ünitelerinde, kurum mutfaklarında, kafeterya, bar ve restoranlarda, yemek fabrikalarında ve ulaşım araçlarının yiyecek içecek üretim üniteleri gibi yerlerde çalışabilirler.
On beş yaşını doldurmamış çocukların çalıştı- rılması yasaktır. Ancak, on dört yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar, be- densel, zihinsel, sosyal ve ahlaki gelişmelerine ve eğitime devam edenlerin okullarına devamı- na engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilir.
18 yaş altı için yasal olarak mümkün.
Garson, restoran, kafe, bar, otel gibi yiyecek, içecek servisi yapılan işletmelerde müşterilere servis yapmakla görevli personeldir. Garsonluk, işletmenin yüzüdür. Bu yüzden sorumluluğu yüksek bir iştir. Garsonlar, giyimiyle, konuşmasıyla, ilgisiyle işletmeye gelen müşterilere iyi bir deneyim sunmak zorundadır.
En İyi Cevaplar. Çalışanlar yaptıkları işlere göre puan alıyor ve toplanan bahşiş puana göre dağıtılıyor. Bu sayede müdür, şef garson, garson, komi ve istenirse mutfak çalışanlarına kadar bahşiş dağıtılıyor.
Komi, restoranların mutfak ya da servis kısmında çalışıp, aşçı ve garsonlara yardımcı olan kişidir. Servis komisi ve mutfak komisi olarak iki çeşit komi bulunur. Servis kısmında çalışan komiler genellikle masayı toplar ve garsonlara yardımcı olur.
Garson olmak için özel olarak bir eğitim almaya gerek yoktur. Ancak iyi bir garson olmak ve iyi işletmelerde görev yapmak için üniversitede İkram Hizmetleri Bölümü veya Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği gibi alanlarda Bölümü okumak önemlidir.
Ülkemizde de restoranlarda hesabın yüzde 10'u ile 15'i arasında bahşiş bırakmak doğru bir davranış olarak kabul görürken, otellerde 2 ila 5 lira arasında bahşiş verilebiliyor. Taksilerde herhangi bir oran verilmezken, ücreti yuvarlamak yeterli oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri