Seçim tarihi itibariyle 18 yaşını doldurmuş ve yurt dışı seçmen kütüğünde kaydı bulunan her Türk vatandaşı, Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimi ile halkoylamasında oy kullanabilir.
Yabancı kimlik numarasına sahip olmak o kişiye seçimlerde oy kullanma hakkı vermiyor. İkamet izniyle yaşayan yabancılara belli koşulları sağlamaları halinde kesintisiz 5 yıl ikamet sonunda vatandaşlık veriliyor. Böylece bu kişiler arasında reşit olanların oy kullanma hakkı doğuyor.
Cumhurbaşkanı seçiminin ikinci tura kalması durumunda bu tarih itibariyle (29 Mayıs 2005 tarihinden önce doğmuş olanlar) 18 yaşını doldurmuş olanlar bu turda oy kullanabilir. Mavi kart sahipleri, Türk vatandaşlığına sahip olmadığı için, oy kullanamazlar. Türk vatandaşlığına sahip çifte vatandaşlar oy kullanabilirler.
Anayasa'nın 67. maddesinin beşinci fıkrasında; “Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.
Anayasaya bakıldığında “18 yaşını doldurmuş her vatandaşın oy kullanma hakkı vardır” maddesi yer alır. Bu madde açık bir şekilde oy kullanma yaşını belirtmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının Cumhurbaşkanı seçimi, milletvekili genel seçimi ve halkoylamasında oy kullanabilmeleri için yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı olmaları gerekmektedir.
Anayasa'nın 67. maddesinin beşinci fıkrasında; “Silah altında bulunan er ve erbaşlar ile askeri öğrenciler, taksirli suçlardan hüküm giyenler hariç ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlüler oy kullanamazlar.
Üzerinde Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olmayan resimli ve resmî bir kimlik belgesi ibraz eden seçmenin oy kullanabilmesi için, bu belgelerin yanında ayrıca seçmen bilgi kâğıdını veya nüfus müdürlüklerince verilmiş nüfus kayıt örneğini ibraz etmesi şarttır.
Polisler güvenlik güçleri kategorisinde ele alınmalarından ötürü oy kullanabilir. Üstelik oy kullanırken kendilerine öncelik tanınır. Görev yerlerine hızla hareket edebilmeleri için sıraya tabi tutulmaksızın direkt olarak vatandaşlık görevlerini gerçekleştirebilirler.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından 10 Mart 2023'te imzalanan bir kararnameyle seçimlerin yenilenmesine karar verildi. Aynı gün Yüksek Seçim Kurulu genel seçimlerin ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunun 14 Mayıs'ta ve cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunun da 28 Mayıs'ta yapılmasına karar verdi.
haktır ve uluslararası sözleşmelerle de siyasi haklar çerçevesinde garanti altına alınmıştır. Yurtdışında yaşayan Alman vatandaşları da Almanya seçimlerine katılabiliyorlar. Yani Türk vatandaşlarının seçime katılması da yanlış değildir, doğrudur.
Almanya'da Bakanlar Kurulu, çifte vatandaşlık imkanını herkese tanıyan ve Alman vatandaşlığına geçişleri kolaylaştıran yasa tasarısına onay verdi. Üzerinde uzun zamandır çalışılan tasarı, ülkeye gelen göçmenlerin uyumunu güçlendirmeyi ve vasıflı işçi sıkıntısı çeken ekonomiye katkı sağlamayı hedefliyor.
Özellikle soyağacında göçmenlik olanlar, çifte vatandaşlık almanın peşinden koşuyor. Türk Vatandaşlık Kanunu'nda ise çifte vatandaşlık durumu “çok vatandaşlık” olarak düzenlenmiştir ve bu durum, Türk vatandaşının aynı anda birden fazla vatandaşlığa sahip olması anlamına gelir.
99 ile başlayan kimlik numarasına sahip kişiler seçimlerde oy kullanamazlar. Yabancı kimlik numarasına sahip olmak o kişiye seçimlerde oy kullanma hakkı vermez. Suriyelilerin oy kullanabileceği yönündeki iddialar tamamen asılsızdır.
Bu kanunlar, bir kişinin aynı anda birden fazla ülkenin vatandaşlık gereklerini karşılayabileceği durumlar yaratabilir. Bu durum, bir ülkenin veya diğerinin çok vatandaşlık ile ilgili yasalarının olmaması durumunda, kişinin birden fazla vatandaşlığa sahip olmasına izin vermektedir.
Bu kişiler ülkenin geleceğinin belirlendiği seçimde oy kullanıp söz sahibi oldu. Seçimlerde yurtdışı doğumlu seçmen sayısı 1 milyon 325 bin olarak belirlendi. Suriyeli seçmen sayısı 167 bin 703. Afganistanlı 23 bin 578, İranlı 21 bin 989, Iraklı 16 bin 430, Libyalı 6 bin 1 seçmen bulunuyor.
Bunlardan biri de askerlerin oy kullanıp kullanamayacağı sorusuydu. YSK açıklamasına göre: Silahaltında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları, izinli bulunsalar dahi her ne sebeple olursa olsun oy kullanamaz.
ASKERLERİN OY VERMESİ YASAK MI? YSK tarafından yapılan açıklamaya göre askerlerin oy kullanması yasak.
Madde 7 – Aşağıda yazılı olanlar oy kullanamazlar: 1. Silah altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (Her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir), 2.
Nüfus müdürlüklerinden alınan geçici kimlik belgesi ile oy kullanılabilir. YENİ EVLENDİM, KİMLİĞİMİ DEĞİŞTİRMEDEN OY KULLANABİLİR MİYİM? Evlenme cüzdanı ile oy kullanılabilir.
Yurttaşın oy kullanmama durumunda YSK idari para cezası uygular. YSK tarafından 2023 oy kullanmama cezasının ne kadar olduğuna dair henüz net bir açıklama gelmese de 2017 yılındaki seçimde oy kullanmama cezası 22 lira olarak belirlenmişti.
Seçmen kağıdının vatandaşlara ulaştırılmasının ardından hangi okul ve hangi sandıkta oy kullanacağını öğrenen vatandaşlar kimlik belgesi yerine ehliyetle oy kullanıp kullanamayacağını araştırıyor. YSK tarafından yapılan açıklamaya göre ehliyet ile oy kullanımı sağlanabilecek.
POLİSLERİN SİVİLDE SİLAH TAŞIMASI
Bunların haricide polis memurları sivildeyken de yanlarında silah bulundurması gerekmektedir. Bu durum görev yaptığı yere göre değişiklik gösterebilmekte olup polis memurlarının yine de silahını yanında bulundurması faydalı bir durumdur.
6136 sayılı kanunda eğitim ve öğretim kurumlarına da ateşli silahlarla girmenin yasak olduğu belirtilmiştir.
Bu silahı kullanan çoğu polis memurunun aklındaki soru: “adımıza kayıtlı başka bir silahla göreve çıkabilir miyiz, başka silahı yanımızda taşıyabilir miyiz?” şeklindedir. EVET, ikinci silahınızla göreve de çıkabilirsiniz, bu silahı yanınızda da taşıyabilirsiniz. Bu durum için herhangi bir yaptırım maddesi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri