Veri Tabanlı Pazarlama, müşteri adaylarının tespiti, müşteri veri tabanının oluşturulması, verile- rin analizi, koordineli müşteri iletişimi ve bütünleşik pazarlama yaklaşımından oluşan bir süreçtir.
Pazarlama veri tabanı ise; şirketin amaçlarını başarabilmesi ve bu amaçları doğrultusunda daha iyi karar vermek için tüketicilerin isimleri, adresleri ve satın alma alışkanlıkları gibi pazarlarla ilgili bilgilerin elde edilmesi ve verilerin toplanması olarak tanımlanmaktadır (Marangoz, 2001: 40).
Veri tabanlı pazarlama, işletmenin iletişimini yapabileceği bir iletişim listesi oluşturmanın yanı sıra kayıp müşteri analizleri, kayıp müşterilerin elde edilmesi için pazarlama stratejileri oluşturma olanağı sağlamakatadır.
Veri tabanları verilerin ve yapılandırılmış bilgilerin depolandığı alanlardır. Diğer bir ifade ile veritabanı bilgilerin kolaylıkla erişilip yönetilebilmesi için organize edilmiş veri topluluklarıdır.
Veri tabanlı pazarlama stratejileri, işletmelere bir dizi fayda sağlar. Daha etkili ve hedefe yönelik pazarlama kampanyaları oluşturmak, müşteri sadakatini artırmak, müşteri deneyimini iyileştirmek, rekabet avantajı elde etmek ve daha fazla gelir elde etmek bu faydalardan sadece birkaçıdır.
İlgili 28 soru bulundu
Veri Tabanlı Pazarlama, müşteri adaylarının tespiti, müşteri veri tabanının oluşturulması, verile- rin analizi, koordineli müşteri iletişimi ve bütünleşik pazarlama yaklaşımından oluşan bir süreçtir.
Veri Tabanına Neden İhtiyaç Duyulur? Veri tabanları, verilerin güvenli, hızlı ve kolayca erişilebilir bir şekilde saklanmasını ve yönetilmesini sağlar. Bu, verilerin daha efektif kullanılmasını ve verimliliği arttırmak için önemlidir.
Telefonlardaki kişi rehberi günlük hayatta çok basit bir şekilde kullanılan veri tabanı örneği olarak kabul edilebilir. Bunların dışında internet sitelerindeki üyelik sistemleri, akademik dergilerin ve üniversitelerin tez yönetim sistemleri de veritabanı kullanımına örnektir.
Farklı yazılım'ları bulunan veri tabanı türlerinin her birinin temel amacı verileri saklamak ve yönetebilmektir. Bu sistemde bilgiler tablolar ile saklanır. Bu sayede her bilgi birden fazla alan tarafından tanımlanır. Ayrıca her bilginin benzersiz bir şekilde tanımlanmış olduğu ID numarası da bulunmaktadır.
Pazarlamanın en önemli amaçlarından biri de fayda sağlamaktır. Sağlanan faydanın 4 temel çeşidi şunlardır: Şekil, yer, zaman ve sahiplenmedir.
İçerik pazarlamadan potansiyel müşteri bulmaya uzanan bir yelpazede, tutarlı ve etkili bir şekilde içerik yaratmak, yönetmek, güncellemek ve sunmak için içerik yönetim sistemi gereklidir.
Bir ara-yüzey fonksiyonu olarak pazarlama faaliyetlerinin amacı tüketici ihtiyaç ve isteklerine uygun mal ve hizmetlerin, arzu edilen zaman ve mekanda uygun bir fiyatla tüketiciye ulaştırılmasıdır.
Veri tabanı yöneticisi, çalıştığı şirketin verilerini organize edip yöneten, verilerin doğru kullanılabilir ve güvenli olmasını sağlayan kişiye verilen mesleki unvandır.
Verilerin belli bir alanda depolanmasını sağlayan veri tabanı (database) verilere kolay erişebilme, verileri işleme, verileri düzenli şekilde barındırma olanağı sağlar. Veritabanı verilerin elektronik ortamda anlık olarak kaydedilmesini ve arşivlenmesi için kullanılır.
Veritabanı Yönetim Sistemleri (VTYS), veriler üzerinde sorguları depolamak, almak ve çalıştırmak için kullanılan yazılım sistemleridir. Bir DBMS, bir son kullanıcı ile bir veritabanı arasında bir arayüz görevi görerek, kullanıcıların veritabanında veri oluşturmasına, okumasına, güncellemesine ve silmesine olanak tanır.
Veritabanı genellikle bir bilgisayar sisteminde elektronik olarak depolanan yapılandırılmış bilgi veya veriden oluşan düzenli bir koleksiyondur. Veritabanı genellikle bir veritabanı yönetim sistemi (DBMS) ile kontrol edilir.
Windows Gezgini'nde Access veritabanını açma
Windows Gezgini'nde, açmak istediğiniz Access veritabanı dosyasını içeren sürücüye veya klasöre gidin ve veritabanına çift tıklayın. Access başlatılır ve veritabanı açılır.
Veri tabanı uzmanları uygulama yazabilmeli, SQL veri tabanlarını yönetebilmeli ve kodlarla çalışabilmelidir. Veri tabanı yazılım bilgisi (Oracle, MySQL, SyBase, SQL Server) olması gerekir. UNIX, Windows ya da MVS güçlü Shell betikleri bilgisi olmalıdır. Teknik İngilizce bilgisi yeterli olmalıdır.
Düzgün tasarlanmış bir veritabanı güncel ve doğru bilgilere erişmenizi sağlar. Veritabanıyla çalışırken hedeflerinize ulaşmanız için doğru tasarım kritik önem taşıdığından, zaman ayırıp iyi bir tasarımın temel ilkelerini öğrenmek anlamlı bir yatırım olacaktır.
Bu eğitim programımızda yazılım programlarında veri analizi yapabilecek, veritabanını yönetebilecek, sorgulama ve ileri düzey raporlama yapabilecek, nitelikli ve en çok aranan veritabanı uzmanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri